Bruin Zweet

Dit wordt een interessante dag. Een test van stressbestendigheid voor u en voor uw financiële netwerk, waaronder wij.

Zoals u ziet is het bij Inveztor business as usual. De kop van het stuk van Loef is perfect: slecht nieuws is goed nieuws.

Lees vervolgens het stuk van Schmull. U kunt het niet met hem eens zijn, maar hij is één van de zeer weinigen die dit scenario al heel lang schetst. Gisteren en vandaag kreeg Schmull gelijk, zoals hij ook in Augustus gelijk kreeg.
Let op zijn verhalen, neem een abonnement op zijn nieuwsbrief, Rik is van eenzame internationale klasse in ons land.

Aldus gewapend kan u weinig meer gebeuren behalve geconfronteerd worden met uw eigen rare ideeën. Daar kunt u niets aan doen, het hele systeem werkt er aan mee om u fout te laten denken.

Laten we eens kijken hoe u wel moet denken en dan beginnen we bij Loef en zijn kop.
Niet zijn foto, sorry, we bedoelen zijn “Slecht nieuws is goed nieuws” kop.

Het leuke van deze crash is dat hij lekker snel gaat nu, als u ons deze oneerbiedige uitdrukking toestaat,
Hoe sneller hoe beter, leert de ervaring.
Waarom ? Heel eenvoudig.
Nu de mutualiseringssystemen die de financiële sector had opgebouwd blijken te falen is er nog maar één speler die in kan grijpen en dat is de overheid.

Nu heb ik het grootste respect voor Minister Bos en ben ik ook niet rancuneus dat Crum gisteren voor niks naar de televisiestudio’s ging en Minister Bos zijn plaats innam.
Zo zullen wij ook niet om reciprociteit vragen en gaan we niet voorstellen dat Crum morgen de plaats van Minister Bos gaat innemen. Voor de verandering.

Voor mijzelf is vandaag een extra zware dag. Niet alleen vanwege de papieren verliezen, die ik natuurlijk ook onderga, maar die me niet raken. Nee, het is veel erger.
Vandaag heb ik mij genoodzaakt gezien om, bij hoge uitzondering, via het onvolprezen Uitzending Gemist eens te kijken wat er nou in Nederland in het Journaal verscheen, gisterenavond, om voeling met mijn lezers te houden.
Je weet maar nooit, die kan je kwijtraken in het buitenland. En hoewel dit nog nooit een nadeel is geweest, integendeel zelfs, voel ik me nu klaar om u te woord te staan.

Prachtig hoor, zo’n uitzending en wat je er niet allemaal van opsteekt !
Veel minder dan van dat kernachtige stukje van Loef en van Schmull, hoor ik sommigen van u al denken en u hebt gelijk. Maar laten we geen kniesoren zijn.
De heer Bos pleit voor een rustige aanpak en met de economie gaat het goed, dat tonen de laatste cijfers van vorig jaar immers aan.

Wij vinden Minister Bos echt een leuke man, maar we vragen ons af of, als de vraag is of je niet in volle vaart op een muur af lijkt te rijden, het nuttig is de achteruitkijkspiegel aan een gedegen cijfermatig onderzoek te onderwerpen.

Toen zagen wij de heer Rutte, voor wie wij ook groot respect hebben want het liberale erfgoed is ons lief en wij zullen nooit vergeten dat de heer Rutte toegaf dat hij Berlin leest. Niet Lou Reed, niet Irving, maar Isaiah.
Die man kan bij ons eigenlijk niet meer stuk.
Rutte zat bij wat tuinders in het Westland en die vonden wat hij vertelde niet relevant. Arme Mark. Hele avond met die tuinders en eigenlijk een deel van zijn leven dat nutteloos wegvloeit want die jongens zitten er niet zo mee, vanwege hun GBV, zei er één. Gezond Boeren Verstand.
Toch leuk en u begrijpt, wij worden al wijzer.

Gelukkig was er ook Jaap van Duijn. Voor Jaap van Duijn hebben wij allemaal veel respect want hij doet altijd voorspellingen. Dat is moedig en kijk die man eens zijn nek uitsteken.
Hij moet immers, net zoals wij, weten dat die voorspellingen niet deugen en dat ze alleen bij toeval uitkomen. Hij hoeft zijn eigen score, timing en resultaten maar te bekijken en dan zie je ook meteen dat zo’n man een enorm emotioneel weerstandsvermogen heeft want hij verschijnt toch in die uitzending alsof er helemaal niets aan de hand is.

Want de heer Van Duijn deed een belangrijke voorspelling die ik hier gelukkig over kan brengen want ik heb vanochtend de Financial Times, Wall Street Journal en Bloomberg afgezocht en niemand die het heeft opgepikt !
Goed dus dat u Inveztor geregeld raadpleegd.

De heer Van Duijn zegt, desgevraagd, dat deze crisis voorbij zal gaan en dat daarna een nieuwe financiële crisis zal ontstaan.

Beseft u de draagkracht van deze boude bewering ?
Ziet u de implicaties ?

Nou, wij wel. Kijk, een crisis is per definitie iets korts anders krijgt het een heel andere naam, zoals een Wereldoorlog of een Depressie. De heer Van Duijn zegt dat deze crisis wel voorbij zal gaan en noemt als datum de maand Maart. Geen dag, week en zeker geen uur, maar wel de maand.
En inderdaad, u zult het zien, hij zal gelijk krijgen, crises duren nooit lang. Daar zijn het crises voor.

Vervolgens die andere, grote, echte financiële crisis. Die komt. Daar zijn we het mee eens en wij willen hier nog wat aan toevoegen, voor de financiële historici en helemaal on the record.
Die crisis komt ZEKER.

Sinds 1987, jaar van de Octobercrash, hadden we de Golfcrisis, toen de Amerikaanse onroerend goed crisis, de rente hobbel van ’94, de Azië Crisis van ’97, de Rusland Crisis van ’98 gepaard gaan met de LTCM crisis, ook in Augustus van dat jaar en in 2000 begon de internetcrisis.
Sinds April 2003 zitten we in een ongebreidelde bullmarkt tot de subprime crisis losbarstte.

Helaas waarde lezers, die crises zijn onvermijdelijk, moeilijk te voorspellen en ze komen een paar keer per decennium.
De heer Van Duijn krijgt dus ook hier ongetwijfeld helemaal 100% gelijk.

Ha, daar hoor ik de bel op het schoolplein naast mijn appartement gaan. Het speelkwartier is voorbij.
Toch leerzaam, zo’n televisieuitzending.
Ook wij gaan weer aan het werk.
Lees Schmull, lees Loef, keep cool.

Nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: