Facebook: De Amerikaanse Hyves II

Facebook: De Amerikaanse Hyves II

Wanneer iedereen negatief of positief is op een aandeel, is de draai in zicht. Het aandeel waar ik het meest over hoor is Facebook. Het is ook het enige aandeel waar ik over gebeld word.

Ik zit Facebook calls short. Gisteren wilden we nog wat meer short gaan, maar dat deden we niet, want we waren bang dat iedereen die short wilde gaan dat al gedaan had. En kijk, floep, daar ging FB 5% omhoog naar $ 29,60. De IPO was op $ 38, maar de eerdere IPO prijs, die dus verhoogd werd, was $ 28. Het lijkt er op alsof mensen die short willen nu een tweede kans krijgen. Of een derde, al naargelang.

De CEO van Morgan Stanley was gisteren op de buis om te zeggen dat het allemaal niet zo erg was, en dat mensen een overspannen verwachtingspatroon hadden. Een term die ik overigens graag gebruik buiten de financiële sector. Hetzelfde geldt voor cognitieve dissonantie, liefst in combinatie met zo’n patroon.

Om Ivan Boesky te parafraseren, Floep is Good. Boesky was het model van Gordon Gekko in Wall Street I. We hebben het nu over het midden van de jaren ’80, toen gele dassen nog konden. Bij floepers krijg je beweging en volatiliteit brengt de optiepremies op een hoger niveau. Zoiets zet dan nog even door en kan dan zakken, maar het hoeft natuurlijk niet. Meer premie betekent meer geld binnen voor eenzelfde optie. Of meer verlies als je fout zit. Wedden dat er vandaag geen enkele journalist belt?

Vandaag zien we dat de opbrengst op 2-jarig Duits papier negatief wordt. We gaan nu geen flauwe grapjes maken, dan krijgen we weer Godwin klachten, want wanneer dit in Zwitserland gebeurt hoor je niets. Dit betekent maar één ding, namelijk dat beleggers vooral zekerheid willen, nog liever dan opbrengst. Anderen zullen zeggen dat dit een enorm risico is.

John Paulson, de grote hedge fund manager die binnenliep met de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt, ging met enige ophef short Bunds, Duits staatspapier, dus die heeft nu pijn. Pijn van Bunds, van goud en van Chinese aandelen. Voor bundpijn hebben de Duitsers een leuk spreekwoord met het woord Schadenfreude erin.

In mijn portefeuille ben ik short euro/US dollar en verder, behalve long deze dollar, ook long Singapore dollar en Noorse kronen. De andere short die ik heb is de Ozzie dollar, uit een land dat ten Oosten van Singapore ligt. Afgelopen maand verloor ik op goud en aandelen, maar maakte ik flink winst met die valuta en een beetje met obligaties.

Europese aandelen ogen nu goedkoop, de US blijft duur. Als we een aandelenmarkt willen shorten, dan misschien beter niet Europa dus.

Disclaimer Kraland: short calls Facebook, long goud, short euro, short Australische dollar, long US dollar, long Noorse kroon, long Singapore dollar en geen positie in overige fondsen/valuta op moment van publiceren.

Eén reactie

  1. Hey ouwe! Ben je nog steeds op vakantie? Gefeliciteerd met eindelijk weer een succesje. Hoewel gevaarlijk (waanzin kan soms lang duren op de beurs) was dit natuurlijk een inkopper. Zelf durfde ik het helaas niet aan. Sommige van die hypes duren langer dan mijn geduld en reserves reiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: