Inflatie, agflatie en andere flaters

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

U hoeft maar naar gemiddelde Telegraaflezer te luisteren en u weet dat er veel meer inflatie is dan de regeringen toegeven.

Het is bij Planbureaus salonfähig om inflatie te meten zonder brandstof- en voedselprijzen. Olie gaat weliswaar door de $ 100, granen zitten in een agflatie bullmarkt en toch gaan we maar door met deze onzin.

Er is inderdaad veel meer inflatie dan regeringen toegeven.
Het Gesundes Volksempfinden voelt dat goed aan.
Daarom stijgt goud ook en roeren de Goldbugs zich weer.
Goud, een geel metaal waar vrouwen nooit genoeg van krijgen en tandartsen geen belangstelling meer voor hebben, is immers de ultieme inflatie hedge. Althans, vanwege deze perceptie kopen mensen goud en drijven ze de prijs op.

De Goldbugs zijn meestal wat sectair ingesteld. Dat komt doordat ze soms jarenlang gelijk hebben zonder dat de markt dat inziet. Vreselijk frustrerend moet zoiets zijn. Zo viel het ons op, aan het begin van de goudhausse, hoeveel enigszins bejaarde Goldbugs, die nog een deel van een goudmijn hadden, daar gemakkelijk afstand van deden.
Een combinatie van leeftijd en het missen van de vorige uitstapmogelijkheden leverde op een gegeven moment stress op. Wanneer het raam dan weer opengaat, verkopen ze.
En als zij het niet zelf doen zorgt mevrouw Goldbug daar wel voor.

Die generatie heeft dus inmiddels verkocht. De markt is nu in handen van beleggers die wij graag speculanten noemen. Wij speculeren zelf ook, wij vinden het geen vies woord, speculeren is gewoon vooruitkijken. Speculanten verschaffen liquiditeit. Het verschil is dat Goldbugs geloven in goud, terwijl speculanten proberen er op tijd uit te zijn.

Het lijkt ons best mogelijk dat de goudprijs in een versnelling terecht komt. Eerst krijgen wij te maken met rondofobie, de angst voor ronde getallen. Rondofobie treedt bijvoorbeeld op bij het naderen van de magische $ 1000 grens. Het duurt even voordat een markt daar doorheen breekt. Ondanks onze schroom met voorspellen durven wij er van uit te gaan dat dit gaat gebeuren en wij aarzelen niet hier op zeer roekeloze wijze aan toe te voegen dat het best kan dat het ons dit jaar nog te wachten staat.

Wat gebeurt er op zo’n moment? Het mediacircus treedt dan in werking en het journaille stort zich op deze kleine, fragiele markt. Het wachten is op degene die “goud $ 2000” durft te roepen.

Kijk, nu maakt u een historisch moment mee. Hier waar u eigenlijk gewoon bijzit, onverwacht getuige van iets nieuws, schokkends en vets. Daar gaan we: we denken dat goud naar $ 2000 gaat. Voorspellen is smerig werk, maar iemand moet het doen.

Nu is er een grote kans dat dit het mentale doel wordt en dat de koers daaronder ergens uitgeput blijft steken. En dan meteen flink terugvalt.
De laatst ingestapte beleggers, met de zwakste handen, worden dan meegesleurd en zijn voor een generatie van hun goudkoorts genezen.
Tot die tijd staat ons echter nog veel te wachten.

Het is tegenwoordig gemakkelijk om gewoon via de beurs goud te kopen. Doodeenvoudig zelfs. Er zijn goud trackers, zoals die dingen in goed Nederlands heten.
U kunt ook goudaandelen kopen. Die vallen in twee soorten uiteen, goudproducenten en goudzoekers. Wat goudproducenten doen kunt u zich waarschijnlijk voorstellen. Goudexploratiebedrijven zijn trickier. Veel leugenaars met een gat in de grond.

Koop een mandje van goudaandelen, selecteer ze eventueel op Inveztor.nl als u het graag zelf doet, en u komt er vanzelf achter of u de benodigde zenuwen hebt. Eén van onze eigen grootste posities is overigens een goudexploratiebedrijf, waarvan de naam er hier niet toe doet.

Op de lange termijn denken de Goldbugs dat goud de enige goede belegging is. Andere mensen, apostaten natuurlijk, denken aan slechts een paar procent per jaar met grote volatiliteit.

Je moet de beleggingstrend dus mee hebben. Nu is dat het geval.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor.nl. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: