Da Dubai Bye

Gevraagd: functionaris financiële PR. Voor onze cliënt, een voorlopig nog soevereine staat, zoeken wij een ervaren financiële PR functionaris. Crisis management ervaring is een plus.

Zoiets dus, met nog wat grapjes over los zand, solide funderingen, Palminvest en ga zo maar door, voor wie daar tijd voor heeft.

De Dubai crisis is een aardige voorproef van wat ons volgend jaar te wachten staat. Of het jaar daarna, het hangt er een beetje van af wanneer gratis geld ophoudt. Want als dit kan gebeuren met de rente op nul moeten zelfs degenen die vinden dat we in een bullmarkt zitten zich toch even achter de oren krabben. Tot het bloed.

De zon gaat straks op en de markten gaan open, dus even for the record wat we er bij Inveztor van denken.
We denken hetzelfde als vorige week. Dit is een klap maar het is maar een klap van $80 miljard en die jardjes zijn veel minder schokkend dan vroeger.
Dit wordt geen systeemcrisis, althans niet nu. Wel als er opeens allerlei andere lijken uit de kast komen vallen maar dat lijkt niet het geval.
De reputatie van Dubai, voor wie dat land nog serieus nam, is weg. Even over Dubai, ik ben er nooit geweest, ik heb nooit zin gehad om er naar toe te gaan en ik heb nooit begrepen wat mensen daar nou aantrok.
Toch was er een positieve kant aan Dubai. Ik heb er één gevonden maar ik hoor graag van lezers of ik iets over het hoofd gezien heb. Dankzij Dubai kon je je zonder al te veel risico, en vooral zonder enige moeite, superieur wanen aan de types die er heen gingen. Voor wie dat leuk vindt natuurlijk.
Verder niets, behalve wereldrecords skiën in de woestijn en meer van die onzin. Brrrr.

Maar de schade lijkt nu beperkt tot wat downgrades van Standard Chartered, een bank die ik anders graag gekocht had, en HSBC.
We hebben vrijdag wat AEX calls gekocht en onze goudpositie opgevoerd. Wat je zag is dat goud opeens weer een risico asset werd. Amusant, maar waar (boze goudbugs kunnen nu reageren, mijn email adres staat hieronder) en we zagen de dollar één dag aantrekken.
Als het mee zit gaat Dubai het Inveztor kerstdiner betalen en ook de cadeautjes. We gaan die calls overigens snel weer cashen want vertrouwen in de markt hebben we natuurlijk niet. En vanwege dat woord "natuurlijk" gaat die markt omhoog. We zijn immers niet de enigen.
De volgende Dubai wordt erger.
 

Michael Kraland

reacties zijn welkom op: kraland@inveztor.nl

Disclaimer Kraland: long goud, AEX calls januari 305, short december 315

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: