Start met miljard

Het leuke aan de markt is dat die ons telkens verrast. Neem de hedge fund markt. Die valt, wat deelnemers betreft, in drie delen uiteen. Ten eerste zijn daar de mensen die de dagbladen lezen én geloven. Zij zijn doodsbang en kijken verder niet naar deze categorie.

Dan zijn daar de anderen, meestal mensen in het vak die er meer van weten, maar sceptisch zijn. Zij filteren het nieuws door hun dollarbril en worden telkens in hun mening gesterkt, zoals ook zowel beren en stieren bevestiging van hun visie vinden door het huidige nieuws over de aandelenmarkt.

Tenslotte zijn daar degenen die in deze fondsen zitten, al wat langer of pas sinds kort. Wie sinds kort meedoet heeft nog niet zo veel lol aan zijn beleggingen beleefd, want het afgelopen jaar was zwak. Hoewel, wat is slap eigenlijk?

Recente cijfers
Wij dwalen niet af en leggen u dat nu hier niet uit. Wat wij u wel kunnen bevestigen, is dat in de ogen van de meeste waarnemers het woord zwak in deze context betekent. dat wij het hebben over een percentage na alle kosten dat lager ligt dan de aandelenindices. Of dat terecht is, is een tweede. Deze redenering houdt immers geen rekening met het gelopen risico.

De facto wordt vaak zo geredeneerd en daarom nemen we dit even mee, voor het gemak van ons betoog. Oordeelt u zelf, in de tabel hieronder staan een paar van de meest recente cijfers over fund of funds – waar de meeste particulieren vast in beleggen – van Hedge Fund Research Incorporated (HFRI).

HFRI
Index
December
2004
Geheel
2004

HFRI
Fund of Funds Composite Index
1,40%
6,67%

HFRI
FOF: Conservative Index
1,06%
5,66%

HFRI
FOF: Diversified Index
1,51%
7,02%

HFRI
FOF: Market Defensive Index
1,01%
3,22%

HFRI
FOF: Strategic Index
1,81%
8,25%

HFRI
Fund Weighted Composite Index
1,66%
8,91%

Kleine kluyden
De Hennessee Hedge Fund Index steeg in 2004 met 8,3%, ten opzichte van de S&P 500 die 10,9% in waarde toenam. Hennessee wijt de relatief lage prestaties van hedge funds aan een aantal factoren, die ook wij in het afgelopen jaar al uitgebreid bespraken:

Lagere exposure dan normaal door grote onzekerheid in Irak en bij de Amerikaanse verkiezingen,
Lage volatiliteit op de aandelenmarkten,
Weinig uitslagen in de aandelenindices zowel naar boven als beneden toe,
Lage rente,
Hoge correlatie tussen aandelen, die gepaard gaat met lage dispersie.

Als u met dat laatste zinnetje moeite hebt, moet u denken aan kleine kluitjes, als u ons deze samenvatting toestaat.

Betaalt u al premie?
Academisch denkenden concluderen nu, zich hun colleges over marktwerking in de universiteitsbanken herinnerende, dat de markt dan krimpt. U weet allang dat dat niet zo is. Dezelfde academici en wij danken onze schepper dat zij er zijn, want zonder hen waren er geen schapen te scheren, maar dit terzijde.

Zij gaan in elk geval uit van tenminste een lagere beloning voor de hedgies. Helaas, ook dat blijkt niet zo te zijn. Integendeel. Het enige dat wij dit jaar zagen in die categorie was Bruce Kovner, die in plaats van two and twenty een three and twentyfive man werd. Dat wil zeggen dat hij 3% management en 25% performance fee vraagt.

Hij is niet eens de duurste, maar wel één van de beste, ondanks twee magere jaren. Alleen zijn premie is hierdoor teruggelopen. Wat is dat? Wel, in plaats van zijn aandelen, in zijn fonds dat voor nieuwe beleggers is gesloten, met een premie van 6% af te geven – waar op de grijze markt tegen soms een premie van 8% werd gehandeld – is die nu terug naar zo’n 2%.

Vol laten lopen
U betaalt daarom meer dan 3/25, maar, omdat wij in een vrij land leven, u hoeft niet mee te doen… Hedge funds worden kortom niet goedkoper en niet alleen dat, ze lopen ook snel vol. Steeds sneller zelfs kunnen wij stellen. Laten we, voor het gemak, eens kijken naar voormalige Goldman Sachs sterhandelaar Eric Mindich.

Hij heeft geen hedge fund ervaring, maar hij deed het goed bij Goldman – in onze ogen het grootste hedge fund ter wereld. Goldman heeft een leuke corporate finance praktijk, brokerage en vermogensbeheer, waarbij wij niet vergeten dat het ook één van de grootste prime brokers is. Een hedge fund service bedrijf, want dat doen prime brokers.

Mindich begon zijn fonds met drie miljard en wij kunnen u verzekeren dat het niet om Turkse ponden gaat, maar om dollars. The Wall Street Journal (WSJ) bracht het nieuws vorige week op de voorpagina en zei het zo leuk, dat wij u dat niet onthouden. Beleggers werd gevraagd minimaal 5 miljoen dollar op te hoesten – is dit werkwoord hier wel op zijn plaats?

Deelnemers moesten zich vastleggen op minimaal viereneenhalf jaar. Hoe noemen ze dat tegenwoordig? Heftig. Ja, dat is het. Oh ja, wie zijn geld eerder terughaalt, betaalt een boete, dus liever geen echtscheiding of ontslag in de tussentijd en hopen dat de stacaravan niet afbrandt. Het antwoord van de beleggers was volgens WSJ: “Waar tekenen we?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: