Polderportefeuille: terug naar de toekomst

Ooit, in 1996, toen veel van onze lezers nog iets anders deden dan nu, startten wij met het bijhouden van onze eigen ideetjes voor privé beleggingen in Quote, een maandblad voor zakelijke intellectuelen, waar we ook een column hebben. Pieter Kort slaagde erin het ding min of meer bij te houden zonder slachtoffer te worden van stress geïnduceerde ziektes.

In ’99 verhuisde de portefeuille mee naar Inveztor.net, een voorloper van onze huidige site.
Kort kwam daar ook snel aan, niet geheel bij toeval, en hield het ding daar opnieuw bij tot ons vertrek. We verhuisden toen weer naar Quotenet, en naar het maandblad, dat zich inmiddels had ontwikkeld tot een ontmoetingscentrum voor roodrijders en aanverwante wannabees. Er mankeren wat data uit de tweede periode Kort, maar wie weet komen die ooit weer tevoorschijn bij het opruimen van een datazolder.
De eindstanden zijn wel goed bijgehouden en Inveztor redacteur Martin Crum, die oog heeft voor detail, houdt de posities en standen nu bij, wat de portefeuille betreft dan, liever geen misverstanden.

Doel van deze portefeuille is anderen mee te laten genieten van onze zeperds. Volg hem dus goed en koop nooit een aandeel dat wij ook kopen, winst is al snel verdacht, zeker indien publiekelijk behaald. Wij hebben meestal al onze posities ook zelf in portefeuille en proberen dat altijd aan te geven. Dat doen we al een jaar of zeven en we hebben er niet op gewacht tot regelgevers er achter kwamen dat dit misschien toch fatsoenlijker was.
Houden we zelf posities aan om front te runnen ? Natuurlijk niet. We hebben dat niet nodig, we veroordelen dat soort zaken streng en we doen het om de omgekeerde reden: vertrouw alleen een kok die ook van zijn eigen schotel eet. In het Frans: “Nous pouvons nous tromper, mais pas vous tromper”. Dit gezegde uit eigen keuken is gebaseerd op het feit dat “tromper” zowel het werkwoord voor vergissen als bedriegen is.

Terug naar de echte actie. Wij beleggen voor zekerheid in een paar hedge funds. Daar hebben we weinig omkijken naar. De beheerders zitten de hele dag netjes voor hun scherm en wij betalen ze royaal voor deze opoffering. Dit stelt ons in staat om te doen wat wij het liefst doen, zoals luieren in de Provence en columns schrijven voor u.
Op dit moment zoeken we meer exposure in Japan, suggesties zijn welkom.

Wij hebben ook een portefeuille die we de Bèta Portefeuille noemen. Dat zijn wat namen die iedereen zo kan kopen, we hopen het beter te doen dan de markt, maar meer illusies hebben we niet. Bèta geeft aan wat de markt doet. Alpha is de op inzicht gebaseerde toevoeging.

Tenslotte is daar de geconcentreerde portefeuille. Wij hebben een naam voor deze portefeuille die we liever niet publiekelijk gebruiken. We zouden hem ook de Gerald Loeb portefeuille kunnen noemen, maar dat thema gebruiken we nog eens voor een spreekbeurt en we willen u er hier niet mee vervelen. Laten we deze portefeuille daarom maar Overtuigd noemen. Wie ons erger vindt dan Tuig kan hiermee even goed uit de voeten als onze fans.
In deze portefeuille hebben we meestal niet meer dan een aandeel of vier, of niets, wanneer we nergens van overtuigd zijn, of gewoon rondhangen in ons geliefde Zuiden, olijven plukkend of lavendel oogstend.
We willen wel de sterren van de hemel schieten in deze portefeuille en neem het getal vier niet al te nauw, 80% van de portefeuille zal meestal uit niet meer dan vier aandelen bestaan.
Meestal liggen er wat scherven op de grond en komen er wat plantjes op.

We hebben geen benchmark, we volgen geen index, we meten geen volatiliteit, maar wie dat  wil doen is welkom.
We doen weinig in futures en opties. Niet onze kop thee, al zijn opties wel leuk en spannend. Net zoals sex zonder condoom. Tijd werkt tegen je, maar dat kan je ook omdraaien. Soms schrijven we wat, maar bij de huidige lage volatiliteit vinden we dat niet interessant.
We shorten niet of nauwelijks. Geen zenuwen voor, we zijn slecht in trading.
Crum heeft berekend dat sinds inceptie de Polderportefeuille 630% groeide, tegen 98,5% voor de AEX. Dat is 7,1% per jaar voor de AEX en 22% voor ons. (open onderstaand pdf voor de Polderportefeuille)

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Hij belegt in principe in de fondsen die in de polderportefeuille worden genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: