Zero Hedge of Reuters: verbod op € 5000 cash transacties een canard?

De Staat, dat zijn wij, zegt u nou zelf ? En als u het niet zelf zegt, dan zegt de Staat dat wel, of de President. Wij geven toe behept te zijn met een lichte scepsis jegens onze medemens, handelend in groepsverband. Wij hebben onze medemens lief, om het even te samen te vatten, maar in groepsverband moet je met ze oppassen.
De ultieme groep zijn wij natuurlijk zelf, de Overheid dus. Maar nu bent u ongetwijfeld ook een beetje een sceptisch realist, zoals wij dat bij Inveztor ook zijn, en denkt u dat u zelf uw ergste vijand bent.
Maar de Staat dat zijn wij dus zelf in de zoveelste macht. Vandaar dat de Staat als zodanig soms niet deugt. Maar geen kwaad woord over de Overheid, want dat zou kwaadspreken over onszelf zijn, als u begrijpt wat wij bedoelen.

Zo kon het komen dat wij het nieuwsbericht op Zero Hedge, een hedgie site, met bijna een glimlach van herkenning begroetten. Zero Hedge bericht dat Italië een verbod op cash transacties boven de € 5000 in wil stellen. En schrijft het verhaal toe aan Reuters. Maar er stond geen link naar dat verhaal. Dus gingen we even bij Reuters kijken.
Maar bij Reuters vonden we niets daarover. Wel andere lekken over wat Italië morgen aan budgetmaatregelen gaat brengen. En op andere sites vonden we ook artikelen die niet door een editor bekeken leken te zijn, met een verwijzing naar Zero Hedge.
Maar op de site van de Londense Beurs vonden we weer een ander bericht dat Thomson Reuters ook noemt en een facsimile nieuwsbericht laat zien. En Zero Hedge heeft dan wel een Reuters link maar die gaat ook naar dat facsimile bericht. Dus of het echt is weten we nog niet.
Een beetje samenzweerderig allemaal en tekenend voor deze tijd.
Straks pas lezen we of dit nou een canard was of niet.

Wat we wel weten is dat dit soort nieuwe controles eraan zit te komen.
Wanneer je dit soort dingen ter sprake brengt in Politiek Correcte Kring krijg je al snel het etiket van een liberale radicaal opgeplakt. Het begrip Economische Repressie past bij een neo-con die de zuivering na Bush overleefd heeft en nog steeds een budget krijgt om in een obscure denktank wat Fox News-achtige feiten aan elkaar te rijgen.
Toch lijkt ons dit een realistisch idee dat ons te wachten zou kunnen staan in de zeer nabije toekomst.

Het is een deel van de normale cyclus wanneer de overheid in het nauw komt. Je ziet het wel vaker, door de geschiedenis heen.
Eerst te veel geld in omloop laten komen. Dan sussen dat dit gezond is en geen kwaad kan. Wanneer het uit de hand dreigt te lopen eerst de mensen proberen te kalmeren en wanneer de luchtbel barst de grenzen, de bankrekeningen of het bezit van goud aan banden leggen.
Wij raaskallen niet, dit is allemaal al eerder gebeurd ook in de VS, in Europa en zelfs in Zwitserland.
Martin Wolf, de gematigde econoom van de Financial Times, komt binnenkort met een verhaal hierover. Dat wordt interessant want dan wordt het onderwerp bespreekbaar.

Update: We hebben de Reuters link gevonden. De opmerking over het verbod op cash transacties van boven de € 5000 staat in een memo van de Minister van Financiën, Giulio Tremonti

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: