Oude koeien in de sloot

De daling van de olieprijs zorgt aan het melkkoeienfront voor nieuwe mogelijkheden. Want de olieprijs daalt, dat is waar, maar de kosten van oliewinning? Dacht u nou echt dat die in drie maanden opeens 40% lager komen te liggen? Nee, eerder hoger, want de tendens is dat het ons steeds meer kost om de olie die we nodig hebben naar boven te halen.

Toch heeft de markt de bedrijven die hun brood verdienen aan dat bovenhalen net zo hard afgestraft als de olieprijs zelf. Dat is in onze ogen amusant omdat die bedrijven niet alleen gewoon door blijven verdienen, maar omdat er zelfs gedacht wordt dat dit feest voor de eigenaars van boorplatforms nog wel eens kan voortduren tot het jaar 2012.
Bedenk hierbij dat de beurs, de aandelenbeurs althans, meestal zo’n maand of negen vooruit kijkt en u begrijpt nu waar we met dit verhaal naar toe willen.

Songa Offshore, de Noorse eigenaars van drie platforms plus twee lease rigs, is zo’n situatie. Er zijn er meer zo, maar er is geen goede reden niet met de goed­koopste te beginnen.
Per jaar maakt Songa, bij de huidige verhuurprijzen die voorlopig goed vastliggen, een return van 35% aan cash. U verdient het hele bedrijf dus in drie jaar terug. Wat dan nog over is, is winst, als u ons deze enigszins basale berekening van een mogelijk beleggingsscenario vergeeft.

Wat vast lijkt te staan is dat in elk geval 2006 en 2007 goede jaren worden. Zo zal Songa volgend jaar, als het zo doorgaat, een koers/winstverhouding verkrijgen van maar liefst 4.
Songa heeft nog wat verborgen potentieel. Hun rigs zijn wel grotendeels bezet voor volgend jaar, maar 2008 staat nog open. En zoals we hierboven al schreven, de prijzen lopen nog steeds op. Er is dus best kans dat Songa meer zal verdienen dan concurrenten die nu al contracten hebben uitstaan voor hun vloot.
Maar laten we daar niet op vooruitlopen. Een koersdoel van Noorse Kroon 70 lijkt ons aannemelijk. Dat is de koers die in de topmaand mei al werd gehaald. Nu staat het aandeel rond de Noorse Kroon 50. Als het weer zover komt, betekent dat één keer de boekwaarde. U betaalt dus voor die boorplatforms, de rest krijgt u er gratis bij. Over goodwill en andere franje praten we al helemaal niet, zoals het hoort bij een kaskoe.

Veel beleggers, zo hoorden wij laatst van een vooraanstaande e-commissionair, vinden het geweldig wanneer ze in het gezelschap kunnen verkeren van Sem van Berkel, Bert van Arkel of, dit laatste is onze eigen veronderstelling, Gustaaf Karlsteen. U weet wel, die meneer die het altijd goed ziet en dat bij een notaris vastlegt. Die opwinding is natuurlijk begrijpelijk, want de heer Van Arkel belooft maar liefst 30% per jaar.
Welnu, in het geval van Songa loopt u toch wat meer risico dan met de bovenstaande boy’s band. Daar bent u in het gezelschap van een power trio bestaande uit Morgan Stanley, Goldman Sachs en Lehman. Die zijn veel minder vaak op de televisie in Nederland, maar op de één of andere manier komen die ons toch wat meer solide over. Volg het geld maar denk ik dan.

Michael KralandDisclaimer: geen positie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: