De werkloosheidscijfers vielen wat mee dus haalt de markt nu opgelucht adem.
Net zoals gisteren, toen de Fed aangaf de rente onveranderd te laten tot het niet echt veel beter zou gaan.
Bedrijven blijken toch steeds weer brood in andere bedrijven te zien, wat maar aantoont dat niet alle aandelenkoersen te hoog zijn.
Sceptici zullen zeggen dat dit allemaal niets betekent behalve dat er een paar bedrijven zijn met veel te veel cash.
Hm. Dat GM hun Opeldivisie niet meer voor een appel en een ei wil verkopen aan Magna en hun Russische vrienden lijkt een goede zet. Wat de Duitsers met Magna en de Russen deden was erg on-Europees, om het maar zachtjes uit te drukken.
In de kunstmest sector wordt een rondje Pacman gespeeld. CF Industries wilde het Amerikaanse kunstmest bedrijf Terra kopen. Maar nu krijgt CF een bod van Agrium.
Dit soort belangstelling vinden wij niet onprettig want we zijn de sector long, in onze portefeuille.
We mikken op een outperformance van een achtergebleven deel van de markt.
Andere sectoren die er bij blijven liggen alsof er geen rally is geweest zijn een aantal solide bedrijven in de telecomsector zoals France Telecom, triest in het nieuws vanwege een al dan niet significatieve golf zelfmoorden onder haar werknemers.
Deze verhalen doen het goed in de pers en het is een door en door triest onderwerp. Maar of er echt meer zelfmoorden plaatsvinden bij France Telecom dan elders is niet duidelijk.
Het aandeel betaalt een dividend van ongeveer 8%. We kopen het niet omdat we al iets dergelijks in portefeuille hebben met Vivendi, een mediaholding met een Vodafone component.
We houden van discounts hier maar je moet er niet door verblind raken. Sprott Resource Corp heeft praktisch geen discount meer, maar we houden het aandeel toch. Ceres heeft weer een iets grotere discount dan twee weken geleden.
Een andere nieuwsbrievenschrijver ontdekte het aandeel toen, sindsdien zakt de koers wat weg en kochten we weer wat bij.
Ceres doet ongeveer 30% aan discount.
Vandaag begint na een lange onderbreking het kleine Canadese holdingaandeeltje Skana weer te handelen. SKN bestaat uit beursgenoteerde aandelen en cash.
Wat daar gebeurt is moeilijk te verkroppen voor aandeelhouders waaronder wijzelf.
Duidelijk is dat het management geen waarde toevoegt, integendeel. Terwijl de olie- en goudprijs stegen daalde de waarde van SKN met haar portefeuille die uit olie en goud bestaat.
In De Kapitalist gaan we nader in op wat er bij dit bedrijfje gebeurt.
Long SRC, CRP, SKN, VIV.