Goldman, Morgan Stanley worden banken

Goldman Sachs en Morgan Stanley worden banken, ze krijgen het statuut van Bank Holding Companies (BCH).

Dit betekent het einde van de grote brokers in de VS. Van de top 5 zijn er twee failliet (Bear en Lehman), één in extremis opgekocht (Merrill Lynch) en Goldman en Morgan vluchten met hulp van de overheid in een ander statuut. Waarom gebeurt dit zo?

De Amerikaanse effectenbanken maakten deel uit van wat Nouriel Roubini het Schaduw Banksysteem van $ 10 biljoen noemt.
Het schaduwbanksysteem handelt zoals een bank, neemt verplichtingen op zich maar is niet aan banktoezicht blootgesteld. Zo kon het komen dat deze sector steeds meer activa ophoopte, die kort financierde en de aandacht trok van analisten die vonden dat dit fout zou lopen.
Maar het liep een tijd goed totdat de tijd daar was dat het fout liep. Shorts wierpen zich op Bear en daarna op Lehman en de huidige crisis was een feit. Een feit aan de oppervlakte want het echte probleem gaat veel verder dan de effectenbanken van de VS en hun buitenlandse bankequivalenten, zoals UBS.
Het schaduwbanksysteem is een deel van het probleem en nationalisatie van een deel van dat probleem is een deel van de oplossing.
Het nieuwe statuut van Goldman en Morgan Stanley betekent dat deze effectenbanken nu toegang hebben, net zoals banken, tot het loket van de Fed. Ze kunnen dus nu lang financieren in plaats van lange verplichtingen kort te financieren in de overnight markt.geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: