Shorts: Voor elk schandaal een scalp

Short selling, nu opeens in de belangstelling, is een moeilijke manier om je brood te verdienen en ik doe het bijna nooit. Behalve nu. Ik had veel eerder financials moeten shorten en ik heb spijt dat ik het niet heb gedaan.
Je hebt twee soorten shorts: mensen die volgens de regels spelen en valsspelers. Die verspreiden vervelende geruchten over het bedrijf dat ze shorten.

Het is een typisch bureaucratische maatregel om shorts te handicappen. Dankzij hun, de eerlijke shorts, worden leugens gemeengoed en degenen die meer huiswerk doen dan anderen profiteren.
Daar is niets op tegen.

Maar goed, als het systeem niet overleven kan zonder shorts is het heel erg met dat systeem gesteld.

Het rare van die shorts is dat het net zo bij hun gaat als bij ambtenaren. Er zijn goede, eerlijke ambtenaren en nare ambtenaren. Laten we die gewoon Ambtenaren en Naren noemen, voor het gemak van de discussie.
Ambtenaren zoals Paul Volcker redden hun land, Naren helpen het naar de bliksem, even geen namen, maar volg mijn blik.

Zo heb je ook eerlijke bazen e oneerlijke bazen. Eerlijke bazen noemen we de Doeners en oneerlijke de Poeners. Doeners leiden hun bedrijf zo dat het veel meer bereikt dan iedereen ooit had gedacht. Poeners halen er meer uit voor zichzelf dan iedereen ooit had gedacht.

Maar niemand geeft hen de schuld. Wel de shorts. Meestal krijgen degenen die het minst begrijpelijk zijn de schuld van alles. Denk aan vrijmetselaars en joden.
De shorts zijn nu het haasje, ze worden overal opgevoerd als de duivel. In feite zijn de shorts de wolven of de hyena’s van de markt. Ze zorgen dat de sterken overleven.

De mooiste quote hierover zag ik vandaag. Het was een manager van een door de shorts besprongen bedrijf, een electronica retailer die Crazy Eddie heette.
Lees dit, je zou het zelf niet verzinnen, het is een reactie op een pleidooi van een hedge fund manager voor shorts:

1. September 21st,
2008
5:36 pm
Short sellers are the enemy of every crooked CEO and CFO, too. If they abolished short selling, I may not have had a criminal record today.
— Posted by Sam E. Antar (former Crazy Eddie CFO and a convicted felon)

Gelukkig is Inveztor er nog, met zoals altijd, een eenvoudige oplossing.

De Naren moeten zich er niet in mengen, alleen de Ambtenaren.
De Doeners moeten de vrije hand houden, de Poeners aan de schandpaal.
De shorts laten we lopen, behalve, heel tijdelijk, bij de financials, toch een leuke geste van ons, kijken wat we daarvoor terugkrijgen.
Verder hebben we een veel betere suggestie.
Goed voor markten en eenvoudig toe te passen.
Kopen mag nog, maar we verbieden gewoon verkopen.

Even Henk bellen.nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: