Sceptisch dagboek

Sceptisch dagboek

Inmiddels zijn internetbedrijf Kayak en Diamanten-voor-de-0,0001%-verkoper Graff begraven. Althans, hun IPO’s zijn gefacebooked. Wat betekent dat ze niet doorgaan in het post-Facebook klimaat. Onze welgemeende sympathie gaat uit naar de Lekker-Puh zeggers.

Even terug naar de Facebook (FB) short. We hadden even gecovered tot er opties zouden komen. Even voor de duidelijkheid, shorten is een aandeel lenen en verkopen. Wanneer het daalt, koop je het terug. Stijgt het, dan is het verliespotentieel $600 miljard, wat overeenkomt met de beurswaardering van Apple, een computermaker en duurste bedrijf ter wereld. Ter vergelijking, Facebook verkocht voor $10 miljard aan aandelen in hun IPO en was die dag ruim $100 miljard waard. En nu een paar onsjes minder op $75 miljard and krimping fast.

Dat lenen dus hè, daar schrikken veel mensen van. Moet u niet doen, want er zijn er genoeg die daar niet voor terugschrikken omdat ze niet van plan zijn om u ooit terug te betalen. Dat zijn uw zogenaamde vrienden. Even geld nodig. Maar op de beurs moet u bijna altijd terugbetalen, dus dan vallen er meteen een aantal beunhazen en andere tijdverprutsers af. Facebook lenen is duur. Daarom hebben we dinsdag wat naakte calls verkocht met uitoefenprijs $ 32. Gevaarlijk, want mogelijk oneindig verlies. Don’t try this at home. Maar het leeft bij de mensen, want journalisten bellen me erover en dan moet ik dit telkens opnieuw uitleggen. Wanneer je beleeft suggereert eerst even op deze site te kijken, horen we een hijgerig “geen tijd voor”.

Inmiddels staat FB rond de $ 28. Raymond Spanjar, een van de weinige ervaringsdeskundigen op dit gebied in Nederland, heeft als koersdoel $ 15. Mijn vriend Diederik Schmull hanteert $10, maar vindt Apple ook een short. Vind ik niet. Vergeleken met Apple en Google kom je bij FB inderdaad al snel onder de $ 20. Als we vervolgens de nieuwe, extra voorzichtige inschattingen over de lage groei en rentabiliteit van adverteren op FB meeverpakken, dan worden deze verhalen extra geloofwaardig.

Maar wat ons echt interesseert is maar één ding. De winst op onze transactie. Cynisch? Nee. Ik heb na decennia wikken en wegen besloten mijn vloot Honda Aerodecks op te doeken. Gemiddeld 26 jaar oud. Ik ga twee nieuwe tweedehands autootjes kopen. Waarvan één met een high end stereo. En ik wil dat Feesboek die betaalt.

Disclaimer Kraland: short Facebook, geen positie in andere genoemde aandelen op moment van publiceren.

2 responses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: