Hedge fund-bezitter

Zoals ik in mijn weblog van afgelopen donderdag al meldde, Nederlandse hedge funds zijn het jaar bijzonder goed begonnen, met een score van 6,6% voor veteraan Go Capital en een (geschatte) 6,2% voor nieuwkomer Spirit Aim.
Go is Nederlands oudste zogenaamde equity long/short hedge fund, een fonds dat veelbelovende aandelen koopt en aandelen met neerwaarts potentieel leent en verkoopt. Spirit Aim is een fonds dat pas sinds november 2005 actief is en dat volgens beheerder Lex Werkheim nog aan het warmdraaien is. Go is nu ongeveer € 600 miljoen groot en is gesloten, Spirit is nog open want dit fonds heeft nog maar een miljoen of 45 opgehaald.

In de komende dagen zullen ook Aster-X, Antaurus en EV Capital met resultaten komen. De lat ligt hoog, maar als we de resultaten van de afgelopen 12 maanden bekijken dan valt het op hoe goed deze fondsen het hebben gedaan.
Hoewel Antaurus en EV Capital pas in de loop van vorig jaar van start zijn gegaan, kunnen we slechts constateren dat alle fondsen het goed doen. Voor een gedetailleerde blik op de performance van deze fondsen in onze recente Hedge Fund Nieuwsbrief, klik hier.

Hedge funds staan nog steeds geclassificeerd als risicovolle beleggingen, volgens de maatstaven van de AFM. Beleggers die zich wat meer op de praktijk richten hebben kunnen constateren dat de Nederlandse hedge funds in de aandelencategorie het gewoon goed doen. Beter dan vergelijkbare aandelenfondsen, met als stille hoop dat in een eventuele bearmarkt de performance op peil gehouden zal worden.
Van de fondsen die we in onze Hedge Fund Nieuwsbrief volgen heeft alleen Go een track record dat zo lang is dat je een duidelijk beeld krijgt van een stress-test, de periode van de zomer 2000 tot april 2003. Go doorstond de toets glansrijk. Dit fonds liep na het gebleken succes snel vol en ging toen dicht.

Ook Aster-X, dat twee jaar later van start ging, kent nu een zogenaamde soft close, waarbij nog hoofdzakelijk nieuwe ruimte voor bestaande beleggers wordt opengehouden. Tenzij u iemand bent die ze heel graag willen hebben. Ook dan gaat de deur open.

Of liever via een IPO?
De afgelopen week stonden twee IPO’s in de schijnwerpers die voor een belegger in hedge funds interessant zijn: een afsplitsing van Man plc en de beursgang van Fortress Investment Group.

Man Plc is bezig met het afstoten van zijn brokerage-arm. Man was oorspronkelijk een grondstoffenhandelaar en wilde in die hoedanigheid zijn grondstoffen kunnen hedgen. Die know-how maakte van Man,het grootste hedge fund-bedrijf van de wereld en van het aandeel een beurssucces. De grondstoffenbusiness werd al jaren geleden afgestoten. Nu zijn de beurshandelaren aan de beurt. Niets is rendabeler dan de hedge fund-business in deze groep. Daarom worden nu de brokers afgestoten. Goed voor de aandeelhouders in Man Plc, dat nu een pure play hedge fund-aandeel wordt. We hebben het aandeel al eerder besproken een aanbevolen, twee jaar geleden. Het is niet goedkoop maar het is nog steeds een van de beste manieren voor beleggers om zichzelf aandeelhouder in een hedge fund te noemen.

man_group_plc-1

De IPO van de brokerage afdeling van Man plc staat gepland voor op zijn vroegst eind juni. Geluiden rondom het bedrijf spreken op een beurswaarde in een bandbreedte van $5 tot $7 miljard. Als de beursgang aan de bovenkant van deze range uitkomt, dan zou dit de op drie na grootste IPO zijn in de V.S.

De beursgang van Fortress Investment Group staat gepland voor 8 februari. Deze manager van hedge funds en buyout funds denkt $635 miljoen op te gaan halen. Fortress heeft een kleine $30 miljard onder beheer. Bij een IPO koers van $17,50 wordt het bedrijf gewaardeerd op $7 miljard. Dit geeft een waardering van 24 keer de management fee. Man Group wordt verhandeld op een multiple van 22 keer de management fee. Man beheert $60 miljard.

Michael Kraland 
    Michael Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Hij bezat op het moment van publiceren geen positie in Man plc en was long in Go Capital.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: