De Sirenes van de markt

Sirenes waren dames die mooi zongen en er lekker uitzagen. Helaas zaten ze op rotsen en zeevaarders die langsvoeren en naar de sirenes luisterden verdronken.
Behalve natuurlijk de slimme Ulysses, alias Odysseus. Die stopte was in de oren van zijn roeiers en liet zich aan de mast vastbinden. Zijn roeiers hadden order niet naar hem te luisteren en door te roeien.
Zo hoorde Odysseus de Sirenes en overleefden zijn mannen de ervaring.

Er zijn twee kleinigheden die u wellicht storen in dit verhaal. Ten eerste is daar de beeldvorming rond de slimme Griek. We laten ons niet afleiden door onze eigen anachronistische (Grieks woord) visie (dit is weer Latijn, niet Grieks). Als Homerus 3000 jaar geleden de Odyssee kon maken, een episch meesterwerk, dan waren de Grieken toen slimmer dan nu. En Odysseus was de slimste. Maar om de slimste tot leven te kunnen laten komen moet je als schrijver ook slim zijn en de schrijver is een product van de samenleving waar hij uit voort komt, CQFD.

Vandaag horen wij de Sirenes van de markt. "Ga met ons mee, hoger en hoger" zingen de Sirenes, in koor, zoals Sly & The Family Stone. Voor wie hier van houdt, Larry Graham, Sly’s voormalige bassist, toert deze zomer door Europa met zijn band.

Wij zouden ook hoger willen maar we vinden de markt te eng en elke keer wanneer we wat doen lukt het even en dan gaat het fout. Het is dat onze basisposities erg goed lopen en daardoor overleven we.
Elke ochtend nemen we dan ook allerlei scenario’s even door en laten ze meestal voor wat ze zijn.
Zo ook vandaag.

De markt wil hoger.
Richting 340 AEX.
U kunt dan de AEX put juni 310 schrijven voor € 1,80 en daarmee de AEX call 335 kopen voor € 3,85. Die call is dan niet zo duur en de 310 is nog ver weg. Alleen weet je dat nooit zeker.
En om die 335 call ook weer af te dekken ook nog de 340 call schrijven voor € 2,10, omdat u net zoals wij denkt dat die markt niet veel hoger dan dat zal gaan.
Want we zien ook de VIX teruglopen. En teruglopende volatiliteit suggereert dat het echt beter is om die premie te geven zolang het nog kan.

vix3jun10

Met dit voorbeeld verdient u, als de markt naar 340 gaat en op expiratie 340 of hoger staat, per optie € 500.
Uw investering was nul.
Het meest verliesgevende scenario is wanneer de markt de derde vrijdag van deze maand onder de 310 eindigt. Uw verliest vanaf 310 naar beneden € 100 per punt.

Zelf doen we even niets.

We hebben wel spelletjes met goud opgezet en spreads geschreven, zie daarvoor de laatste verslagen van De Kapitalist.

Disclaimer Kraland: long goud, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: