Orville Wright had neergehaald moeten worden

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Vorige week hadden we het over het briljante idee van Amerikaanse presidentskandidaten om de benzinebelasting te verlagen, met als doel de huidige prijsdruk wat te verzachten. Dat is heel stom want je verhoogt het verbruik en geeft meer geld aan de Golfstaten die toch al genoeg hebben en niet meer weten wat ze er uit gekkigheid mee moeten doen. Ze kopen zelfs Amerikaanse banken.

Maar de Achilleshiel van de olieprijs zit hem in het feit dat er een wereld bestaat, weliswaar buiten Nederland, die niet alleen Rita Verdonk en Geert Wilders niet kent, maar ook nog brandstof subsidieert. Dat varieert van kerosine om mee te koken tot autoverbruik en industriële brandstof. Vooral China. En het is altijd moeilijk om zoiets terug te draaien. In India zijn al opstootjes.

In Venezuela is benzine bijna gratis. Dat bewijst het gelijk van President Chavez.

In de Golfstaten wordt net zo hard verspild want daar maken ze nu sneeuwhellingen, in Dubai. In de Golfstaten is de olierijkdom een validatie van Allah’s almacht.

Al die mensen betalen de marktprijs niet.

Als u er hier over leest betekent dat dat dit punt, die subsidie, nu onder de aandacht gekomen is. Als die subsidie verdwijnt kan de olieprijs zo naar beneden. Het belang, collectief gesproken, is dat we ons in het Westen langzaam maar zeker kunnen aanpassen aan hogere energieprijzen. Het belang is een olieschok te vermijden.

Zeuren over speculatie heeft dan geen zin. In Amerika komt daar nog eens bij dat de afhankelijkheid van buitenlandse olie zo hoog is. De Amerikanen weten dat de Golfstaten hen haten, al begrijpen ze niet altijd waarom. Wie wel eens geprobeerd heeft iets te regelen met de Amerikaanse immigratiedienst weet beter, maar de meeste Amerikanen hebben geen paspoort, reizen vooral binnen Amerika en houden zich daar onledig met verwarmen van wat koud is, afkoelen wat warm is en her en der op en neer rijden in veel te grote reutelauto’s.

Dit kan ook snel omslaan want wat Amerika kenmerkt is dat die mensen erg flexibel zijn, veel meer dan wij in het oude Europa. Dus pas op. Amerikanen maken sneller een U-turn dan wij.

Wat blijft is de structurele toeneming van de vraag, tenzij de hogere prijzen de vraag vernietigen.

Geloof de verhalen over China, dat uiteindelijk in industrieel opzicht niet veel groter dan Duitsland zou zijn, maar niet. Hun energievraag neemt veel sneller toe. Sneller dan dat die van de VS daalt.

China groeit veel sneller, Rusland groeit sneller, India groeit sneller en al die mensen willen en krijgen auto’s. Dan is het leed niet meer te overzien, qua olieprijs.

Het meest waarschijnlijke scenario lijkt me een flinke correctie die uiteindelijk weinig uit zal maken. Daarna kan de prijs weer omhoog. Vernietiging van vraag treedt pas op bij het huidige niveau, dat zien we nu in de VS.

Een aardige hedge voor olie is de luchtvaartindustrie. Ik hoor het zachte geluid van optrekkende wenkbrauwen al. Die industrie vernietigt, vooral in de VS, veel kapitaal. Je moet luchtvaartaandelen niet kopen, je moet ze handelen, leerde een mentor mij ooit. Dat is nog steeds waar.

De Amerikanen sluiten nu bestemmingen, verkopen honderden verouderende vliegtuigen en zullen moeten fuseren om te overleven. Allemaal door de stijgende kerosineprijs. Er wordt slechts bij uitzondering geld verdiend in die tak maar pas op, zodra de olieprijs daalt stijgen de airlines.

Dat wil niet zeggen dat die aandelen dan een belegging worden. Maar ze saneren dan net en krijgen in zo’n geval ook nog rugwind. Geen belegging, maar wel een trade. Het blijft een onrendabele sector.

“Iemand had Orville Wright moeten neerschieten.” Het citaat is van Warren Buffett.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: