Soms is paniek een redelijke optie

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Er zijn tijden dat vaardigheden in het uitzoeken van aandelen, ook wel bekend als stockpicking, van belang zijn. Er zijn ook tijden dat deze vaardigheid net zo belangrijk is als die van de patissier op de Titanic. Dit is zo’n tijd.

Asset Allocation is verantwoordelijk voor 80% van het beleggingsresultaat. David Darst*, die een expert op dat gebied is, publiceerde hier kort geleden een kort boekje over in de serie Little Books van Wiley. Dat boek gaat over hoe rijke mensen rijk blijven. Dat doen ze door Asset Allocation. In de huidige ellendige markten, waarin alles daalt, is het dus zaak de juiste keuzes te maken.

Veel aandelen blijken opeens de nadelen van Private Equity en de beurs in zich te verenigen, maar dan zonder de voordelen. Je kunt er niet uit, maar de prijs zakt wel. Aandelen die wel liquide zijn kelderen. Zodra de baas roept dat er niets aan de hand is, gaan ze nog harder.

Als de beurs teruggaat, en als u denkt dat alles zakt, zijn er maar twee rationele houdingen mogelijk.
Of u verkoopt alles en blijft aan de zijlijn. U stopt uw geld in dozijnen IJslandse en Turkse banken met kleine, door de overheid gegarandeerde plukjes, of u zet het voor bijna niets uit bij de Rabo.

Of u wordt een baissier. Een paar generaties geleden zei men in bepaalde kringen dat een vrouw als minnaar best een speculant kon hebben, als haar echtgenoot maar een baissier was. Of andersom. Tegenwoordig zijn vrouwen geëmancipeerd en zijn we van dat probleem af, althans, er worden ogen uitgekrabd om een hedge fund manager te pakken te krijgen. Tot voor kort in elk geval.

Ik heb voor de tweede oplossing gekozen en ben massaal indices short gegaan, de bundfuture long, de dollar long, olie short en vooral ook Opkomende Markten short. Inclusief het Midden-Oosten. Je moet, zo luidt een oude wijsheid, altijd weg zijn uit het land dat het hoogste gebouw ter wereld neerzet. Ook als u gelovig bent.
Babel?

Wat er gaat gebeuren is, denk ik, het volgende. De Amerikaanse regering en de Fed zitten in een moeilijk parket. Ze zullen er met de ECB samen zoveel mogelijk aan doen om de huidige dreiging van instorting van het systeem te voorkomen. Over inflatie hoort u straks niets meer, dit is een deflatoir verhaal. Alles wordt immers minder waard?
De rente gaat naar beneden en uiteindelijk wordt er veel geld bijgedrukt. Er is dan een groot risico dat de dollar maar ook de euro veel minder waard worden. Tenzij de ECB de rente hoog houdt en ik wed erop dat dat niet gebeurt. Europese obligaties zijn dan prachtig want de rente daalt en die stijgen dan, vandaar die long in Bond futures, een obligatie-instrument. U zit dan ook niet met een ontwaarderingsprobleem, de koers van die bonds gaat omhoog en dan zit u goed.

De aandelen blijven zakken dus u kunt de AEX short zitten of ook andere leuke landen zoals Spanje, waar onroerend goed, dat ook zakt en zelfs gaat crashen daar, een grote rol speelt.

Uiteindelijk is goud dan de graadmeter, ik verwacht daar een bullmarkt, in dit scenario.

Michael Kraland

* The Little Book That Saves Your Assets: What the Rich Do to Stay Wealthy in Up and Down Markets.

Michael Kraland is finacier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: