Mol’s hoop

Ubisoft is een Frans bedrijf dat electronische spelletjes maakt. De Fransen hebben een aardige cultuur op dit gebied opgebouwd, een mooie combinatie van fascinatie met strips, veel goede
jonge programmeurs en een paar dynamische ondernemers.

Infogrames, net terug van de rand van de afgrond en Ubisoft zijn de marktleiders in deze sector. De andere spelers zijn de Amerikanen, met Electronic Arts en Activision en het arme Eidos in Engeland, bekend van Lara Croft, maar in minder goede lichamelijke conditie verkerend.

Ubisoft is een aardig verhaal. Het bedrijf komt uit Bretagne en is opgezet door de broers Guillemot. Guillemot Soundblasters en aanverwante spelletjeshardware. Ubisoft maakt – de naam zegt het – de software.

Bodem met mooie volumes
Er gebeurt iets met Ubisoft, dachten wij vrijdagochtend. Het aandeel was net teruggegleden van iets onder de 30 euro naar 16 euro op een teleurstellende omzet rond de kerstdagen. Talpa Beheer, het investeringsvehikel van John Endemol, had toen 5% en blijkt nu inees 10% te hebben.

Wij vroegen collega Frank an Dongen om een grafiek en een technische visie. Voorwaar, zelfs wij konden duidelijk zien wat onderstaande grafiek aangeeft. Leest u eerst de titel, die is van de Meester zelf. Vervolgens komen wij met exegese. Zoals u ziet ,is het aandeel mooi gezakt. Dat betekent dat het nu goedkoper is dan eind vorig jaar.

Bovendien hebben we een drama vermeden, want de koers halveerde en dat is altijd triest. U ziet ook de grote volumes bij het bereiken van de bodem. Dat betekent dat er veel mensen zijn uitgestapt, coûte que coûte, zoals Fransen zeggen wanneer iets goedkoop of duur is.

Gekkigheid
De titel is nu duidelijk. Als wij goed zijn ingelicht was Oppenheimer, niet de Duitse privat bankers, of de uitvinder van de atoombom, maar de New Yorkse fund managers, de grote verkoper. Ze hadden er genoeg van. We weten alleen nu ook wie de koper was. Dat was John de Mol.

We zijn even snel door de researchrapporten over Ubisoft gelopen en daar vonden we weinig aanknopingspunten. Zo hoort het ook. Wel constateren we dat Prince of Persia in de Top-10 is opgedoken. Prince of Persia is een PS2 spelletje, Playstation van Sony, de meest verkochte terminal. Leuk, maar op zichzelf niet genoeg.

Er zijn twee mogelijkheden. Of De Mol weet van gekkigheid niet meer wat hij met zijn geld moet doen, of hij weet iets dat wij niet weten, want Money Talks.
Dankzij Endemol en Manchester United is De Mol nu een man met gouden handen. Vandaar een stijging afgelopen vrijdag van 4,52% in het aandeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: