Oud ijzer

Het is tijd om weer eens wat ideeën toe te voegen aan onze Polderportefeuille. Vrijdag kochten wij wat Ivernia, rond de 1,90 Canadese dollar. Wij vragen Inveztor.net er 10.000 te kopen, market, voor de Polderportefeuille.* Ivernia is een loodmijn. Waarom juist deze loodmijn?

Omdat dit de enige beursgenoteerde loodmijn ter wereld is. Goed, horen wij de meest kritische geesten al denken, dat kan wel zo zijn, maar waarom moeten wij een loodmijn hebben? Wel, waarom niet?

Zo’n ding kan op een dag enorm handig zijn. Hebt u wel eens thuis rondgekeken, liefst in uw garage, wat daar allemaal rondslingert? Dan is dit toch een veel gemakkelijker te verantwoorden aankoop? Wij kijken al een paar weken naar dit ding en een warm koopgevoel bekroop ons.

Einde van de metaalhausse?
Ten eerste is die mijn niet duur. Wanneer Ivernia tegen het eind van dit jaar 100.000 ton lood produceert is het de vierde loodmijn ter wereld en het is dan een low cost producer. Dit is voor het eerst sinds lange tijd dat er een nieuwe loodmijn bijkomt. Er is in Azië steeds meer vraag naar lood. Dat is het geval met alle metalen en je kunt je afvragen of we niet aan de vooravond van het einde van de metaalhausse staan.

Weest u gerust, wij vragen ons dat inderdaad af. Daarom kijken we niet naar uranium, of beter gezegd, wij keken wél naar uranium, zagen de deugden van uranium en vooral het productiegat dat prijsopdrijvend werkt, maar wij zagen ook dat de betere producenten duur zijn. Bijvoorbeeld Cameco.

Dat is de beste producent. Een Canadees bedrijf, zoals zoveel van deze mijnbouwers. Weet u wat Cameco kost? 55 keer de winst. Goed, het kan nog duurder worden want weet u waar metaalbeleggers het met elkaar over hebben? Drank? Voetbal? Nina Brink en haar sjaaltje? Welnee. Nina Brink is onbekend in mijnbouwkringen, wat ze ook om -of vastknoopt. Die jongens hebben het over uranium. Vandaar die k/w van 55.

"Wanneer
werd u voor het laatst doodgegooid met verhalen over lood?"

Schone energie
Er zijn nog andere uranium-verhalen en wij zouden u er heel veel kunnen vertellen. Wist u dat er hedge funds zijn die uranium kopen en opslaan? Wist u niet. Wel, dat gebeurt. En het zijn er steeds meer. Ze leggen die stralende metalen niet in het serverhok of in de garage, want dat mag niet.

Als u wat uranium wilt opslaan moet dat in een toegestane locatie gebeuren. Anders maakt u zich minder populair in uw buurt. Groeit het uraniumgebruik dan zo snel? Ook dat niet eens, het groeit maar een procent of zo per jaar. Maar het duurt ongelooflijk lang om een uranium-mijn te starten. Nog veel langer dan een kerncentrale en kijk eens wat een gedoe je meteen krijgt als iemand iets zegt over Borssele.

De verschuiving in perceptie van wat nu, in het post-Kyoto tijdperk, schone energie is en wat niet, brengt degenen die standvastig willen overkomen in een moeilijk parket. Geen kernenergie, goed. Liever koolgestookte electriciteitscentrales? Of veel duurdere en volstrekt onvoldoende windenergie? De keus is aan ons souvereine volkje en wij wensen hen veel succes.

Bommenmakers
Het productieniveau van koper en nikkel kan vrij snel worden verhoogd, dus wanneer prijzen in die sectoren stijgen is nieuwe productie nooit ver weg. Bij uranium ligt dat anders, dat kan heel lang duren, vandaar dus die hoge k/w’s voor uranium. Spelers gaan er van uit dat het tekort nog jaren gaat duren en ze zouden wel eens gelijk kunnen krijgen.

Het is ook leuk om de prijs gewoon te verhogen. Dat u dat de centrales dan zouden sluiten en de bommenmakers geen bommen meer zouden maken? Welnee, die prijs is juist vrij elastisch dus die kan best omhoog. Wie dus in uranium wil specularen moet dat vooral doen. Buiten de leidende speler Cameco kunt u misschien nog best wat verdienen met kleinere exploratiebedrijfjes.

Voor allemaal geldt dat een stijgende uraniumprijs direct doorwerkt en vergeet niet dat de grote spelers ook de leidende producent willen kopen en dat is ten eerste Cameco, dat nu rond de 49 Canadese dollar noteert. Een kleiner exploratie bedrijf met potentiëel in deze sector is USEC (symbool: USU, 14 dollar).

Stomvervelend
Terug naar de hedge funds. Die kopen uranium, slaan het op en gaan vervolgens wat aan de short-kant knoeien met uraniumproducten. Leuk , maar niets voor ons, veel te gecompliceerd voor ons denkraam. Wij kopen Ivernia omdat het simpel is. Althans, wij kunnen het snappen.

Bijvoorbeeld, wanneer werd u het laatst doodgegooid met verhalen over lood? In Dans met de Wolven, waarin Kevin Costner zijn eigen kogels giet? In elk geval niet in een prijsopdrijvende context, durven wij te wedden. Niemand heeft het over lood. Lood is stomvervelend. Daarom willen wij het hebben, want, zo gaat onze gedachte, als al die metalen stijgen, zal lood ook wel eens gaan lopen en dan zitten we goed met ons mijntje.

Deze redenering lijkt niet erg subtiel maar wij schamen ons er niet voor. Temeer omdat mensen, wanneer ze merken dat er maar één mijn te koop is en ze dan inmiddels bezeten zijn van hebzucht, de prijs opdrijven voordat je Heavy Metal kunt zeggen.Wij kochten afgelopen vrijdag zoals gezegd dus wat Ivernia rond de 1,90 Canadese dollar.

Dollarverwarring
Wanneer deze mijn aan het eind van dit jaar 100.000 ton lood produceert komen we in 2006 uit op een winst per aandeel rond de 0,15 dollar. Amerikaanse, in dit geval. Verwarrend, die manie in de sector om dan weer in Amerikaanse dollars en dan weer in Canadese dollars te rekenen, maar goed, dat houdt de beginners buiten de deur.

Een Canadese dollar is een greenback met een grote hap eruit. Dus als we driekwart van die 1,90 nemen en daar de 2006 winst van 0.15 op los laten komen we op een k/w van 10. Ons koersdoel is dan C$ 2,60, dus een procent of 30 boven de huidige prijs.

Mocht de loodprijs stijgen, dan kan het sneller gaan en dan stijgt ook ons koersdoel. Mocht het in China verkeerd gaan, dan zijn we veel banger voor de bedrijven met kw’s van 55 dan met die van 10. Wij kopen 10.000 aandelen voor de portefeuille.

* Naschrift redactie: op dit moment is het nog niet mogelijk om de aandelen Ivernia daadwerkelijk op te nemen in de Polderportefeuille. Het betreft hier een fonds dat slechts in Canada en over-the-counter op de Nasdaq wordt verhandeld. Wij werken aan een manier om dit aandeel toch in de portefeuille op te nemen, tegen de huidige openingskoers van 1,95 Canadese dollar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: