Borduren, Syldaven en kanonnen

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.
 
Wat zouden we zeggen als er een oorlog uitbrak en er niemand kwam?
Misschien hetzelfde zoals toen er een oorlog uitbrak en goud instortte en dat gebeurde afgelopen week.
 
En wat zouden we zeggen als er een oorlog uitbrak, middenin een hele grote financiële crisis en goud instortte? Hm, dat staat niet in de handboekjes.
 
En wat zouden we zeggen als er een oorlog uitbreekt, goud zakt, de crisis voortduurt terwijl er bovendien voor het eerst sinds tijden echt twijfel is of het financiële systeem het wel zal houden?
 
Het doet allemaal erg wanordelijk aan, maar wees gerust, als u wist wat sommige mensen echt denken, dan zou u zich nog veel meer zorgen maken.
 
Achteraf blijkt alles heel duidelijk verklaarbaar.
Kijk, dat conflictje was een schermutseling tussen Borduren en Syldaven en niet echt ernstig.
Goed voor defensieaandelen. Want de Borduren, Syldaven, Kyrgiezen, Kazakhs, Slovenen, Slovaken, Moldaviërs, Serven, Kossovaren, Macedoniërs, Montenegrijnen, Dagestani’s en andere groeimarkten voor Gillette gaan natuurlijk als gekken luchtbuksen, katapulten, AK 47’s en RPG’s* inslaan bij de gebruikelijke tussenpersonen of direct bij het wapenloket van een bevriende mogendheid. Iedereen behalve de Bulgaren want die zitten al in de EG en hebben dit allemaal niet meer nodig, althans, zo lezen wij in verontruste rapporten die in laden verdwijnen zoals dat hoort bij onoplosbare problemen.
 
Een ander probleem dat niemand op kan lossen is deze markt. Wanneer u iemand tegenkomt die zeker weet dat dit The Big One is, kijk dan even waar de belangen van deze persoon of zijn organisatie liggen. Overigens, dit soort waarschuwingen komt meestal niet van organisaties maar juist van eenlingen. Daar zijn twee redenen voor. Net zoals een natuurmedicijn, dat best goed kan werken, is het advies niet gemakkelijk om te zetten in een goed verkoopbaar product. En omdat het een nogal extreem verhaal is, past het goed bij sommige narcistisch georiënteerde waarnemers. Je hoeft maar een keer gelijk te hebben en je staat in de schijnwerpers.
 
Niemand kan dit zeker weten dus u kunt beter op meer dan één uitkomst voorbereid zijn. Beleggen is immers vooral een kwestie van kansafweging. Zes procent dividend is meer dan u bij de bank krijgt. Dus als een solide bedrijf u 6% dividend betaald is het de moeite hier even bij stil te staan. Dan ziet u dat er honderd van de zeshonderd grote Europese aandelen zijn die dit mooie rendement uitbetalen. Haal er wat banken af waarvan u denkt dat ze hier moeite mee zullen hebben en u hebt er nog genoeg over om een prachtige passieve portefeuille aan te leggen. Bovendien kunt u de waarschijnlijkheid inschatten van een renteverlaging in Europa.
We weten dat het steeds minder gaat. En de olie daalt. En de grondstoffen dalen. Misschien valt het dus wel mee met die inflatie. Dan kan de rente zelfs naar beneden, vooral wanneer het heel slecht begint te gaan en we niet meer kunnen teruggrijpen op bedrijfsresultaten uit een recent verleden.
 
Eén ding lijkt zeker. Banken en andere kredietverschaffers gaan een stuk minder bankieren en krediet verschaffen. Minder geld in omloop betekent juist deflatie. Dan daalt de rente tot de kredietellende verteerd is. Pas dan werkt de lage rente echt door en krijg je daardoor weer kooplust en inflatie. Hoe erger de ellende, hoe langer dit duurt.
China en de andere BRIC landen bieden misschien soelaas. China is immers aan het veranderen van fabriek voor de Westerse landen tot een economie die ook zelf consumeert. Drie steden met meer dan een miljoen inwoners in de VS, versus meer dan honderd in China. En groeiend.
 
Het is allemaal erg verwarrend. Pas op met de beterweters. Even aan de zijlijn blijven is ook een optie. Maar de vraag blijft dan weer: welke zijlijn is het best?
 
* RPG: Rocket Propelled Grenade.
Bij de garderobe achterlaten.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: