De H van Henk

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Weer een week verder in de grote trip naar oneindigheid en de dollar is sterk, goud is zwak, Aussies, Kiwis en Loonies doen het goed, wij zitten met onze cash in Noorse kronen omdat we vooral de euro als referentie gebruiken, aandelenmarkten zakken vandaag 1,6% en de tienjaars rente is terug naar niveaus voor de grote daling.

Wat betekent dit allemaal? Aussies, Kiwis, Loonies en Noks zijn allemaal grondstoffen valuta, respectievelijk uit Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Noorwegen.
Ik zit flink in Loonies via allerlei grondstoffen aandeeltjes, een beetje in Aussies via wat lokale uraniumzaken en dat is het.
Het is geen gek idee in die dingen te blijven zitten maar pas op. De aandelenmarkten zijn nu opnieuw belangrijk.
Waarom? De vraag is of liquiditeit of fundamenten de drijvers zijn van deze rally.
Als je naar de proponenten van het verhaal luistert, hoor je vooral argumenten over de golf liquiditeit die de autoriteiten over ons uitstorten en vandaar dus de stijging en vandaar dat die door zal gaan.
Of dat ook zo is blijft onzeker en de markt is nu dan ook speculatiever dan in maart.
Want drijft liquiditeit de markt echt? Dat is helemaal niet zeker.
Het enige dat zeker is, is dat veel spelers deze hausse gemist hebben en nu gedwongen worden in te halen. Vandaag zien we daar overigens weinig van.

Uiteindelijk zijn fundamentele factoren belangrijk. Het idee dat de wereld vergaat is nu even in de ijskast is gezet en dat verklaart de stijging sinds maart. Een risico, het moestuinscenario, Armageddon in de betere kringen, is weggenomen dus kunnen we een stap de trap op, naar boven, en daar staan we nu ongeveer. De markt is niet meer heel goedkoop.
Als de bepleiters van het liquiditeitseffect gelijk krijgen kunnen we hoger.
Die liquiditeit komt van de overheidssteun en van de zijlijn.

Je kunt ook cynisch zijn. U kunt dan op ons volledige begrip rekenen dus houdt u niet te veel in.
Wie cynisch naar de markt kijkt denkt als volgt. Deze markt kan best nog een stuk terug want het snelle geld is gemaakt en waar dient de markt anders voor dan de twijfelaars die te laat instappen een lesje te leren? Zodat deze arme mensen zich volledig gepakt voelen als er een dalinkje komt en allerlei gedachten krijgen die vooral samenhangen met gevoelens van angst en schuld.
Als het goed is kent u dit soort gevoelens zelf ook en als het niet goed is kent u ze niet en heeft de natuur u dus niet uitgerust met automatische remmingsmechanismen die in onze hypothalamus zitten.
Dat kan heel gevaarlijk zijn, doe een check-up voor u een positie inneemt.

Donderdag was ik even in Nederland want ik was uitgenodigd door Jeroen Sparrow, de PR baron. Sparrow organiseert elk jaar een Tax Freedom Day, om te vieren op welke dag we weer voor onszelf werken en niet voor de heer Bos.
Die was er ook want de bijeenkomst ging over het ontkennen van de crisis. Het idee was dat als je nou maar doet alsof het niet zo erg is het over gaat. Inderdaad kan vertrouwen helpen en is negativisme een economisch verlammend denkpatroon. Succesvolle contra-offensieven zijn vooral een kwestie van verrassing en moreel. Of dit hier onder valt weten wij niet. De heer Sparrow zorgt altijd voor heerlijke culinaire aspecten en deze keer was er bij grote uitzondering een zak crisispatat. Maar daarna weer gewoon beschaafde liflafjes.

Een meneer van gevorderde leeftijd viel op door een agressief lichtbruin paar schoenen onder een donkerblauw pak.
Als u even een digressie toestaat wil ik daar toch iets over kwijt.
Je moet oppassen met zo’n outfit.
Italiaanse dress for success types kunnen dit trucje op heel natuurlijke wijze uitvoeren maar namaak is dodelijk. Vooral Poldernamaak.
Meestal gaat het dan om een goedkope schoenen die niet staan. Dat agressief lichtbruine is echt alleen weggelegd voor de jongeren onder ons, die even zijn weggelopen uit een shoot voor een Armani filmpje. En zo’n pak moet ook goed zitten. Het pak zat aardig maar toch klopte hier iets niet.

Deze meneer droeg ook een dito riem, wat duidt op aanwezigheid op de achtergrond van een dame met wat minder kilometers op de teller die mee was gegaan naar de winkel. Wij konden ook niet heen om een patrijspoort uit Schaffhausen aan de pols. Een stopwatch met een polsbandje, slecht voor de wervelkolom. Zag er niet uit als een cadeautje voor grootvaderdag. Maar je kon wel op tien meter afstand zien hoe laat het was dus ons hoort u niet klagen.

De heer Vermeend kwam met een plan om in Nederland elektrische auto’s te gaan bouwen. Nou denk ik dat elektrische auto’s vooral auto’s zijn dus dat de lol er snel af zal zijn qua industriële pret. Straks hebben we elektrische Porsches, electrische Clio’s en electrische BMW’s. Ik heb wel eens gereden in zo’n elektrische Clio, erg aangenaam, Electroglide in Green.
Wat ons brengt bij Henk Keilman. Die had een Franse maroquinier bereid gevonden hem te sponsoren met een grote gesp met daarop de H van Henk.
Henk is een sympathieke man. Hij heeft een kop als een rauw vlees etend roofdier maar is vegetariër. Hij lijkt een type om in een energieverslindende automobiel rond te darren maar hij houdt zich bezig met groene energie.
Hij presenteerde er een nieuw boek over.
Weg met de vrije marktdenkers, Marxisten zijn ook fout en leve de groene energie. Wij zijn daar helemaal voor natuurlijk. Doen, die groene energie (full disclosure: ik zit ook in een paar van dat soort situaties, biomassa en zon).

Keilman heeft het samengevat in een boek bij een uitgeverij met de heel sympathieke naam Lebowski. Geen grote uitgeverij, dus leuk bedacht. Dat boek moet u maar snel kopen. Wel de riem met de K gesp omdoen die dag.
En Henk is voor banken met een betere balans, zeggen ze bij Lebowski. Banken die niet omvallen.
Nou, wij ook.
Dus ik doe vandaag mijn riem met de B gesp aan en morgen die met die G gesp dus, van Gucci, want morgen slaan we het groene energie dossier weer open.

PS nog één week te gaan voor het 925 feest. Ik kom, dus als u mij wilt neerschieten kan dat daar. Golddiggers kunnen ook werk maken van één van de beter bewaarde geheimen van de Nederlandse financiële wereld, Peter Vermeulen. Peter is mijn junior partner en als we even afvinken, hij heeft een briljante baan, een dito toekomst, een bonus alsof er nooit een kredietcrisis is geweest en (fluisterend) hij is vrijgezel.
[grafiek] Klik om te vergroten

Daarom geen stocktips deze week, of u zou Man Group plc willen hebben. Hedge funds maken ze daar, bij bosjes. De koers is hard terug maar loopt vandaag op op overname verhalen. Nieuwe high dus. Hoog dividend, lage prijs, positief gefluister, het ding komt eindelijk in beweging.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Man Group plc op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: