Volgende zaak: Buffett

Nog niet zo lang geleden, al lijkt het nu heel lang, dacht iedereen dat bonds gebodemd hadden en werd er alleen nog maar gespeculeerd over de volgende renteverhoging door de Fed. Frank van Dongen was in die tijd één van de weinigen die obligaties zag stijgen.

Hij kreeg gelijk, wij luisterden gisteren niet naar de Fed-verhalen omdat we met belangrijkere dingen bezig waren en ongetwijfeld velen met ons. De consensus is nu dat hier geen verandering in komt, tot er drie maanden lang goed banennieuws is..

De enige arbeidsberichten uit de VS die tot nu toe goed waren, was het slechte nieuws. Daardoor blijft de rente laag, krediet goedkoop en bubbels intact. De dertigjarige hypotheekrente zit onder de 5%.

Hot mamma
Dat betekent dat, geheel in tegenstelling tot wat verwacht werd, de huizenboom kan doorgaan.
Consumenten kunnen nog eens meer kapitaal uit hun hypotheken halen voor onmiddellijke besteding. Weliswaar is dat slecht, maar het is goed. Of is het andersom? De toekomst moet dat maar uitwijzen.

Recent onderzoek van professor Elisabeth Warren van de Harvard Business School en Amelia Warren Tyagi toont aan dat vrouwen met kinderen in middenklasse gezinnen in de VS het meeste kans hebben persoonlijk failliet te gaan. We leggen nu niet uit waarom, dat doen we als we iets bearish schrijven. Even terug naar die moeders.

Mamma is in trek, hot zelfs. Het symbool is ietwat verwarrend MAMA. Mamma.com is een zoekmachine, het bedrijf staat in Quebec en het is een internetaandeel zoals we die sinds 2000 niet meer gezien hebben. In drie beursdagen verdrievoudigde de prijs op hoog volume naar 15,90 dollar. In de afgelopen twaalf maanden was de laagste prijs 1,90 dollar.

Adopteren
Eigenlijk hadden we hier wat eerder mee moeten komen, want gisteren gingen we weer bijna een kwart omhoog. Niet 0,25%, maar 24,43%. Mamma is een meta search motor. Met meta moet u oppassen hebben wij geleerd, in internetkringen staat dat woord vaak voor iets dat niet helemaal origineel is.

Mamma combineert zoekprogramma’s en maakt een herschikking. Daarom zeggen critici dat dit een zeepbelaandeel is. Dat zal wel, gezien de fundamenten en het koersverloop. Alleen, wij keken eventjes bij Mamma in de keuken en onze zoekopdracht verliep bijzonder goed. Wij adopteren haar daarom direct.

Mark Cuban, een soort Amerikaanse John de Mol, heeft groot in dit bedrijf geïnvesteerd, vandaar de commotie. Nu bent u op de hoogte en kunt u meepraten. Ubisoft, de belegging van de echte Mol (zie Mol’s hoop), zakt weer wat naar aankoopniveaus en daarom zijn er volop kansen voor de echte speler.

Neutraal
“Bulls make money, bears make money and pigs get slaughtered.” Zo luidt de Wall Street wijsheid en zoals vaker, er zit veel in maar het is niet altijd waar. Wij hebben twee weekends geleden, zoals gebruikelijk, met grote aandacht de brief van Warren Buffett gelezen. Waarom lezen we Buffett? Iemand vertelde ons dat hij er ook wel eens naast zat.

Dat is een interessante opmerking. Als we alleen kijken naar wie er nooit naast zit, kunnen wij onze bibliotheek bij de vuilnisbak zetten en onze abonnementen opzeggen. Mevrouw K. juicht, maar wij vrezen ten onrechte. Alleen bedriegers zitten er nooit naast, al geven wij toe wel eens naast een bedrieger gezeten te hebben. Helaas, Buffett is niet onfeilbaar.

Hij is wel beter dan uw dienaar en vele anderen. Hij is ook, sinds internet, gratis beschikbaar, wat veel Nederlanders moet aanspreken. Wat zijn we zuinig. Als iemand ons uitnodigde voor een spreekbeurt over Krenten uit de Polder, de kans hierop is helaas gering, dan verzekeren we u van een onderhoudende avond, dat bleek de afgelopen dagen weer.

36 Miljard dollar cash
Wij dwalen af, terug naar Buffett die niet onfeilbaar is. Zijn overigens succesvolle bedrijf Netjets draait slecht in Europa (full disclosure: wij zijn betrokken bij een piepkleine concurrent van deze mooie onderneming). Buffett’s timing is niet altijd perfect (big deal zouden wij zeggen) en soms zit hij in de verkeerde sector. US Air is een voorbeeld.

Hij zat te lang in aandelen van gisteren, zoals Gillette en Coca Cola, die nu weer aandelen van vandaag zijn. Money talks, Buffett’s spel is geld en daarnaar gemeten is hij één van de besten ter wereld. Er zijn verschillende manieren om te leren, zo is ons gebleken. Veruit de vervelendste is naar school te gaan. Dat zien we dagelijks in het onderwijs.

Vervolgens is daar de praktijk. We kunnen leren van onze fouten. Belangrijk, want de prijs is al betaald. Van Buffett kunnen we echter leren zonder te betalen. We investeren alleen wat tijd.
Krenten, ga daarom snel naar zijn gratis site en lees zijn gratis brief. Klik hier Wat zien we? De meester zit op veel geld. Op 36 miljard dollar cash.

Neutraal II
Bovendien is hij bearish op de dollar meldde hij vorig jaar in een uniek Fortune-artikel. Buffett heeft zoveel geld, omdat hij geen aandelen koopt. Hij vindt bedrijven goedkoper dan aandelen en hij koopt aandelen wanneer dat andersom is. Hij heeft zijn junk bonds verkocht. Toen hij ze kocht, werd junk gewaardeerd alsof alle emittenten failliet gingen.

Nu wordt junk gewaardeerd alsof ze allemaal overleven. Buffett heeft een reputatie. Een grotere in de meeste gevallen dan u of ik. Hij heeft ook meer te verliezen.

Laten we daarom maar naar hem luisteren.

Van Buffett gaan wij naar onze maandelijkse mailing van een marktneutraal fonds. Zo’n mail bevat een brief van de beheerder die zijn visie geeft. Die is uiteraard markt neutraal getint en omdat maar weinig mensen echt marktneutraal opereren, is dat vaak een leerzaam verhaal. Op die mailing kregen we in de afgelopen jaren geregeld commentaar van lezers.

Martkneutrale varkens
Vanaf april vorig jaar werd het stil. Het fonds in kwestie deed overigens niet veel in 2003, een kleine 7%. In de laatste mail stond niet veel nieuws, of het moest zijn dat de score sinds het begin van het jaar ruim 5% was. Zoiets is niet statistisch significatief. Toch kwamen er veel reacties los. Het plaatje ziet er natuurlijk optisch plotseling beter uit.

Opeens is er bij professionele partijen weer belangstelling voor risicomijdende beleggingen, zo lijkt het. Vorige week zaten we bij een fund of funds presentatie. De beheerder, die in deze tak van sport pretendeert voorop te lopen, legde uit hoe hij zijn marktgevoelige allocaties aan het vervangen was door marktneutrale.

Er blijft, ondanks de gunstige aandelenmarkten, veel geld naar hedge funds vloeien. Die markt is nu 750 miljard dollar groot. Er is een belangrijk verschil met de aandelenmarkt. Marktneutrale varkens overleven en hun klanten blijven verdienen, zij het met minder spectaculaire bewegingen dan in de klassieke sectoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: