Weer eens geen idee

Er gebeuren constant hele rare dingen. De meesten van ons zien niet hoe vreemd ze zijn. Dat komt doordat ze via de media tot ons komen en media zijn grote gelijkmakers.
De kunst van het beleggen is voor de één heel anders dan voor de ander en ik spreek dan ook alleen voor mezelf wanneer ik zeg dat de kunst van het beleggen voor mij eruit bestaat door de aangereikte versie van de werkelijkheid heen te kijken.
Absolute waarde is een manifestatie van materiële werkelijkheid.
Relatieve waarde is een manifestatie van gekte die minder erg is dan een andere vorm van krankzinnigheid.

Vandaag wil ik snel en terloops vier impressies op een rijtje zetten en toelichten. Misschien werk ik ze nog wel uit tot aparte stukjes. Ik merk het wel aan de vragen.

1 Vrijdagavond, om half acht, was ik nog bezig met een fund of fund manager in Parijs. Hij wilde instappen in Go Capital, dat gesloten is, en in Spirit, dan nog open is en dat ondanks meer dan 30% performance dit jaar nog steeds volledig onbekend is. Hoe kwam het dat Nederlandse hedge funds zo goed zijn, vroeg hij ? Terwijl de hedge funds die hij uit London over de vloer kreeg hoofdzakelijk met eenheidsworst kwamen ?
Meer hierover in de komende Hedge Fund Nieuwsbrief. Die kunt u ontvangen door hem aan te klikken bij uw aanmelding.

2 Diezelfde avond las ik een stuk van Claude Allègre.
Meneer Allègre is een voormalige minister van Onderwijs in Frankrijk, in de regering Jospin. Hij is dan ook een socialist.
Het Franse onderwijs is steeds kostbaarder en steeds minder effectief en het ministerie van Onderwijs wordt meestal een mammoet genoemd. Allègre moest aftreden omdat hij hier maatregelen tegen wilde nemen. Hij was al de derde minister van onderwijs die dit lot ten deel viel. Een moedige man, zelf afkomstig uit de wetenschap. Ik heb veel respect voor hem, al ben ik het vaak niet met hem eens.
Meneer Allègre spreekt zich scherp uit tegen de plannen en de aanpak van Ségolène Royal, de socialistische presidentskandidate. Dat is opmerkelijk. Maar hij spreekt zich nog meer uit tegen de huidige milieugekte. Hij denkt dat de verwarming van de planeet misschien wel helemaal niet te wijten is aan de CO2 toename, maar aan andere, minder duidelijke factoren.
Daar heeft hij een boek over geschreven. Zo’n beetje het enige serieuze boek dat zich kritisch opstelt. De titel is Ma Vérité sur la Plantète (“Mijn waarheid over de Planeet”) en het zal wel snel vertaald worden.
Allègre wordt nu door een groot aantal mensen, vooral van linkerzijde, voor oud vuil uitgemaakt. Hij is een gerespecteerd geofysicus, wat natuurlijk ook heel hinderlijk is.
Voor zijn boek klik hier

3 Het is zondagochtend en ik probeer een nieuw leuk aandeel te vinden. Ik heb wel iets gevonden, daar niet van, en ga proberen het idee nader uit te werken. Primeur voor De Kapitalist natuurlijk. Maar ik had er moeite mee. Alles lijkt zo duur.
Het is natuurlijk doodgemakkelijk iets te vinden dat relatief goedkoop is, dat kan zelfs op de krankzinnig overgewaardeerde Chinese beurzen. Maar iets echt intrinsiek goedkoops ? Niet zo gemakkelijk blijkbaar – al denk ik wel dat mijn nieuwe idee veelbelovend is maar daarover binnenkort meer.
Wat betekent dit ? Terug naar die rare dingen van hierboven. Ik doe bijna niets aan het voorspellen van markten omdat ik die tijd en energie beter denk te kunnen gebruiken voor bottom up research. Maar toch komt 80% van je beleggingsresultaat door het uitzoeken van de juiste markten en sectoren. Aandelen zijn minder belangrijk. Terwijl ik me juist daarop concentreer en dat bovendien heel goed loopt. Ik denk dat ik Lao Tse’s spreuk tot mijn devies moet maken: Wie kennis heeft voorspelt niet, wie voorspelt heeft geen kennis.
Er is maar één factor waar ik echt gevoelig voor ben. Dat is wanneer ik op mijn artisanale, amateuristische, willekeurige zoektocht naar ideeën niets leuks meer tegenkom.
Niets meer dat in absolute termen heel goedkoop is. De meeste beheerders denken immers nog steeds relatief.
Misschien betekent dat dat de markt nu gevaarlijk wordt.
Er is één heel goede reden om dat te denken: alle risico zoekende sectoren doen het tegelijkertijd goed. En als er een belletje afgaat, zoals in februari, doen ze het allemaal tegelijk slecht.
Wat dit betekent ? Denk maar even na.

4 Wat is de zin van het leven ? Als groot fan van Woody Allen zou ik hier veel over kunnen schrijven maar ik kan me niet voorstellen dat iemand het zou willen lezen.
Kijk door de mist heen, stop de ruis en zie de werkelijkheid. Doe vervolgens iets dat helpt. Verwacht niets terug, je doet het voor jezelf.
Geheel passend bij mijn eigen gedachten over dit leuke onderwerp vond ik de spannende avonturen van drie oudere Amerikanen. Zij betalen hun eigen onkosten en brengen in de meest gevaarlijke streken van de wereld voedsel en medicijnen naar vluchtelingen en andere slachtoffers van de Powers That Be.
Ze betalen zelf en doen het voor zichzelf. Ze riskeren telkens weer hun leven en vinden dat spannend.
Wat deze mannen doen is geweldig.
Geef ze geld en geen cent gaat naar de regeringen, ze leveren zelf hun spullen af.
Ze leren een man of tien ter plaatse hoe ze hun nieuwe gereedschap uit elkaar kunnen halen en weer in elkaar kunnen zetten: http://www.cbsnews.com/stories/2007/04/10/earlyshow/main2666759.shtml.

Er komt een documentaire over hen uit: http://www.beyondthecallthemovie.com/

Deze mensen hebben geld nodig. We moeten dus iets doen, ook bij Inveztor, maar zoals gewoonlijk, eerst bij De Kapitalist.
Binnenkort meer hierover.

Long Go en Spirit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: