Quote en K: 1991-2012

Quote en K: 1991-2012

Dit is mijn laatste column voor Quote. Nooit gedacht dat dit 20 jaar zou duren.

Dank aan Blaisse, die me erbij haalde, en Kelder die me aanmoedigde. En Luc van Os, een heer.

Het belangrijkste is het vermijden van fouten. Jonge mannen willen grote klappen maken. Oude mannen willen blunders vermijden. Jonge mannen verspillen veel energie aan het zoeken naar de volgende Microsoft, Apple of Google.

Eén van de grootste fouten is dan ook vertrouwen. Vooral op de juistheid van onze eigen mening. Maar waarom zou die mening en juist moeten zijn en ook nog uitkomen? Wat doet u in het onwaarschijnlijke geval dat u zich vergist?

Ik vermeld het maar even omdat ik er decennia over gedaan heb om dit door te krijgen. We hebben een handicap: onze hersens. Die zijn geprogrammeerd om deze fout steeds weer te maken. Convictie Beleggen is erg populair geworden. Terecht, want daarvoor ging het alleen maar om het volgen van de index met een klein afwijkinkje hier en daar.

Pas op. Convicties zijn gevaarlijk. Sceptisch Beleggen is nog niet in de mode, maar dat komt nog wel, want het is veel minder gevaarlijk dan overtuigd zijn van eigen gelijk. Fouten maakt u toch wel, maar probeer ze klein te houden. Probeer de rest van de tijd te steken in het vinden van fouten van anderen. Probeer daarvan te profiteren. Weet u waarom zoveel mensen op de bodem verkopen? Omdat ze schoon genoeg hebben van hun fout en er een eind aan willen maken. Heel menselijk. Op dat moment is aankoop een interessante optie. De winnaars komen vanzelf wel bovendrijven.

Ten tweede: geef niets om de heersende mening. Denk zelf na en doe huiswerk en ga door, tenzij dat huiswerk niet blijkt te kloppen. Het merendeel van de beleggers, op mensen zoals u na, is laf en bang. En durft niet voor een eigen mening uit te komen. Of staat onder druk van iets waar tot een jaar of twee geleden nauwelijks over gesproken werd: carrière risico.

Onafhankelijke denkers verdienen meer dan meelopers. Dit is op allerlei manieren aangevochten, onderzocht, uitgeplozen en bewezen. Er is nooit veel geld te verdienen aan meelopen met de consensus, want de meerderheid zit er vaak naast. Wanneer de meerderheid gelijk heeft, is het geld al verdiend en is de spoeling dun.

Voor de carrière van uw adviseur of bankier kan het natuurlijk best goed zijn constant gevalideerd te worden. Voor uw bottom line echter niet. Mopper nu niet dat omdat het hier staat, iedereen het al doet. Zoals met tatoeages. Of met Polo/Persol/Vilebrequin. Niet iedereen doet dit. Integendeel. Dat komt omdat – opnieuw- onze hersens hier niet naar staan. Wij willen adrenaline. Wij willen opwinding. Succes is slakkenwerk. Duffe analyse, interviews waarvan de meesten nutteloos blijken maar een paar echte inzichten opleveren. Weinig beleggers houden dit gedisciplineerd vol. Daar ligt uw kans. Lof der Dufheid.

Ten derde, vergeet nieuws, Twitter en de krant. Op Twitter beschrijven veel mensen zichzelf als Nieuwsjunks. Zij vinden dat dus stoer staan. Alleen, als belegger hebt u er minder dan niets aan. U hebt er niets aan omdat het nieuws u niets leert. Impulsjes, ja. Het is ruis die uw kostbare tijd verspilt. Lees The Economist en u bent weer bij. Lees goede boeken en spreek met mensen die ergens een idee van hebben. Het vinden van signaal is wat telt. Dat signaal zit ergens anders. In de krant zijn alleen de koppen echt interessant. “Pessimisme doet beurzen kelderen” is een koopsignaal. “Beleggers voorzien meer koersstijgingen” betekent: maak een nieuwe chart en neem wat winst.

Als u niet weet waar we het nu over hebben moet u kiezen voor Plan B: uw vermogen uitbesteden en uw vingers kruisen. Diversifieer dan, ook op dat gebied. Kijk naar wat slecht gaat en probeer te begrijpen waarom.

De niche denkers die mijn stukjes leuk vonden verwijs ik naar sexdrugsnrocknrollfortheelderly.com.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: