Morgan Stanley en paniek in Amsterdam

Gisteren, dinsdag was er paniek in Amsterdam. Niet vanwege Fortis. Veel partijen zaten Fortis short en kochten vandaag terug, waardoor het aandeel bij de opening flink steeg, na een record daling op dinsdag.

Nee, het ging om ETF, Exchange Traded Funds, die we in Nederland kennen als Trackers. Die Trackers werden even 50% omlaag getrokken. Niet allemaal, alleen de ETF’s van een firma die gefinancierd wordt door AIG. Professionele partijen die deze ETF producten gebruikten kwamen in grote moeilijkheden, aldus een bron.

Op veel grotere schaal zagen we in de middag een nieuw drama zich ontvouwen.
John Thain was het afgelopen weekend de markt voor door Merrill snel te verkopen aan Bank of America.Als hij dat niet gedaan had dan was Merrill het volgende doel geworden, na Lehman. Wat voor doel ? Van de shorts natuurlijk. Want Merrill was de volgende zwakke schakel van de vijf grote Amerikaanse effectenbanken.
Even voor de goede orde, dat waren Bear, Lehman, Merrill, Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Gisteren kwamen Goldman en Morgan Stanley en hoewel die resultaten natuurlijk een stuk lager waren dan vorig jaar, 70% in het geval van Morgan Stanley, waren ze beter dan verwacht.
Goldman kelderde daarop vandaag 23% en Morgan Stanley zelfs 44% om uiteindelijk 24% lager te sluiten.

Wat gebeurt hier?
Morgan Stanley staat er goed voor en is een solide zakenbank met een goede reputatie. De bestuurscrisis van twee jaar geleden is voorbij en John Mack, de charismatische baas, bijgenaamd Mack the Knife, heeft Morgan met een paar kleerscheuren meer dan Goldman maar minder dan alle andere concurrenten door de kredietcrisis gestuurd. Tot vandaag.

Morgan is nu het doelwit van de shorts en de CDS’s van Morgan staan nu even hoog als die van Bear en Lehman destijds. Een CDS is een Credit Default Swap, een papier dat de obligaties van een partij verzekert. Hoe hoger de premie hoe hoger het risico en hoe meer een partij aan verzekering moet betalen om de obligatie aan te houden.

Kan Morgan kapot ? Alles kan. Moet Morgan kapot ? Natuurlijk niet, dit is heel iets anders dan Bear of Lehman. Hoogstens toont dit aan hoezeer het business model van de effectenbanken in gevaar is. Een essentieel onderdeel van dat business model is kort te financieren, in de overnight market, om elke dag weer de middelen te hebben om zaken te kunnen doen. Als die financiering gevaar loopt kan Morgan niet meer handelen. Er is ook gevaar dat andere partijen geen risico meer willen lopen omdat het tegenpartij risico dat Morgan Stanley vertegenwoordigt dan te groot wordt.

We verwachten geen faillissement maar een redding door de privé sector. JP Morgan is een kandidaat. HSBC zou dat kunnen zijn maar is dat niet, ze ontkennen het al.
Maar of het een goed teken is dat dit gebeurt lijkt ons twijfelachtig.
Wall Street sloot vanavond op de laagste niveaus

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: short S&P, geen posities in overige genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: