Pow Kazakh ! II

Wij gaan door met het maken van ons lijstje aandelen, onder voorbehoud van het feit dat we het een belachelijke oefening vinden die veel tijd kost, zie voor de argumentatie hiervan het eerste deel van deze serie (klik dan hier).
Want u weet het, hoe korter het lijstje, hoe meer tijd.
Goed we zouden ook een Nederlands lijstje kunnen maken. Dat doet iedereen en Inveztor dus ook. Je komt al snel op het geijkte serietje favorieten, zoals Fugro, Akzo, Boskalis, Univar, Beter Bed, BAM, Randstad, USG, ING enzovoorts. Leuk, maar niet opwindend.

Wij hebben echter een probleem. Nee, het is niet dat ons lijstje wat kort is, al ziet het er voorlopig als volgt uit:

1 Transmeridian Exploration US

Het probleem ligt in nummer twee op het lijstje. Dat is Urasia Energy, waar we al een paar keer op Quotenet (klik hier) over geschreven hebben. We kochten het aandeel bij op C$1,60, na een mislukte IPO op C$1,80. Het probleem is dat het gisterenavond op C$2,70 sloot. Leuk voor ons en voor degenen die meededen, maar niet voor u. Misschien blijft dit aandeel doorjakkeren, voortgestuwd door een plotselinge golf van enthousiasme voor uraniumfondsen en wat daar omheen hangt, atoomcentrales en zo.

image001

Technisch is Urasia aan een correctie toe, maar het kan nog even duren. Het bedrijf is op roadshow, dus u kunt nagaan dat als u er nog nooit van gehoord had omdat het pas zo kort bestaat, dat dan de hedge funds die het pas echt druk hebben er ook weinig van weten. Misschien kopen ze wel massaal, misschien gaan ze overdrijven, misschien doen ze dat al.
Dat zijn soms dezelfde jongens die het aandeel in november dumpten en het van C$1,80 naar onder de C$1,50 drukten. Maar daar krijgen ze dan ook veel geld voor, van u en van ons.
Urasia zouden we alleen op een pull-back kopen maar we blijven onverminderd enthousiast over deze sector onder het motto: Als vuile, dure energie al koopwaardig is, dan is schoon en goedkoop nog leuker. We hebben wel onze vinger op de trekker om wat winst te nemen in dit aandeel. Even wachten tot later in de week, maar niet tot het eind van de roadshow.
En oh ja, er is nog een probleempje. Ook dit bedrijf zit in Kazakhstan en haalt daar uranium uit de grond.

Op nummer twee van ons lijstje zetten we een piepklein bedrijfje dat, net zoals TMY, nog steeds verlies maakt.
Dat bedrijfje heet Medical Intelligence. Het zijn heren uit Quebec die in Frankrijk bezig zijn om contracten met Orange en Axa af te sluiten voor de invoering van hun armbandjes.
Daardoor kwamen wij er achter.
Armbandjes zijn erg in de mode. Wij doen daar niet aan mee, maar dat zal samenhangen met het feit dat wij niet erg modieus zijn. Onze vriend Johan Kamsteeg, de IT expert, zou dat zelfs nog anders verwoorden, maar laten we niet afdwalen. De armbandjes van Medical Intelligence hebben een GPS en een GSM chip. Handig voor jaloerse echtgenoten. Wist u dat Frédéric Dard, de Franse schrijver van honderden San Antonio stationsromans, zijn vrouw altijd opsloot? Ja, niet in een kast hoor, want het was geen engerd, en zelfs niet in haar boudoir, maar gewoon in de flat. Deur op slot, sleutel in de zak en op weg naar een afspraak.
Kijk, dat was nog eens iemand die om zijn partner gaf, maar vrouwen weten altijd zo’n negatieve draai aan dit soort situaties te geven. Tegenwoordig zou de heer Dard, die helaas niet meer onder ons is, gewoon zo’n armbandje om zijn vrouw kunnen gorden, wie weet had hij er zelfs een leuke wending aan kunnen geven door een porte-jarretelle met die chips erin te laten maken bij Aubade. Ja u leest dat hier voor het eerst en u mag het idee gewoon gebruiken, zeker als u een pro-abonnement bij ons hebt.

Dit zou echter een te smalle basis voor een goed business model zijn en bij Medical Intelligence hebben ze de Dard optie dan ook niet gebruikt. U kunt dat dus wel doen, op voorwaarde dat u ons drie exemplaren cadeau geeft, met chips en abonnementjes graag. Liefst zwart, niet rood, dat vinden we een smakeloze kleur bij Inveztor.

Nee, Medical Intelligence mikt op de markt voor Alzheimer patiënten en andere leiders aan dementie. Kijk, dat is een belegging waar wij graag naar kijken omdat wij zelf met beide ziektes te maken hebben of recent hadden, al zijn we vergeten hoe en wat. Een sympathiek zakelijk doel dus. Het bedrijfje, dat in Canada genoteerd staat voor C$0,59, staat, naar ons gevoel, op het punt een aantal belangrijke contracten af te sluiten. Als de Medical Intelligence oplossing gemeengoed wordt, kan dit aandeel dit jaar meer dan verdubbelen. Maar pas op, net zoals TMY maakt het nog geen winst en voor de meeste beleggers is een dergelijke investering te beschouwen als een soort genoteerd lijntje durfkapitaal. Wij hebben echter geen bezwaren van politieke of religieuze aard en hoewel we al aandelen hebben gaan we meedoen als er nog een financierinkje komt.

Nu zijn we pas op nummer twee aangeland. De volgende column gaat over nummer drie.
Begrijpt u nu waarom we met smart wachten op de dag dat deze kwalijke gewoonte afgeschaft wordt, net zoals Koninginnedag?

Michael Kraland


Naschrift Michael Kraland:

Dit stuk werd voor markt geschreven op 10 Januari. UUU opende hoog en raakte de 2.80 om op 2.55 te eindigen. Inderdaad winstneming dus. Maar we komen vandaag of morgen terug op uranium.

Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Op het moment van schrijven had hij posities in genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: