Pow! Kazakh!

Er zijn veel kwalijke gewoontes in de beleggingswereld. Voorspellen is daar één van en voor onze visie op deze activiteit verwijzen wij naar een eerdere column getiteld Voorstel Voorspel, klik hier voor dit artikel.
De andere kwalijke gewoonte, en wij vragen ons af wat de AFM hier aan gaat doen, is het publiceren van lijstjes favoriete aandelen.

Dat mag gewoon, net zoals vroeger het gebruik van voorkennis niet strafbaar was.
Evenals het maken en gebruiken van Ecstasy en LSD. Al vallen drugs niet onder de AFM, het geeft aan hoe wij over deze materie denken.

Uit bronnen binnen de AFM weten wij dat hier naar gekeken wordt, maar ingegrepen wordt er helaas nog niet. We bedoelen niet dat er door de AFM gekeken wordt naar xtc en LSD, hoewel er toch iets voor te zeggen zou kunnen zijn maar dan raken we in een  ander debat en dwalen wij af. Terug naar serieuzere zaken.

Dit is dan ook een pleidooi voor het laten vallen van een aantal activiteiten door de AFM, en wij doelen dan op activiteiten die toch alleen maar kosten voor de eindbelegger teweeg brengen zonder dat hier winst voor financiële gemeenschap tegenover staat. Wij doelen hierbij op de gemeenschap in de meest ruime zin des woords, dus voor cliënten en beoefenaars van het vak, waarbij wij de belangen van de employés en bestuurders van de AFM uiteraard buiten beschouwing laten. Zij zouden dat ook niet anders willen, dat weet u.
De AFM zou, nu ze de voorkennismaterie aardig onder de knie hebben, moeten ingrijpen en het voorspellen en maken van lijstjes verbieden.
Het kost alleen maar geld dat beter elders in de wereld gebruikt kan worden en het zet beleggers op het verkeerde been, zeker als zo’n voorspelling of lijstje niet uitkomt. Dan worden beleggers benadeeld. Wanneer zo’n lijstje of zo’n voorspelling wel klopt, dan riekt dat wat ons betreft naar voorkennis. Wij zijn voor kennis, maar tegen voorkennis.
Hier ligt een taak voor de constant aanzwellende legioenen van onze gerespecteerde regelgever.

Helaas, zolang de AFM niet wenst in te grijpen zijn wij uit concurrentieoverwegingen genoodzaakt aan de larie rond lijstjes mee te doen.
Wij verafschuwen het, zoals wij iedere simplificatie verafschuwen. Maar het moet en wij gaan er dus ook aan mee doen, zolang wij hiertoe verplicht zijn.

Ons eerste aandeel om dit jaar winst mee te maken is Transmeridian Exploration (TMY, $6,40). Het bedrijf is in Houston, Texas gevestigd en zoekt naar olie rond de Kaspische Zee, vooral in Kazakhstan.
Wij raden onervaren beleggers sterk af om in dit aandeel te beleggen.
Kazakhstan, olie, wildcatters uit Houston, voor de meeste mensen kan dit aandeel nooit in aanmerking komen voor belegging.
Het is alleen geschikt voor avonturiers die graag hun eigen geld verliezen of, het kan ook zo lopen, graag vertienvoudigen.
Daarom vermelden we dit aandeel namelijk, omdat we denken dat we met een tenbagger te maken hebben.

Wij hebben in het verleden al vaak over TMY geschreven en ook in 2005 was dit aandeel één van onze favorieten. We rolden er toen in omdat we betrokken waren bij een financiering van dit bedrijf. Toen bleek dat TMY, toen nog als TMXN genoteerd in de pink sheets maar nu op de AMEX, groot potentiëel had. We gingen toen uit van 100% winst vanwege de bouw van een pijpleiding waardoor de olie voor het dubbele kon worden verkocht en stapten rond de $1,40 in.
Maar aangeland bij $3 en klaar om afscheid te nemen hoorden wij van een jachtongeval. De meneer van het veld ernaast was dood. Vraag ons niet hoe, dit is Kazakhstan en de kans bestaat natuurlijk dat er daar net zulke erge dingen gebeuren als in Amsterdam, want ook daar heb je jachtongevallen op straat, kijk maar naar Endstra en Klepper.
Wij kochten daarom maar wat aandelen bij rond de $3,40 en wachtten op het afhandelen van een overbruggingskrediet om het Bramex veld te kopen, ook gelegen in het Zuid Alibek veld, waar TMY al zit.
Na het overbruggingskrediet schoot de financiering netjes op en onlangs werd een onderhandse convertibele obligatie geplaatst bij instituten. Omdat de betreffende documentatie niet electronisch beschikbaar is, weten we niet wat de condities waren en wat de disclosures opleverden. Dat zouden we graag willen weten en we gaan er achterheen. Gebaseerd op contacten in de industrie denken wij dat er minstens 200 miljoen vaten olie in de grond zitten in het Zuid Alibek veld. Als we daar $10 per vat in de grond voor rekenen komen we op een potentiële marktkapitalisatie van $2 miljard tegen minder dan $550 miljoen nu. Er zijn wat schulden, er staan 81 miljoen aandelen uit, fully diluted, dus je komt dan al snel in de buurt van de $20 per aandeel, als objectief.
Misschien zijn er meer aandelen want we weten niet wat er bij de laatste emissie is gebeurd.

Niet één analist volgt het fonds. Dat vinden wij altijd aantrekkelijk, want dan kunnen we zelf ons huiswerk doen en is er een kans, hoe klein ook, dat we een edge kunnen hebben in zo’n aandeel.
Bovendien is het mogelijk, en dat geldt speciaal voor aandelen die niet gevolgd worden, dat dit op een dag wel het geval zal zijn. Voor de meeste bedrijven die u in uw portefeuille hebt is het slecht nieuws wanneer er slechts één analist is die het volgt. In het geval van TMY is de kans groot dat dat nieuws goed zal uitpakken voor de koers. Sterker nog, wat gebeurt er wanneer er een echt goede olie-analist naar het bedrijf gaat kijken? Misschien komt die man dan wel met een heel pertinente en scherpe analyse van de toekomstige waardering van zo’n bedrijf. Wie weet is het een goede olie-analist, die gevolgd wordt door beleggers.
Op zo’n dag verandert er wat in de koersvorming van het aandeel en wij geven graag toe dat wij op zo’n gebeurtenis speculeren.
Zo gek is dat niet, want als het bedrijf naar een marktkapitalisatie van een miljard of twee toegroeit, is het niet uitgesloten dat er zo’n analist komt. Zijn werkgever ruikt dan immers goede zaken, want een snel groeiend bedrijf in een zich snel ontwikkelende regio heeft een goede zakenbankier nodig en die stelt graag zijn beste analist ter beschikking.

Laten we, nu we uw aandacht toch hebben, even naar de risico’s kijken. Dit bedrijfje is net bezig de status van start-up te ontstijgen. Dat brengt risico’s met zich mee die toepasbaar zijn op elk jong bedrijf.
Het management staat goed bekend, daar zijn we wat minder bang voor, maar Kazakhstan, tja, dat is een vreemd land. Dat komt wel vaker voor want Nederland is klein en ons buitenland is groot. De vraag is natuurlijk wat je juridische bescherming is wanneer er iets verkeerd gaat. Wij hebben daar weinig nieuws over te melden. Er wordt actief olie gezocht en gevonden in Kazakhstan en de regering werkt daaraan mee. Amerikaanse bedrijven staan goed aangeschreven. De Chinese buren minder. Maar als afnemer is China juist weer interessant. Het land grenst aan Kazakhstan, zoals degenen die nog op school zitten verplicht zijn te weten want de landkaarten veranderen voortdurend in dat deel van de wereld. China echter ligt al heel lang op dezelfde plek.

De olieprijs kan dalen. Dat is niet zo’n groot risico, maar je weet nooit. Wat naar boven kan, kan naar beneden, alleen lijkt het vaak bedrieglijk anders.
Tenslotte kan er een andere catastrofe plaatsvinden, een zogenaamd Act of God bijvoorbeeld.
Daar staat tegenover dat wij onze schepper allang dankbaar zijn dat wij van $1,40 naar $6,40 zijn gestegen. Als we ons koersdoel van $17 halen, waarbij we rekening houden met een aantal conversies in aandelen en wat uitstaande warrants van de laatste lening, dan kunnen we immers ook spreken van een Act of God, zij het dan van Hermes, de God van dieven en handelaren. Op de beurs heb je altijd wat hulp nodig.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Op het moment van schrijven had hij een longpositie in het genoemde fonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: