Nette winst met Neteller (283%)

Hopelijk hebt u Neteller gekocht, toen wij het in mei 2004 voor het eerst over dit prachtige internetbedrijf hadden en toen het aandeel nog 1,82 pond kostte (zie Netjes aan de Blauwe Nijl). Geen enkele analist volgde het toen.

We hebben het uitentreuren over dit bedrijfje gehad, omdat we het uniek vonden. Snelle groei, nu nog zo’n 12% per kwartaal, niet per jaar, geen schulden en een leidende positie in betalingen voor internetcasino’s.

Inmiddels hebben we er zelf een beetje van verkocht om van onze positie een zogenaamde free trade te maken. Dat wil zeggen dat de overgebleven aandelen ons niets hebben gekost. Om de één of andere reden slapen wij dan lekkerder.

Beste periode sinds 2000
Zit er nog muziek in dit aandeel? Wij denken van wel, we kopen er vandaag 4000 voor onze Inveztor.net Polderportefeuille en vandaag vertellen wij de aanwezigen op het Inveztor.net op Tournee Micro Cap Seminar in het Amsterdamse Rosarium wat ons nieuwe koersdoel is. Het oude was 4,50 pond. Wij leggen u ook uit hoe u dit soort verhalen op het spoor kunt komen.

Als u naar de Inveztor.net-portefeuilles kijkt, dan ziet u dat wij het het slechtst doen. Schijn bedriegt. Niet alleen hebben wijzelf de beste periode sinds 2000, maar al onze aandelen in de portefeuille doen het goed en ze zijn nog allemaal koopwaardig, sinds we ze in het Inveztor.net Magazine publiceerden. Alleen, het zijn er maar een paar. We zijn nog niet echt belegd.

Neteller, waar wij weet-ik-hoe-vaak over geschreven hebben, zat er tot vandaag niet eens bij. Doet u dan maar alsof dat wel zo is, dan ziet het er al een stuk beter uit. Idem voor Grove Energy (GRV.V 0,98 Canadese dollar), een gasexploratiebedrijfje dat in de Italiaanse Po Vlakte en in Slovenië naar gas boort.

Get into the Grove
Wij denken dat dit bedrijf naar de 2 Canadese dollar kan, als het een beetje meevalt met de gasvondsten. Er zijn nogal wat geruchten en daarom beweegt het aandeel zo. Bovendien zijn er constant winstnemingen door jongens die nog niet zo lang geleden op 0.40 dollar instapten. Het aandeel staat ook in Londen genoteerd (klik hier), u kunt daar ’s ochtends handelen en ’s middags in Canada.

We kopen er 10.000 voor de portefeuille, dan hebben we een kapstok om onze volgende verhalen aan op te hangen. Full disclosure, wij hebben al deze aandelen al een tijdje zelf. Neteller kochten we hoger dan de prijs die we op Inveztor.net aangaven, namelijk op 2 pond, bij de IPO. Het aandeel daalde richting 1,60 voordat het herstelde en daar kocht u, als het goed is.

U kunt nu dus een deel verkopen om uw winst veilig te stellen, houdt u de rest vast. Pas op met Grove, de onderneming is speculatief en het succes van de speculatie hangt af van de gasvondsten. Hopelijk zien we het management binnenkort voor een presentatie en misschien weten we dan meer.

Hedge funding
Go Capital deelde ons, zoals wij hadden verwacht, 50% van de gevraagde aandelen toe (zie Polderportefeuille, sinds 1996). We stappen dus in per 1 februari 2005. Wie al in Go zat en wij behoren tot die gelukkigen, heeft vorige maand 11,2% kunnen bijschrijven. Go zat bijvoorbeeld groot in biotechonderneming Pharming dat 63% steeg.

Go maakte een keuze voor haar bestaande relaties. Nieuwe beleggers die mee wilden doen met de 15 miljoen euro aan aandelen die toegedeeld werden kregen niets. De vraag was meer dan 60 miljoen euro, zei beheerder Frans van Schaik. De heren van Go zijn in staat om grotendeels long te gaan, wanneer hun dat wenselijk lijkt.

De beheerder van het andere hedge fund waar wij deze maand instappen, heeft een andere strategie. Selectium, een fonds dat sinds januari vorig jaar bestaat, is bèta neutraal. Zo’n fonds kan veel meer aandelen long zitten dan short, maar zorgt er dan wel voor dat het risico van de shorts proportioneel gelijk is aan dat van het long boek.

Niet verder vertellen
In een maand zoals november, toen de aandelenmarkten flink stegen, stegen de shorts van Selectium daarom ook en had het fonds een relatief zwakke maand. Toch werd vorig jaar een score van netto 29% behaald, met slechts één verliezende maand: de eerste. Sindsdien kende het fonds twaalf winnende maanden.

Kralands
Micro caps

(Geselecteerd
in Inveztor.net Magazine, 27-11-2004)

 

Aandeel
27-11-’04
2-2-’05
Rendement

 

Carrere
13,28
15,12
+13,9%

 

Infovista

4,00

5,18
+29,5%

 

Neteller
301p
513,50
p
+70,6%

Wij kennen de beheerder al vanaf het prille begin. Zijn focus is op cash flow generatie, lage waardering voor zijn longs en op kapitaalvernietiging gecombineerd met een hoge prijs voor de shorts. Omdat de beheerder ons heeft verzocht niet verder de publiciteit te zoeken met zijn fonds, laten wij het hierbij.

Wij denken dat dit fonds snel sluit en we beleggen er deze maand 150.000 euro in. Later dit jaar, wanneer wij meer ideeën van ons gaan uitvoeren, kunnen we altijd een koper hiervoor vinden, denken wij. Sterker nog, we kunnen er gegarandeerd iemand een groot plezier mee doen. Voor Go geldt hetzelfde.

Stille scooter
We gaan nog iets doen, waar u meestal niet veel over hoort op Inveztor.net. Wij doen mee aan de financiering van een bedrijfje. Wij houden van micro caps en we waren onder de indruk van een ritje op een scooter vorige week. Dat ding – de Vectrix – werd aangedreven door een fuel cell en een accu. Bij het remmen word de batterij opgeladen.

De scooter maakt geen lawaai en stoot geen stinkende gassen uit. Hij is goedkoper in het onderhoud dan een benzinemotor, zo stelt de fabrikant. Begin 2006 gaat het apparaat in productie in een fabriek in Wroclaw in Polen. Daar kan in een éénploegendienst een productie van 25.000 scooters worden bereikt.

Parker Hannifin, een industriëel Fortune 500 bedrijf, heeft de helft van het cruciale accu-patent in handen. De Vectrix trekt als een lier, van 0 tot 80 kilometer per uur in 6,8 seconden en bereikt een topsnelheid van 100 kilometer per uur. De actieradius is 120 kilometer. Ideaal daarom voor in de stad.

iPod onder de tweewielers
Ons idee bij deze belegging is dat dit apparaat een succes wordt. Een soort iPod onder de tweewielers. Dat wil zeggen dat gemeentes het ding subsidiëren, dat koeriersdiensten zoals DHL dit apparaat gebruiken, dat er parkeerplaatsen en oplaadstations worden neergezet en dat overheid en publiek het ding goed ontvangen.

Dat houdt natuurlijk het nodige risico in en de meeste beleggers moeten daarom ook nooit aan dit soort spelletjes meedoen. U moet dat alleen doen met geld dat u glimlachend kunt verliezen. Omdat de minimum inleg 50.000 dollar is, weet u meteen of uw glimlach krachbestendig is.

Dat is nog niet alles. Als u aan zo’n plannetje meedoet en u hebt gecheckt of het management geloofwaardig is en het project interessant, dan begint het pas. Staat de markt te popelen? Wij denken van wel, maar we vergissen ons vaak. Heeft het management overal aan gedacht? Dat lijkt zo te zijn. Eén van de is een ex-topmanager van Ducati.

Miljonairsspelletje
De directie weet alles van motoren, maar het zijn ook ingenieurs. Ze hebben inmiddels een stuk of vijftig patenten rond dit apparaat verworven. Zijn de bestaande beleggers geloofwaardig? Dat lijkt ons ook het geval te zijn. Aan het eind van de dag, voordat u zo’n beslissing neemt, moet u eerst nadenken of u wel aan dit soort projecten mee wilt doen.

Bedenk dan hoeveel van deze projecten u in portefeuille moet hebben om een kans van slagen te maken. Wij kunnen het u nu al zeggen: uw kans van slagen is klein. De meeste van dit soort bedrijven wordt nooit wat. U moet er minstens een half dozijn van hebben om serieus mee te kunnen doen. Dan komt u al snel uit op een ton of drie.

Die ton of drie mag niet meer dan een procent of tien van uw portefeuille zijn, afhankelijk van uw financiële situatie. Als u nog steeds veel geld verdient mag het meer zijn, maar blijf voorzichtig. Eigenlijk is het een miljonairsspelletje. Het zij zo. Maar wat rijdt die scooter heerlijk. Wij zijn verkocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: