Voorspel voorstel

Een nieuw jaar breekt aan, het eerste voor deze site, het vijftiende voor mij als columnist. Evenals vorige jaren doen wij geen voorspelling, behalve (nu allemaal in koor) dat wij denken dat de markten zullen fluctueren en de dat de dollar groen zal blijven. Dit bespaart u tijd en zoals elk jaar leggen wij u uit waarom.

U hebt zo’n voorspelling nodig. Anders las u deze column niet. Maar u snakt naar iets dat de goden u niet kunnen geven, of, beter nog, de goden zijn een beetje gemeen. Onze schepper speelt een spelletje met zijn stervelingen. U kunt als u daar moeite mee hebt, beter direct contact met Hem zoeken en velen doen dat ook, dus schaamt u zich vooral niet. Want zijn spelletje werkt als volgt. Een paar van zijn voorspellende stervelingen zegent hij met precies het juiste inzicht. Enkelen van hen publiceren dat ook. Alleen, u hebt geen flauw idee welke. Wij weten het ook niet. Het ene jaar heeft de één gelijk, het volgend jaar de ander. Wij weten slechts dat onze voorspelling met een beetje geluk voor het vijftiende jaar zal kloppen en wij denken daarmee een record gevestigd te hebben. Trouwe lezers weten dat. Zij verdoen geen tijd met die voorspellingen. Zeker niet als het over de toekomst gaat.

Wij hebben een econoom laten uitrekenen wat het gedoe met die voorspellingen allemaal kost. Wij kijken dan naar de tijd die duurbetaalde professionals zoals u besteden aan het lezen van die dingen en naar de niet minder duurbetaalde tijd van de heren die ze publiceren. Wij gaan er hierbij van uit dat duurbetaalde professionals zoals u geen interesse hebben in de meningen van zeer slecht betaalde figuren, of van mensen die er helemaal niet voor betaald worden. Wij hebben ook de hoeveelheid papier, distributiekosten en overhead meegenomen. Internetkosten laten wij buiten beschouwing. Wij komen dan, alleen al voor Nederland, op een jaarlijks bedrag van rond de € 154.678.986,78.
Ons voorstel zou zijn om er gewoon mee op te houden, al is het maar voor een jaar. We schenken dat bedrag aan arme Pakistani die het koud hebben en aan het terugbrengen van AIDS in Afrika. Dan kijken we of het nou beter of slechter met ons gaat en eventueel hervatten we volgend jaar de voorspellingen, als iemand kan bewijzen dat we er iets aan hebben. Wij zijn niet overtuigd, maar dat wist u al.

Nu hoor ik daar iemand van de SP al roepen dat er dan in Nederland mensen werkloos worden. Inderdaad, als we alle voorspellers een uitkering moeten geven zijn we ongeveer 10% van het bovengenoemde bedrag kwijt, zo hebben wij berekend. Maar weet u wat het is, het werkt niet zo. Hebt u ooit zo’n voorspeller gebeld ? Wij natuurlijk wel, al was het maar voor dit onderzoek, want onze columns zijn altijd op serieuze research gebaseerd. Anders zouden wij niet zo lang standgehouden hebben in het columnistencircuit. Welnu, al die voorspellers klagen maar over drie dingen, die zij als volgt opsommen: druk, druk, druk. Dus als wij ze verlossen van hun voorspellingsdruk, kunnen zij eindelijk hun normale werk als econoom, analist of vermogensbeheerder doen. Het is overduidelijk dat onze economie een sprong gaat maken, vanaf het moment dat al deze scheppende kracht in dienst wordt gezet van iets productiefs, zoals het opkrikken van uw vermogen, of het verbeteren van de performance van uw pensioen.

Terug naar interessantere zaken.
Vogelgriep maakt nog niet veel slachtoffers, maar de voorpagina’s van de kranten staan er al maandenlang vol mee. Te laat om kippenaandelen te shorten ? Natuurlijk. Domme vraag. Maar misschien een goed moment om die dingen long te gaan. Onze eerste keus is Bachoco, een Mexicaanse poelier genoteerd in New York (IBA, $19,30). Fundamenteel is dit bedrijf gezond, het wordt conservatief gerund door een Mexicaanse familie en wij gaan het misschien zelf ook kopen.
In Frankrijk staan twee leuke bedrijven genoteerd, LDC en Duc. LDC (€ 65,40) is het meest solide en ook het meest liquide. Leuk ook voor culturele antropologen, want de verkoop van halalkippen stijgt dit jaar snel, ondanks de vogelgriep. Dit feit noopt ons tot allerlei gedachten die wij, met Theo van Gogh en de onlusten in de Franse voorsteden nog vers in het geheugen, liever niet aan het papier toevertrouwen. Zelfcensuur is immers de normaalste zaak van de wereld tegenwoordig, en wij gaan mee. Met die tijd althans. Wij wensen u een voorspoedig 2006.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor en het maandblad Quote. Op het moment van schrijven had hij geen posities in de genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: