Bank Bonus Belasting: populistisch of terecht II

Inmiddels beginnen de reacties los te komen en ach, wat zijn ze voorspelbaar. Maar niet allemaal.
Laten we het rijtje even afgaan.
De Engelse bankiers, want daar begon het mee, schreeuwen moord en brand. Dat is niet zo erg, waar we nu zitten horen we ze alleen wanneer we dat echt willen en hoofdzakelijk schriftelijk. Uitroeptekens doen geen pijn.
Wat betekent dit? Dat de bankiers een even groot gevoel hebben dat ze die bonussen ook echt verdienen als het publiek een gevoel heeft dat hun regering wat geld terug moet graaien. Er zijn immers enorme sommen publiek geld verloren om die bankiersellende in te tomen.
En het publiek weet heel goed dat er meer publiek is, stemveegewijs, dan bankiers.

Wat natuurlijk wel populistisch is, is om alle bonussen te belasten. De Engelse overheid heeft de mogelijkheid om bij de banken waar ze de meerderheid hebben, zoals Lloyds, RBS en Northern Rock, te doen waar ze zin in hebbe, qua bonussen.

De Fransen zijn al bezig, Het geeft niet dat er in Frankrijk maar heel weinig traders zijn die veel geld verdienen. Marc Fiorentino schat het op hoogstens 1000 man. In Frankrijk is de sfeer al enige tijd geleden verpest door de SocGen directie die er niet aan dacht hun bonussen terug te geven na een double whammy van Jerôme Kerviel en de kredietcrisis. President Sarkozy moest toen tussenbeide komen en het kostte de CEO van SocGen zijn baan.

Inmiddels is het debat in de City gaande over hoe draagbaar die banen nou zijn. Wat en wie kan verhuizen naar Luxemburg, Hong Kong of Zürich?
De vraag is nog niet beantwoord maar laten we even een rekensommetje maken.
Stel u krijgt een bonus van enige omvang, niet de topjongens die meer dan een miljoen pond bonus krijgen, laten we zeggen de helft, ook al netjes. De grap van Darling kost dan iets minder van de helft van de bonus van 20.000 goed betaalde bankiers.
Een schatting van een opbrengst van £ 550 miljoen doet de ronde maar dat kan oplopen tot 4 miljard als de banken gewoon alle bonussen uitbetalen als gepland. De kans dat ze dat gaan doen is gering.

De meeste bankiers gaan dan een paar ton betalen, eenmalig, en klaar. Een klein aantal gaat een miljoen of meer inleveren en dat is vervelend.

Die paar ton ben je ook kwijt als je wilt verhuizen, alles meegerekend. Want het baantje moet ook verhuizen. Dat is allemaal erg duur, een kantoor opzetten in Zürich, Hong Kong of Luxemburg. Nog afgezien van de commentaren van moeder de vrouw en de kinderen.
Het hangt er dus helemaal van af wat er daarna gaat gebeuren.
Als dit een jaarlijks terugkerende heksenjacht wordt, dan is dat vervelend en gaan er mensen en banken weg.
Als dat niet zo is, dan blijft het beperkt tot wat hedge funds.

Rest de vraag die ik niemand zich zie stellen namelijk wat dit ons land kan opleveren. Laten we hier, voor de afwisseling, eens lekker chauvinistisch zijn. Een beetje Bataafsche ethnocentriciteit. We hebben flinke leegstand aan de Zuid-As, een goed opgeleid reservoir aan support staff en een verborgen voordeel. Weinig van die buitenlandse recruiters weten wat "Doei" en de overtreffende trap daarvan, het steeds meer gangbare "Doehoei" nou echt betekenen.
Wij zijn dus een aantrekkeiijke vestigingsplaats.
Maar doen we er iets aan om dit voordeel uit te baten?
Zien wij daar delegaties uit Amsterdam naar London afreizen met de eerste beschikbare CityHopper?
Holland Financial Center zou nu op de achterste benen moeten staan, Blackberries in de aanslag om de ene bank na de andere binnen te halen.
We hebben net drie banken koud gemaakt of onherkenbaar laten afvallen, er is weer plaats.
Voer wat voordeeltjes in en de magische combinatie van niet meer regen dan London en lagere levensonderhoudskosten doen hun werk.
Om de één of andere reden heb ik zo

Minister Bos, laat Darling gerust Lloyd’s en RBS houden en pak de bovenste laag van de rest in voor Amsterdam.
Waar wachten we op?

 

nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: