Clinton en de Canary

Er zijn geregeld schandalen in de hedge fund-wereld. Hoe kan het ook
anders. Traditioneel is het zo dat hedge funds privé-pools zijn om geld
voor welgestelde en veeleisende beleggers te beheren. De beheerder neemt bijna altijd een deel van de winst als prestatiebeloning.

Daardoor zijn hedge funds die goed presteren goudmijnen. Hun grootste kostenpost is talentvol personeel. De markt voor die mensen is bijzonder
concurrerend en als een fonds veel activa verliest kan het personeel niet meer betaald worden.

De verleiding om verliezen te verbergen is dan ook groot. Fraude is de grootste angst van beleggers en van beheerders van fund-of-funds, waarvoor de vakterm overigens F3 is, nu bent u weer wat wijzer.

After hours trading
De twee meest recente schandalen zijn de ontdekking dat gewone beleggingsfondsen in de VS, waaronder een aantal van de grootsten, hedge funds de gelegenheid gaven te profiteren van late handel. Een aantal fondsen mocht in de uren nadat de NAV (dat is de netto vermogenswaarde, Net Asset Value) was vastgesteld, nog orders plaatsen.

Fondsen deden dat omdat deze beleggers hen toezegden dat ze gelden zouden
aanhouden in andere fondsen, een obligatiefonds bijvoorbeeld. Particulieren, die niet aan deze handel meededen, werden hierdoor op extra kosten gejaagd. Invesco, een familiefonds van beursgenoteerde beheerder Amvescap plc, met 26 miljard dollar onder beheer, staat nu in de schijnwerpers.

Invesco stond hedge fund Canary Capital Management toe tot half acht ’s avonds te handelen, terwijl het fonds om vier uur sloot. Eliot Spitzer, de openbare aanklager van New York, die eerder de New Yorkse brokers en zakenbankiers tot een megaschikking dwong, waarbij alleen al Citigroup 400 miljoen dollar moest betalen, schikte met Canary voor 40 miljoen dollar, plus teruggave van alle illegaal verkregen winsten.

Dynamisch hedgen
Dynamisch hedgen is een techniek die gebruikt wordt door bankiers die garantieproducten rond hedge funds bouwen. Deze week werd bekend dat Canary in alleen al in het Invesco Dynamics fonds 141 transacties had gedaan voor een totaal van $ 10,4 miljard. Canary had hierbij een winst geboekt van 110% in een periode van twee jaar
waarin de gewone beleggers in dit fonds 34% verloren. Volgens Spitzer was de president van Invesco hiervan op de hoogte. Invesco ontkent.

Clinton: de sigaar
De bekende hedge fund groep Clinton in New York zag vorige maand beleggers
vluchten nadat een beheerder vertrok met een zeer ongebruikelijk perscommuniqué waarin hij de waardering van een aantal Clinton-fondsen hekelde. Een van de gevaren bij hedge funds die beleggen in papieren waar geen liquide markt voor bestaat is dat de prijzen die gebruikt worden voor de berekening van de NAV, dus voor de prijs van een aandeel in het fonds. niet kloppen.

Clinton zegt dat PriceWaterhouseCoopers een onderzoek naar de prijzen heeft gedaan en dat dat onderzoek is doorgegeven aan de SEC. Recente resultaten in de fondsen van de groep waren teleurstellend: Trinity fund, het bekendste fonds van de groep, verloor 5,3% in october. Normaliter zijn de Clinton fondsen, die hoofdzakelijk in allerlei soorten obligaties en convertibles beleggen, weinig volatiel.

De discussie begon naar aanleiding van de waarderingen van een fonds in asset backed obligaties. Dat zijn obligaties die gemaakt worden op basis van bijvoorbeeld schulden op credit cards.
Het antwoord op de vraag die wij in ons vorige artikel stelden: 22%!

Klik hier om iedere maand gratis de Inveztor.net Hedge fund-nieuwsbrief te ontvangen!

Michael Kraland is mede-oprichter van Inveztor.net. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@Inveztor.net.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: