Tweeduizendfier

Dit jaar was matig voor hedge fund beleggers. Bijna al het geld dat werd verdiend kwam in januari en februari binnen. De stemming was toen optimistisch. Vervolgens brachten ze niets meer op. De doemdenkers kropen uit hun holen en haalden hun extrapolaties voor de dag.

De sector was te groot geworden, de markten waren afgegraasd, excessen karakteriseerden de industrie en de goede tijden waren voorbij. Omdat dit samenviel met een grote toename aan belangstelling van de kant van pensioenfondsen kregen dit soort opmerkingen meteen een geloofwaardig tintje.

Helaas, net toen alle beginnelingen, de long-only aanbieders, beleggingsluddieten en andere hoofdschudders het eens waren dat het feest voorbij was, kwam de maand november.

Dubbelcijferig rendement
Vervelend voor de anti-hedge fund hysterici waren ook bijverschijnselen, zoals in Nederland de constant goede scores van eenvoudige, maar voedzame fondsen zoals Go Capital (29,9% per vorige week) en Aster-X met 15% tot 23 december. Wereldwijd waren er dit jaar minder fondsen met scores in de twee cijfers, maar ze waren er wel.

Per eind november kwamen hedge fund indices zoals Tremont en HFRI uit op scores in de 7%, tegen ruim 8% voor het gemiddelde beleggingsfonds, volgens Morningstar , zo meldt The Financial Times. Hieronder de scores per eind november, berekend door Edhec, een Franse bedrijfskundeschool die veel aan hedge fund onderzoek doet.

De trends in de markt zijn onveranderd. Er is steeds meer kapitaal op zoek naar talent, maar dat is en blijft duur. De meeste topfondsen zijn gesloten. Goede managers met bekendheid – en die is in deze wereld per definitie internationaal – kunnen van werkgever veranderen en hun nieuwe fonds direct sluiten, zo groot is de belangstelling.

Fondsengroep
Oktober
20004
November
2004*
Year
To Date
Gem.
sinds aanvang
Risico
sinds aanvang

Convertible
Arbitrage
-0,44%
0,89%
0,62%
8,27%
3,65%

CTA
Global
3,58%
4,90%
5,33%
9,04%
10,26%

Distressed
Securities
1,43%
3,42%
14,90%
14,84%
4,24%

Emerging
Markets
1,85%
3,19%
11,95%
14,68%
8,17%

Equity
Market Neutral
-0,05%
1,41%
4,11%
5,79%
1,48%

Event
Driven
1,24%
3,18%
9,89%
9,30%
4,62%

Fixed
Income Arbitrage
0,28%
0,74%
5,62%
7,27%
1,89%

Fund
of Funds
0,68%
2,44%
5,54%
5,40%
3,06%

Global
Macro
1,38%
2,78%
4,22%
7,83%
4,07%

Long/Short
Equity
0,74%
3,15%
6,79%
4,39%
6,13%

Merger
Arbitrage
0,74%
1,67%
3,48%
3,46%
2,93%

Relative
value
0,40%
1,76%
4,96%
7,05%
3,49%

Short
Selling
-0,92%
-5,46%
-0,49
2,80%
16,02%

* = Schatting

Waardering
Nieuw dit jaar was de opkomst van het beursgenoteerde hedge fund bedrijf. Daar nam de koersontwikkeling internetbubbelproporties aan. Een goed beursgenoteerd fonds kan rekenen op een waardering die op kan lopen tot 20% van het beheerde vermogen, ten opzichte van zo’n 1,5% voor de traditionele beheerders.

Daarvan is de waardering teruggelopen, door de post-2000 conjunctuur, maar ook juist vanwege de bedreiging door hedge funds. Omdat Europese markten een kostbare lappendeken van steeds verschillende regels zijn, is het aanbod van hedge funds in Europa nog steeds klein. Daar komt pas verandering in wanneer die regelgeving vereenvoudigd wordt.

Uiteindelijk betaalt de belegger immers het grootste deel van de extra kosten, zonder dat dit hem of haar meerwaarde oplevert aan zekerheid en bescherming. In de VS, met Europa de grootste markt ter wereld en de grootste aanbieder van fondsen, speelt de nieuwe regelgeving van de SEC, die voorlopig licht en pragmatisch is.

Ontsnappingsclausule
Hedge funds zijn geen hedge funds, als sommigen niet al truc bedachten om niet te hoeven rapporteren. Op pagina 23 van de nieuwe regels staat een bepaling dat fondsen die hun beleggers voor twee jaar of langer committeren vrijstellen van toezicht. Die was bedoeld voor aanbieders van venture capital fondsen en andere langdurige beleggingsvehikels.

Hedge funds die zich dit kunnen permitteren overwegen nu hun beleggers minder liquiditeit aan te bieden. Azië is de markt de het meest in de belangstelling staat, omdat deze opkomende markten het goed doen en er daar meer mogelijkheden zijn tot het exploiteren van inefficiencies door fondsen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Japanse Sparx fonds het duurste aandeel onder de vermogensbeheerders is. Tijdens een ouderwets Japanse bubbelperiode bereikte het fonds eerder dit jaar een koers die overeenkwam met 83% van het beheerde vermogen.

Zweig en wees stil
Een ander cijfer, in onze ogen illustratief voor de excessieve winsten die in de sector behaald kunnen worden voor wie goed presteert, is de 70 miljoen dollar waarvoor onlangs een flat in New York te koop werd aangeboden. De verkoper was Martin Zweig, een bekende fondsbeheerder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: