Facebook: De Amerikaanse Hyves

Facebook: De Amerikaanse Hyves

“Waar is nou je edge?”

Zonder kennisvoorsprong, de zogenaamde edge, geen transactie. En zeker geen short. Een short kan immers onbeperkt tegen je ingaan. Met een long kan je alleen je inleg verliezen en dan nog, dan moet het papier naar nul gaan.

Ik heb geen Facebook gekocht, ik sta of zit niet op Facebook, noch op Hyves, maar ik ben wel short gegaan. Met andere woorden: ik heb het aandeel FB geleend en verkocht. Ik hoop dat het aandeel gaat zakken en dat ik het later voor minder terug kan kopen.

Mensen houden niet van shorts, maar als ik nu een gold digger was met een paar splinternieuwe borsten die afbetaald moeten worden, dan zou ik zorgen op feestjes niet alleen contact te maken met longs, maar ook met shorts. Hedgies doen meestal allebei en dat zijn dan ook goede partijen, denk ik, als ik een golddigger was, wat ik dus niet ben.

Ik zit Facebook short zonder edge, helaas. Dit kwam mij op een sceptische opmerking te staan in onze ochtendcall vandaag. Terecht. Ik vraag van mijn medewerkers altijd wat hun edge is, ook als we long gaan. Bij Facebook was mijn redenering dat het aandeel te duur was. Ruim 60 keer de consensus voor 2013. Goed, hoor ik u nu denken, en Salesforce dan? Ja, inderdaad, duur aandeel. Maar Google en Apple zijn qua reputatie vergelijkbare bedrijven en die doen respectievelijk 12x en 10x de winst van 2013. Zestig is gewoon meer dan tien.

Nu zijn we er nog lang niet, want hoe snel groeit die winst van Facebook? Het grappige is dat die voor volgend jaar nauwelijks groeit. Gewoon een stadium in de ontwikkeling? Ik zou het niet weten, want een edge heb ik niet. Ik zag ook dat Morgan Stanley, de zakenbank die er met de hoofdprijs van het jaar vandoor was gegaan, dat wil zeggen de Facebook introductie, de introductieprijs had verhoogd. Hadden zij natuurlijk niet gedaan, maar Facebook.

Facebook heeft ervoor gezorgd dat hun zakenbank zo min mogelijk verdiende en dat de introductieprijs zo hoog mogelijk was. Verhoogd, twee keer zelfs, tot $ 38 per aandeel. Ruim $ 100 miljard. Op dat niveau was er grote kans dat er niet veel pop meer in die prijs zou zitten. Maar zeker was dat niet, je weet nooit, de beurs is vaak onvoorspelbaar, net als de toekomst.

Toen ik zag dat de prijs niet steeg, wist ik één ding: retailbeleggers waren teleurgesteld, maar hedge funds die even wilden flippen ook. Flippen is inschrijven op de beursgang en meteen doorverkopen als het aandeel gaat handelen, als het even kan tegen een hogere koers uiteraard. Typisch iets dat socialisten haten. Ik haat socialisten niet, als ze wisten hoeveel werk er allemaal achter zat zouden ze anders piepen. Of handelaar worden. Maar dat doen ze niet. Heel verschil hoor, zelf verdienen of zelf uitgeven. Maar ik hou van socialisten, zij het dan om andere redenen.

Terug naar Zuck. Ik ben Facebook short gegaan. Het aandeel was moeilijk te lenen, maar laten we niet in details vervallen. Ik zit nu short. Ik denk dat $ 25 al goed betaald is. Maar pas op. Die jongens van Morgan Stanley hebben naar men schat $ 100 miljoen verdiend met het naar de beurs brengen van die Amerikaanse Hyves. Ik hoor de socialisten alweer joelen. Vervolgens heeft Morgan Stanley, opnieuw naar schatting, $ 500 miljoen uitgegeven aan het ondersteunen van de openingskoers van $ 38. We staan nu $32 dus u begrijpt dat ze bij Morgan Stanley niet blij zijn en kijk, uit de socialistenkuil horen we opeens niets meer.

Nul komma nul edge dus. Maar van één ding ben ik bijna zeker. Kom op linkse rakkers, laat even horen, wat zijn we hier vergeten? Wat we vergeten zijn, is dat Zuck en Sheryl vast een paar vette nieuwtjes klaar hebben liggen. Die worden zometeen gelanceerd. Dan kan de koers weer omhoog. Temeer, omdat er tegen die tijd allerlei socialisten ook short zitten. Die worden dan afgeroomd, of geschoren, zoals dat soms heet. En dan kopen ze in paniek terug. Weer gefopt. Blijf nou gewoon socialist jongens.

Daarom hebben we een stop profit ingelegd, net boven $ 34. Maar ook dat kan fout gaan. Ze hoeven het nieuws maar voorbeurs te lanceren en je wordt toch nog gepakt, door een hogere opening.

Soms droom ik dat ik socialist ben. Lekker andermans geld weggeven aan dysfunctionele Grieken, achteraf doen alsof ik het niet had kunnen weten, en in ruil daarvoor een goed pensioen. Dit was dus de laatste keer.

Disclaimer Kraland: short Facebook, geen positie in andere genoemde aandelen op moment van publiceren.

Eén reactie

  1. Weer een heerlijk artikel, hulde voor het delen van deze inzichten, en de gave het zo raak te verpakken. Ik ben zeker dat de Heer Kraland nog ruimschoots edge kan putten uit zijn levenservaring! Succes met je nieuwe site en keep the fun in fundamenteel…

    David

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: