Groenspaan: Considerabel

Dat hadden we nooit gedacht. Daar gaan we. Impressies schrijven van het laatste verhaal dat onze vriend Groenspaan ons, per communiqué, vertelt. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Mee eens? Toch leest u dit verhaal. Gisteren zakte Wall Street in.

Waarom? Omdat in het laatste Fed communiqué de uitdrukking a considerable period weggelaten is. Als mensen op een plein samenscholen om te kijken of er witte rook uit een schoorsteen komt, worden ze niet als voorlopers van de maatschappij gezien.

Als we op jacht gaan op de considerabelen en kwispelend met een period in onze bek terugkomen, dan worden we om een mening gevraagd. Lees daarom verder. Wat zei de Fed?

Witte Economische Rook
Het stelsel van centrale banken in de VS hield een prachtig Sibillijns verhaal. De zaak is zo ongeveer in evenwicht, zei het. Dit is erg vrij vertaald, maar dat stuk was niet zo belangrijk. Over inflatie zei de Fed dat het risico daarop ongeveer gelijk is aan deflatie, die als onwelkome negatieve inflatie wordt gezien. Mooi gezegd hè?

Verder en dat is het laatste en belangrijkste zinnetje, denkt de Fed dat ze geduld kan oefenen. Geduld met het weghalen van de accommoderende politiek. Ook mooi. Dat betekent gewoon lage rente. Die kan daarna omhoog. Wanneer weten we niet, maar dat komt omdat we niet genoeg naar Witte Economische Rook kijken.

Deden we dat wel, dan wisten we nu dat dit mei of juni betekent. Misschien althans. Mei, juni wat? Renteverhoging natuurlijk! Daarom zakte de markt. Betekent dit dat de beurs nu al voorspelt dat zodra de rente wordt verhoogd het feest voorbij is? Alleen beren zeggen dat. Houdt dat in dat er niets aan de hand is? Alleen stieren zeggen dat.

Euro-dollar

Raar
Waarom zakt de markt dan? Omdat het raar is als die op zo’n dag stijgt, ondanks de goede winstcijfers. Wel goed voor de dollar overigens, want die steeg meteen. De vragen hierover ziet u in de Inveztor.net Koffiekamer. De euro zakte niet, de dollar steeg, want hogere rente is beter dan lagere. Weten we nu meer dan gisteren? U misschien wel, maar wij niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: