Exit Thom Calandra

Vorige week werd bekend dat Thom Calandra, hoofdcommentator van CBS Marketwatch, een leidende Amerikaanse beurssite, het doelwit was van een onderzoek van de SEC, de Amerikaanse beursregelgever. Calandra trad terug als commentator. Er is verder niets bekend over de aard van het onderzoek.

Voor Inveztor.net is dit een gebeurtenis om even bij stil te staan. Voor een beursmedium is het altijd belangrijk conflicten te vermijden.

Concreet gesproken moeten commentatoren geen aandelen aanbevelen die ze net gekocht hebben om die vervolgens te kunnen verkopen wanneer het publiek hun raad opvolgt.

Om dit soort praktijken tegen te gaan hebben we bij Inveztor.net vanaf het begin de regel ingevoerd dat columnisten moeten aangeven of ze een positie hebben in het aandeel dat ze bespreken, onderaan de pagina. Er is ook een tweede, informele controle, door onszelf en door onze lezers. Daarover straks meer.

Juniors zijn gevoelig voor informatie
Wanneer we terugkijken op onze bestaande praktijken, denken we dat we hiermee voldoen aan onze eigen eisen. Het is namelijk zo dat er geen publieke doctrine bestaat, maar die zal op een dag komen en we proberen die voor te zijn. Misschien is er niets aan de hand met Calandra en misschien maakt deze man helse dagen door terwijl hij onschuldig is.

Misschien heeft hij wel iets gedaan dat niet kan en als dat zo is dan is het gemakkelijk te zien wat. Calandra schreef namelijk steeds vaker over Junior Mining Companies. Deze zogenaamde juniors zijn bedrijven die bezig zijn goud te zoeken en ze zijn erg gevoelig voor informatie. Een bekende definitie van een Junior is een gat in de grond met een leugenaar ervoor.

Die definitie is niet zomaar ontstaan, maar dat is een ander onderwerp. We hebben deze maatregelen genomen omdat we, bij de oprichting van deze site, vonden dat het droevig gesteld was met de ethiek van een aantal schrijvers. We noemen geen namen, in het verleden zijn die wel genoemd, wij herinneren ons artikelen in Quote, en er is nooit, voor zover wij hebben kunnen nagaan, onderzoek ingesteld.

Eenvoudig recept
Bij een bekend weekblad verdween ooit een columnist die het wat te bont had gemaakt, evenals bij een groot landelijk dagblad. Professionals, dat is het grappige, zien meteen hoe een schrijver de boel kan oplichten. Het recept is eenvoudig. Zorg eerst voor voldoende volgelingen. Neem vervolgens een onbekend aandeel of een aandeel dat illiquide is.

Liefst een aandeel dat niet gevolgd wordt door analisten. Zo’n aandeel is extra gevoelig voor geruchten en opinie. Lanceer vervolgens een mooi verhaal. Vergeet niet eerst het aandeel te kopen. Wanneer de belangstelling gewekt is en het aandeel stijgt is het bewijs geleverd dat de schrijver er meer van weet. Een tweede verhaal kan dan ook nog wonderen doen.

Vervolgens verkoopt de schrijver, tijdens de hausse. De meelopers zien maar dat ze eruit komen. Het is dus eenvoudig om misbruik te spotten: kijk of iemand rare dingen schrijft over een aandeel dat weinig wordt gevolgd, zonder dat hij een eigen belang duidelijk aangeeft. Hou de chart in de gaten.

Manipulatie?
Als de activiteit direct ophoudt zodra de schrijver stopt, is er een aardige kans dat de koers gemanipuleerd wordt. Calandra heeft als journalist uitstekend werk geleverd. Zijn columns over goud behoorden tot de besten op dit gebied. Hij had kennis van zaken, wist wat er speelde en verschafte inzicht in een markt die vaak met iets teveel enthousiasme benaderd wordt.

Laten we hopen dat er niets aan de hand is. Laten we ook hopen dat er nog eens onderzocht wordt wat er de afgelopen jaren op dit gebied in Nederland gebeurd is. Dat kan nog leuk worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: