Volgende zaak: Melk weg

Iemand verweet onlangs een prominent Inveztor.net-columnist selectief lezen. Raar, zo’n verwijt. Wie dat niet doet schrijft immers nooit een commentaar, omdat hij blijft steken in telefoonboeken, reclamedrukwerk, handleidingen voor elektronische apparatuur en damesbladen.

Selectief lezen is juist waar het om gaat. Wij hebben het zelf zo druk met selecteren, dat we bijna niet meer aan lezen toekomen en ons hele kantoor thuis ligt vol met het selectieproces.

Wij doen kwantitatieve concessies aan de operations manager van onze woning, anders weigert zij onze abonnementen te verlengen. Het leven van een columnist hangt aan elkaar van spanning en tegenstellingen, waarbij het dialectisch proces van lectuur nog één van de minste hindernissen is.

Schoenen poetsen
Wij dachten hieraan, toen wij vanochtend besloten dat vandaag geen goede dag wordt. Niet alleen omdat het buiten regent en wij geen zin hebben om weer een heel weekend lang schoenen te poetsen. Doet u ook altijd uw eigen schoeisel? Dat is naar ons bescheiden gevoel een bron van Zen-inspiratie.

Die stimuleert die nederigheid, ontzag voor de natuur – hoe kon een kwartiertje regen mijn schoenen vijf jaar ouder maken? – en respect voor details en handwerk. Alleen, na drie keer poetsen hadden we nog de schade van vorige week niet weggewerkt en nu regent het weer. De andere reden was het bericht van Adecco, de marktleider op de uitzendmarkt.

Ze maakte bekend dat vanwege materiële onvolkomenheden in haar Amerikaanse filiaal – goed voor 20% van de omzet en Frankrijk is goed voor eenderde van de opbrengsten – de bedrijfsresultaten later worden gepubliceerd. Weet u nog? Ecco, dat samenging met Adia, was een uitzendhuis in Lyon.

Arme Shell-analisten
Daar is melk weg, dachten Adecco-beleggers indachtig het Italiaanse Parmalat. Het uitzendconcern kreeg meteen een minnetje van 38% voor de kiezen, dat terugliep naar 34% op het moment van schrijven. Of het feit dat Arthur Andersen hier tot vorig jaar creatief boek hield er iets mee te maken heeft, weten we niet.

Hier gaat ongetwijfeld wat gebeuren. Verder gaat alles overigens goed, leuk voor Randstad dat al in de lift zat en de schade aan de markt is gering. Daarom is dit nieuws eigenlijk erg bullish. U ziet nu ook dat wij niet selectief lezen, want vandaag schrijven wij alleen maar en dan nog met een rotsnelheid, omdat we naar een afspraak moeten.

Ja, door de regen om een toespraak aan te horen van een belangrijke meneer. Dat wordt weer schoenenpoetsen. Volgende zaak. Shell-analisten hebben een rotweekend gehad. Ze konden de hockey-wedstrijden van hun kroost niet bijwonen, want alles moest opnieuw doorgerekend worden.

Hondenbaan
Naar ons gevoel zijn Inveztor.net-lezers erg hard en ongevoelig tegenover analisten. Dit is zo’n beetje de enige beroepsgroep die alleen nog maar met negatieve adjectieven aangeduid wordt, zoals: “incompetente”, “verdomde”, “overbetaalde” et cetera. Voor liefhebbers van deze adjectieven hebben wij goed nieuws.

De meeste effectenbanken hebben opruiming gehouden onder hun analisten. Bear Stearns was een uitzondering, omdat ze wel vet sneed, maar vorig jaar stug nieuwe mensen aannam. Grofweg een kwart à eenderde kon eruit en de rest kreeg salarisverlaging, ook iets in die grootte, hetzij via het wegvallen van bonussen, hetzij via andere maniertjes.

Veel van de meest succesvolle analisten zochten een weg naar hedge funds, de echt incompetente klampten zich aan hun baantjes vast – als ze al niet werden ontslagen – en wie een nieuwe baan kon vinden, kreeg direct korting – alleen op salaris, helaas. Niemand heeft het hierover dat Shell juist op een vrijdag de mist in ging.

OK dan
Die arme mensen die toch al een hondenbaan hebben, namelijk het schrijven van Shell-rapporten, moesten dat gedurende het weekend helemaal overdoen. Want als beleggers op maandag niet hun nieuwe spreadsheets hebben, worden ze lastig. Vandaag komen die dingen door en we durven nu al te wedden dat de berekeningen tegenvallen.

We zien daarom nu een unicum. In twee werkdagen tijd vielen twee Eurostoxx 50-aandelen door de mand. Dat is een nieuw record. De neiging is dan om te zeggen: volgende zaak. Die houdt hier echter mee verband. De ogen van de hele wereld zijn op Europa gericht. Eerst Parmalat, toen een staccato van Shell en Adecco.

De wereld weet dat er in Europa slechts één man is die tegen deze situatie opgewassen is, want hij heeft hier, gelijk de halfgod Hercules, een schild waar geen monster tegen opgewassen is. Dat ding heet de OK Score en de uitvinder daarvan is Willem Okkerse. Onze redactie mailt hem vandaag om zijn visie te vernemen.

Die schöne, grüne dollar
De OK Score van Okkerse had deze drama’s ongetwijfeld voorspeld en wij zijn benieuwd. Inveztor.net houdt u op de hoogte. Volgende zaak: de dollar. Zonder die munt waren wij werkloos lijkt het soms. Er is niet veel te melden sinds onze vorige missives, behalve dat het verhaal gewoon doorgaat. Nieuwe dag, lagere dollar – richting 1,29.

Vandaag is er G10 overleg, waar ze het ongetwijfeld over Okkerse hebben en Inveztor.net op hun schermen hebben staan om vooral niets te missen, maar wellicht ook over de dollar: 1,30 here we come. We gaan er haast long van, zo mooi reageert de dollar. Komt er slecht nieuws, dan zakt de greenback.

Hermann Remsperger, geen onbetekenende figuur, want hij is de topeconoom van de Bundesbank , probeerde zondag op de radio er iets aan te doen. Ongetwijfeld deed hij dat niet op eigen houtje, want dat doen Duitsers nooit. Als ze het al doen, dan haalt dat de media of is het oorlog.

Slikken
Remsperger zei dat de zakkende dollar de economische groei in Duitsland niet remt. Een moedige uitspraak, want prompt ging de munt weer naar beneden. En dit was geen slecht nieuws! Integendeel, vrijdag, met die slechte werkloosheidscijfers, kon u zich nog voorstellen, een begripvol mondje tuitend, dat die dollar even zwak was.

Met Remsperger die zijn schouders eronder zet, had u wat anders verwacht. Hoe noemen we dat ook alweer, als iets op goed en op slecht nieuws naar beneden gaat? Er is een uitdrukking voor: volgende zaak. Hoe scherp Remsperger analyseert, blijkt uit de uitlatingen van de topman van Eads dit weekend in een interview met Le Monde.

Eads, bekend van de Airbus en andere vliegmachines, denkt er drie miljard euro op achteruit te gaan vanwege de dollar. Dat was toch even slikken, temeer daar een aardig deel van wat Eads in elkaar schroeft in Duitsland gemaakt wordt. Remsperger waakt, niets aan de hand dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: