Recht voor z’n RAB

RAB Capital staat nu bijna precies een jaar genoteerd aan de Londense AIM (symbool RAB). De IPO (beursgang) was een succes, want de introductieprijs, alleen op uitnodiging, was 0,25 pond. De rest leest u af aan onderstaande grafiek.

Misschien vertelt die geen duizend woorden, maar in elk geval een paar honderd. Wij vertellen u dit verhaal, omdat wij geregeld geconfronteerd worden met mensen die ons op de één of andere manier verantwoordelijk houden voor alles wat er mis is met hedge funds.

Omdat er in die sector enorm veel geld omgaat, gaat er natuurlijk ook heel veel fout, maar op het eerste gezicht is dat niet echt meer dan ergens anders. Het wordt uitvergroot door de sommen geld in kwestie.

Goed idee
Een deel van de financiële sector heeft zich, met uitwassen en al, verplaatst naar een nieuw businessmodel. Als u verwacht dat iemand u vanmiddag, vanavond of morgen naar een samenvatting in welgeteld één zin vraagt van het fenomeen hedge fund, moet u deze observatie even goed onthouden.

Terug naar RAB Capital, dat een groot succes is in Londen. Als u vindt dat hedge fundmanagers overmatig profiteren van de onnozelheid van beleggers, moet u gewoon dit aandeel kopen. Gek, maar dat doen de mensen die al die kritiek hebben nooit. Stom, want ze hadden er goed aan kunnen verdienen.

Wie vindt dat dit allemaal helemaal verkeerd gaat aflopen – tranendal incluis – moet het ding shorten. Dat doet dit soort mensen alleen niet, die zeuren door. Kom dan eens met een goed idee en verdien er wat aan, denken wij dan, maar ook dat doet dit soort mensen niet, die zeuren nog verder door.

Gezond versus gevaar
Er zijn twee soorten hedge fund aandelen: stukken die de zeepbelaspecten van de markt accentueren en waardepapieren die juist conservatief zijn gewaardeerd. BKF Capital (BKF – NYSE: 39,75 dollar) is zo’n bedrijf. We schreven er al eerder over: de som van de onderdelen is meer waard dan de beurskoers, een ouderwets solide manier van waardeberekening.

RAB Capital daarentegen is een typisch voorbeeld van de huidige bullmarket. Het fonds liep de laatste tijd op, omdat de berichten zo goed zijn. Vrijdag werd bekend gemaakt dat de winst met 65% steeg en de activa onder beheer met 75%. Wij schatten dat na de toevloed van de laatste twee maanden RAB nu meer dan 2 miljard pond beheert.

Een fonds dat meer dan een miljard (euro’s, dollars of ponden) beheert is groot, meer dan tien is héél groot. Alleen, wie de kleine nieuwsberichten ook leest, ziet dat RAB Capital wel haar Global Macro Fund sluit. Wat het wel weer geweldig doet, is haar Special Situations Fund – vorig jaar plus 50%.

Internetbubbel bis
De laatste keer dat wij in Londen op zo’n special situations lunch waren, werden wij alleen bang.
Nu zijn wij nog banger, want wij denken namelijk dat RAB’s vlaggenschip volgepakt zit met alle mogelijke special situations in de grondstoffenmarkt. Allemaal geweldig zolang die markt blijft stijgen, maar vervelend als die begint te zakken.

In dat geval zakken de participaties van RAB veel sneller dan de markt. De reden waarom wij dat denken, is dat in de meeste deals waar wij naar kijken RAB al bezig is. “Wij waren net bij RAB en die wilde de hele deal hebben”, vertelt een manager. “Dat leek ons link en daarom gaan wij nu individuele partijen af.” Dit horen wij telkens: de hele deal of bijna naar RAB.

Dit is leuk voor de broker die een private placement plaatst en RAB als klant heeft. Wij durven niet meer te denken aan de taferelen die zich afspelen bij de Londense gespecialiseerde huizen, vooral Canadezen, die bij RAB bovenaan het lijstje willen staan. De spreads in de aftermarket zijn wijd en de marges zijn groot. Dit is een internetbubbel bis.

Grondstoffengoeroe
Jim Rogers, de contraire grondstoffengoeroe, een man wiens proza wij graag lezen, was maandag in Amsterdam. We hebben al van vier mensen over dit evenement gehoord (wij waren uitgenodigd, maar konden niet – dank u). Veel van die mensen zijn nog steeds grondstoffen, waaronder natuurlijk ook olie, aan het herontdekken.

Wie daarom denkt dat de komst van Rogers naar Amsterdam wel eens kan samenvallen met een top in de oliegrafiek en wie weet ook in andere grondstoffen, heeft daarom bij deze de ideale short gevonden. RAB dit maar op, beren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: