Crash: een ontspannen handleiding

Crash: ontspannen handleiding I – eerste publicatie april 2000

Zoals we al eerder opmerkten, het goede nieuws is dat niemand meer kan zeggen dat het verontrustend is dat er maar zo weinig beleggers zijn die een crash hebben meegemaakt. Dat waren er nog nooit zo veel. Het onderscheid is nu tussen de beleggers die er twee of drie hebben meegemaakt. Wij kochten ons eerste aandeel in ’72, dus de ellende van ’74, de lange ijzige bearmarkt daarna, de tech correcties in de jaren ’80 en de dreun van ’87 zijn bewust beleefd. Augustus 1990 ? Vers in het geheugen. Rentehobbel ’94 ? Alsof het gisteren was.

We kunnen onszelf ook gek maken. Die keus heeft iedereen. Nadenken lijkt ons interessanter en dat biedt vooral meer kans op winst. Later op de dag komen we bij u terug met meer analyses en adviezen.

Wij gaan hoofdzaken van bijzaken proberen te onderscheiden. Eén van de vragen, nog niet gesteld maar wij antwoorden alvast, is of het hier een 1929 scenario of 1987 scenario betreft.
Dat is een belangrijk verschil. In 1987 was drie maanden geduld genoeg. In 1929 was het zaak snel te verkopen en vervolgens 80% lager weer in te stappen. Voor degenen die geen sportende kinderen hebben en toch iets willen doen, raad ik een gang naar de boekhandel aan. U schaft dan "Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds" van Charles Mackay aan. U hebt het in één ochtend uit. Als u de Wiley editie te pakken krijgt, vindt u ook nog "Confusion de Confusiones" van Joseph de la Vega in dezelfde uitgave, plus een interessant voorwoord van Martin S. Fridson. 

Wij raden u ook Manias, Panics,(met tweede komma) and Crashes" van Charles P. Kindleberger aan. Daar bent u wel een middag mee bezig. als u echt een geboren speculant bent, koopt u alle exemplaren op. Dat kunnen er nooit veel zijn en u hebt dan deze markt in ieder geval gecornerd. Die boeken worden volgende week zeer gevraagd, dat zult u zien. Dit is een serieuze situtatie. De markten liggen er slecht bij. Dat is het slechte nieuws. Maandag zou wel eens een zwarte maandag kunnen worden. Er komen nu meer margin calls. Mensen die uit hun fonds stappen dwingen de beheerders te verkopen, ook als die niet willen. Er zijn echter ook andere aspecten. Die bekijken we later op de dag. Eerst Kindleberger herlezen, en Mackay.

Michael Kraland


De crashhandleiding van Michael Kraland telt in totaal zeven delen. Die kunt u hier allemaal lezen.

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: