Wilt u écht rijk worden?

Niets is zo leuk als het hotste businessmodel voor uzelf te laten werken. Zelf een dotcom hebben in 1999, of een eigen goudmijn in 2001? Leuk toch? Vandaag is een hedge fund de leukste belegging voor wie snel rijk wil worden. Ervaring leert ons dat velen dat willen. Mensen vinden dat gewoon leuk, dat rijk worden.

Het is zelfs zo erg dat de meesten zich de vraag nauwelijks meer stellen. Soms krijgt u verkopersdruk te verwerken in de vorm van een boektitel, waarin het werk luidkeels aangeprezen wordt met Do you SERIOUSLY want to be rich?.

En het kan gebeuren dat u geprest wordt voor een vermoeiend baantje in de buitendienst met vragen over uw motivatie tot materiële rijkdom, maar over het algemeen hebben mensen het er niet over. Voor de meesten spreekt het vanzelf.

Duur, heel duur zelfs
Daarom lijkt het ons dat de meeste beleggers, als zij de kans zouden krijgen zelf een hedge fund te verwerven, dat immers zulke lekker hoge management fees kan rekenen, om van de prestatiebeloning nog maar te zwijgen, meteen zouden toehappen. Deze hypothese blijkt te kloppen. Hedge fund bedrijven zijn duur, heel duur zelfs.

De prijs voor een hedge fund op de beurs is ongeveer 20% van de AUM. De AUM is het beheerd vermogen en de mensen die het AUM noemen zijn meestal Engelstalig en bedoelen Assets Under Management. Hedge funds zijn niet alleen duur in het gebruik, maar ook in de aanschaf. Ter vergelijking, naar onze schatting is een bedrijf als Robeco minder dan 1,5% van het beheerd vermogen waard.

Maar goed, dit alles is slechts een inleiding om u alert te maken op onze andere aankoop deze week. Dat is het aandeel BKF Group. Nooit van gehoord? Dat is normaal. Het bedrijf is niet erg bekend. We kochten het zelf een week of zo geleden, rond de 39,70 dollar, het doet nu zelfs na een dipje nog altijd 41 dollar. Goed. De reden is dat we denken dat dit bedrijf goedkoop is.

BKF Group

Nul analisten
Er zit het een en ander aan hedge fund business in, die niet als zodanig gewaardeerd wordt. Liefst 4 miljard dollar, wat een respectabele omvang is voor een hedge fund operatie. Een miljard is waar dat respect begint. Verder zit er nog 13 miljard dollar aan long only fondsen in en 60 miljoen aan cash. Niet één analist volgt dit bedrijf en de chart is keurig.

Bovendien is er een aandeelhouder die het management wil dwingen wat vriendelijker te zijn tegen de aandeelhouders van buiten. Dat lijkt ons een goed idee, want wij behoren zelf tot de laatste partij. Deze week pakten we er 600, market, voor de Polderportefeuille, dan kunnen we het er vaker over hebben. Aandelen met nul analisten hebben bij ons altijd een pre.

Cash en geen schulden vinden we ook leuk. Het bedrijf is minder dan 300 miljoen dollar waard. Halen we de cash eruit, dan hebben we het over minder dan 240 miljoen dollar. Als wij die 4 miljard dollar aan hedge funds op 10% waarderen, hebben wij 400 miljoen dollar. Dat is bijna twee keer de huidige waarde. De 13 miljoen dollar aan beheerd vermogen krijgen we er gratis bij. Ons koersdoel is 80 dollar, ongeveer 100% meer dan het bedrijf nu waard is.

Atoomenergie
Wij kopen in Zwitserland ook wat aandelen LEM Holding, honderd stuks à 247 euro. Dit bedrijf staat in Zürich genoteerd, de tijd dwingt ons hier een andere keer aandacht aan te besteden. Deze firma doet in electrotechniek en is aan het herstructureren. Iemand heeft ons een recente studie over dit bedrijf beloofd van de hand van een Nederlandse bank.

Die wil dit aandeel verkopen en we zijn daar blij om, want wij kochten ze een paar dagen terug rond de 242 euro. Ons koersdoel ligt op het eerste gezicht hier zo’n 40% boven. Omdat we toch met uranium bezig waren en voordat we het voor de zoveelste keer vergeten, we willen ook wat Areva.

Dat is een Frans atoombedrijf. Razend impopulair die sector. Wij denken dat tegen de herfst, wanneer de Franse regering dit bedrijf verder gaat privatiseren, de hele pr-machine van de Franse staat het Areva-verhaal gaat aanprijzen. Dit moet binnen een maand of zeven een volksaandeel worden. Wij lopen alvast wat vooruit, wij nemen de recente tegenslagen in China in de prijs mee en kopen er honderd op de prijs van maandagochtend.

Winn-Dixie

Win-win situatie
Op onze watchlist staat nog steeds dat Amerikaanse bedrijf met die prachtige ticker WIN à 1,49 dollar. Dat is Winn-Dixie, een supermarkt uit Florida, die deze week surcéance aanvroeg. Het aandeel kost nu de helft van wat het een week of twee geleden waard was. Dat is geweldig, als het op je lijstje potentiële aankopers staat.

Maar wij wachten in dit geval tot we een duidelijker zicht hebben op de financiële situatie en het bodemingsproces. Eerst gaan wij op vakantie. De WIN-trekker halen we nog niet over, maar dat moment kan snel komen – als het komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: