Wie dit leest is gek

Voorspellingen. Onze hoofdredacteur weet goed dat wij geen voorspellingen doen over het komende jaar, maar vraagt het toch. Hoogstens melden wij wat we denken over de markten – die fluctueren ook in 2005 – en over de dollar. Wij denken dat die groen blijft.

Wij doen niet aan voorspellingen, integendeel, wij denken dat alleen idioten dat doen, of gekwalificeerde mensen. Wij denken ook dat alleen gekken hun tijd verspillen aan het lezen hiervan.

Als u nu denkt dat wij u beledigen, dan vergist u zich. Wij nemen onze lezers zeer serieus. Lezer Van Helsding, die een paar dagen geleden ons zomaar op straat aansprak en David Bik, die altijd onze pagina uit Quote scheurt. Om hem te lezen, laat daar geen misverstand over bestaan. Althans, dat schrijft hij ons.

Stop nu met lezen
De lieve man. Wij pinken een traan van ontroering weg. Terug naar de trieste dagelijkse werkelijkheid van de beurspers. De kranten staan, alsof er niets interessants te melden is, vol met voorspellingen over volgend jaar. Daardoor komen wij tot drie categorieën gekken: degenen die de voorspellingen doen, die ze opschrijven en die ze lezen.

Alleen aan de laatste categorie kunt u, waarde lezer, iets doen. U hebt de keuze: u kunt kiezen al die nonsens over voorspellingen – ook deze site doet aan die waanzin mee – gewoon over te slaan. Als u in onze achting wilt stijgen, houd dan op met lezen. Stop hier. Nu. Goed, u loopt dan kans te missen waarom, maar dat staat hierboven al: voorspellen is zinloos.

Wij schrijven dat al jaren. Wij leggen nu voor de zoveelste keer uit waarom. Want als wij geen stukje over 2005 inleveren, wordt onze hoofdredacteur boos, of, erger nog, verdrietig. Hij kijkt ons dan met zijn trouwe hertenogen aan, waardoor wij ons ongemakkelijk gaan voelen. Daarom en omdat wij loyaal zijn, geven wij toe. Lees verder, als u gek bent.

Risico zonder rendement
Voorspellen is zinloos om de volgende reden. Goede beleggers, u bent dat met ons eens, nemen alleen risico wanneer daar een ruime beloning tegenover staat. U koopt geen aandeel als u niet denkt dat het flink kan stijgen. U schrijft alleen een call als de premie zo groot is, dat u graag het risico loopt het aandeel op een iets hogere koers te moeten inleveren.

Anders doet u het niet. Dat hopen wij tenminste. Wij verklappen u graag dat onze hoofdredacteur ons geen extra honorarium betaalt voor het doen van een voorspelling. Nog geen rondje in de kroeg kan er van af. Geen budget voor. De tijden zijn hard. Waarom moeten wij onszelf dan onsterfelijk belachelijk maken?

Alleen een gek doet zoiets. Een goede belegger gaat geen risico aan dat niets opbrengt. Alleen slechte beleggers doen voorspellingen. Alleen geschifte hoofdredacteuren publiceren die onzin en alleen getikte lezers verdoen hun tijd met het lezen van de voorspellingen van een slechte belegger. Tot zover bent u het ongetwijfeld met ons eens.

Scenario’s
Nu horen wij de avantgarde van onze lezers al denken dat dit misschien zo is, maar dat de werkelijkheid gecompliceerder is. Dat klopt. Het is nog erger dan u vermoedt. Stel dat wij zo dom, onnozel, onprofessioneel en naïef zijn om ons toch aan een voorspelling te wagen. Er zijn dan twee mogelijkheden.

Of wij doen een goede voorspelling, of wij doen er een die, om welke kinderachtige reden dan ook, niet uitkomt. Doen wij een verkeerde voorspelling dan is het hek van de dam. Hoongelach is ons deel, maar erger is dat wij, hoewel wij niet in de voorspellingsbusiness actief zijn, vanaf zo’n moment daarop worden beoordeeld.

Een doffe afgang is ons deel. Dat we verder onze lezers van alles hebben bijgebracht, dat onze aandeeltjes het dit jaar goed deden en iedereen daarvan kon profiteren, het maakt niet uit. Wij zijn zo goed als onze laatste voorspelling. Het kan nog erger. De voorspelling kan goed uitpakken. Een ongeluk zit in ’n klein hoekje. Dan zijn wij opeens slim.

Keerzijde
Goed, denkt u, alleen in de ogen van de gekken die zoiets lezen. Vergeet niet de sukkels die ze publiceren, denken wij dan. Omdat zij niet beter weten, overschatten zij zo’n onzinverhaal. De eerste stap op weg naar een catastrofe is gezet. Want het noodlot kan wreed toeslaan. Het volgende jaar kan onze voorspelling opnieuw uitkomen.

Komt zij niet uit, dan zijn wij terug bij de stumpers wier kamp we nooit hadden mogen verlaten. Komt onze voorspelling echter voor de tweede keer uit, dan zijn wij de held van de dag. De kneuzen en andere obscurantisten die in voorspellingen geloven beginnen elke financiële stap die we zetten nauwlettend te volgen. Wij zijn nu een goeroe.

Wie weet doen we het jaar daarop weer een voorspelling. De kans is iedere keer groter dat die niet uitkomt, al kan het best lang duren voordat we in het statistische stof bijten. Joseph Granville, Elaine Garzarelli en Abby Cohen: wie luistert nog naar ze? Er zijn, wij recapituleren en let u nu goed op, drie goede argumenten om geen voorspellingen te doen.

Soort zoekt soort
Ten eerste is het een risicovolle zaak en dat levert niets op. Ten tweede doen alleen slechte beleggers voorspellingen en voorspellingen van slechte beleggers zijn niet de moeite van het lezen waard. Ten derde leveren voorspellingen, of ze nou uitkomen of niet, alleen gedonder en reputatierisico op.

Als louter slechte beleggers voorspellingen doen, zijn degenen die ze lezen eveneens sukkels. Soort zoekt soort. Wie dit stuk leest is helemaal, volledig en totaal gek. Onvermijdelijke betweters sturen ongetwijfeld protesten naar onze hoofdredacteur om ons ontslag te eisen, of om aan te geven dat er ook goede beleggers zijn die voorspellingen doen.

Moge hen de moeite van het schrijven van een slecht getoonzette email met veel overtollige uitroeptekens worden bespaard. Ten eerste is Trouw Hertenoog niet bevoegd ons te ontslaan. Ten tweede weten wij nooit wie nou die goede beleggers zijn. De ene keer komen hun voorspellingen uit en de andere keer niet. Net zoals bij slechte beleggers.

Ze zijn daarom moeilijk uit elkaar te houden, de goeden en de slechten. Alleen domme lezers zijn gemakkelijk te spotten. Die lezen dit soort onzin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: