Kom aan Goldman en we maken jullie kapot

Goldman is nog nooit zo machtig geweest als op het moment waarop de beste zakenbank ter wereld bedreigd werd in haar bestaan. Goldman levert voor de tweede keer een minister van financiën, na Robert Rubin is nu Henry Paulson aan de macht.
Gisteren werd Goldman bedreigd, het aandeel kelderde met een kwart. Morgan Stanley was echter de zwakkere partij en trok de meeste shorts aan. Maar daarna had Goldman aan de beurt kunnen zijn.
Het lijkt er sterk op dat Goldman, discreet als altijd, oppermachtig is. Gisteren werd Goldman aangevallen, vandaag kondigen het ministerie van financiën en de Fed aan dat er een oplossing wordt gezocht die veel lijkt op de Resolution Trust Company(RTC). De RTC werd in de jaren ’90 opgericht om de crisis van de Amerikaanse spaarbanken op te lossen.

Dit betekent geen einde aan de kredietcrisis maar het is wel een oplossing voor een deel van de problemen. Of dit voldoende zal zijn om de liquiditeit in de CDS markt, waarin obligaties verzekerd worden, te herstellen, moet nog blijken.
Resten nog een aanzwellende recessie, gedestabiliseerde financiële markten en groeiende werkloosheid, waardoor de financieel overbelaste consument in zijn koopdrang bedreigd wordt.
Hoe dan ook biedt de oplossing waarover vanavond gesproken wordt weinig soelaas voor Europa. Hoogstens een sprankje hoop en een goede reden voor shorts om even afscheid van hun posities te nemen.
Een nieuwe bodem is gezet. Voor hoe lang nog ?
Disclaimer Michael Kraland: nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: