Stormy Monday Blues

Plus Ça change … plus c’est la même chose. Dit is een oude Franse uitdrukking.

Ik vermeld het maar even want anders word je zo snel voor elitair uitgemaakt.

Er komen vandaag nogal wat vragen over hoe je nou zo’n maandagochtend tegemoet treedt, tijdens een bearmarkt of correctie.

Daarom ga ik in op de suggestie van een gewaardeerde Inveztor lezer.

Die herinnerde me vriendelijk aan wat ik in de vorige bearmarkt geschreven had.

U hoeft eigenlijk alleen maar de heer Groenspaan te vervangen door Bernanke en u kunt het gewoon lezen.

Ik zoek nog naar delen 1 en 2 van dit verhaal.

En ik hoor graag reacties van onze dierbare lezers – vooral de betalende, maar de Gratisbrigade hebben we ook lief en die zijn, laten we wel zijn, de meest veeleisende.

Michael Kraland 17 april 2000:

Stormy Monday is de titel van T-Bone Walker’s grootste hit, één van de mooiste bluesnummers ooit geschreven.

Een goed moment om hier weer eens naar te luisteren. Maandag gaat het er om spannen. Wij zien verschillende mogelijkheden, laten we eens kijken naar de meest waarschijnlijke hypothese.

  
De huidige baissebeweging moet eerst tot paniek degenereren.
 
Dan pas komt de redding. We moeten dus hopen dat de paniek vlug komt. Ons probleem was dat we in Europa nog maar weinig sporen van paniek zagen. In Amerika is dat geen probleem, daar begint het warm te worden.
 
In dit scenario past dus een forse baisse in Europa, direct bij de opening.
 
Die baisse blijft voortduren door de dag. Amerikanen verkopen winstgevende posities, in euro-financial aandelen en ook elders. Gedurende die tijd staat de S&P future flink negatief en dat blijft zo tot de opening van New York.
 
Daar krijgen we vervolgens Amateur Hour waarbij de beren, uitgehongerd na maanden alleen in het bos, opeens allemaal tevoorschijn komen. Het blijken er meer te zijn dan gedacht, ze hebben bloed geroken en het hele weekend lang hebben ze zich lekker gemaakt. Hun wacht een feestmaal van stieren entrecote. Wij vrezen dat veel van deze entrecotes de grill niet eens halen en rauw verorberd zullen worden.
   
Na een uur of twee hebben de beren geen honger meer. Dat is het goede moment voor de reddingsbrigade. President Bush heeft dit weekend ook doorgekregen dat er iets verkeerd gaat. Zijn voornaamste politieke erfgoed is de economie. Dat hij er niets aan kon doen dat die zo groeide is een ander verhaal, waar hij liever niet aan denkt.

Bernanke moet dus een stap doen, geholpen door de reddingsbrigade.
 
In de kelders van de Fed zit de Turk klaar, het zweet staat hem op het voorhoofd. Mevrouw Cohen, wiens firma Goldman Sachs ook een tik heeft gekregen, gaat meedoen. Maar wat echt telt is Bernanke. Wat kan hij nu zeggen en doen?
 
We hebben nog eens gekeken en zo duidelijk was dat nou ook weer niet, het klonk alleen zo. Er staat nergens dat Bernanke de geldpomp niet weer open kan draaien als het echt verkeerd loopt. Er is per slot van rekening flink wat dollars in rook opgegaan. Dit is dus het moment voor de Cavalerie. Bernanke gaat iets aankondigen. Tegelijkertijd drukt de Turk op de knop waar “Futures” op staat. Mevrouw Cohen kondigt aan dat dit een koopmoment is. Een hevige rally volgt. Hoe meer verkopers inmiddels klaar zijn, hoe meer margin spelers kapot zijn, hoe beter voor het mogelijke succes van zo’n rally.
 
Of dat vervolgens een sucker’s rally wordt zien we pas later. Er liggen immers sterke weerstanden boven de markt. Dat zijn de vroegere bodems.
 
Morgen wordt een spannende dag.
 
Wij wensen u sterkte, stalen zenuwen en veel geluk.

Voor het gehele crashdossier, klik hier.

 

Disclaimer Kraland: geen posities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: