Rainy River

Wij schrijven in op de emissie van Rainy River voor 100.000 aandelen. Dat lijkt veel maar het aandeel kost C$ 2,15 en de Canadese dollar is goedkoper dan de Amerikaanse. Rainy River was op 1 maart in Amsterdam. CEO Nelson Baker presenteerde het bedrijf.
Baker is geoloog, Rainy River is een goudbedrijf, een bedrijf dat nog zoekt. Conservatieve beleggers moeten zich nooit met zo’n aandeel inlaten. Het bedrijf geeft alleen maar cash uit. U hebt niets om op terug te vallen. U kunt al uw geld kwijtraken. En Canadese promotors van deze aandelen zijn vaak schurken.
Afblijven dus.

Wij gaan er zelf wel wat in doen. Beter nog, we hebben het aandeel al sinds een maand of iets langer, gekocht op C$1,25. Toen zakte het prompt. Zo hoort het ook denken we dan. Op 1 maart stond het aandeel rond de C$1,20 en gisteren sloot het op C$2,40.

rainy river

Voordat u ons nu aanraadt om de helft te verkopen, in onze handjes te klappen en de rest als een Vrije Rit te beschouwen, gaan we terug naar 1 maart.
Baker, die veel van de 18 aanwezigen nieuwsgierig maakte naar het adres van zijn kleermaker, gaf aan dat zijn boormonsters aantoonden dat het bedrijf minstens 1 miljoen oz. goud heeft, in vrij hoge concentraties. Maar, zo vertelde hij ook, er werd nog driftig proef geboord en hij hoopte op een vondst van 5 miljoen oz.

Wat de aanwezigen nieuwsgierig maakte naar het adres van zijn kleermaker was niet de stof van zijn pak maar de snit. Het pak zag eruit alsof het gewoon wol was, niet polyester, maar we weten het niet zeker. Wat wel duidelijk was, was dat Baker uit Canada was gekomen met slechts één pak. Wat wij ook konden zien was dat dit pak vintage was, althans, het dateerde van voor de vorming van Baker’s buikpartij.

Het leek ons alsof Baker niet alleen bezig was met proefboringen maar ook met een reistest voor dit pak. Kon het tegen een douche en vervolgens aanhouden in bed?
En hoeveel nachten achter elkaar ?
Wij sloten een weddenschap af op drie nachten, met een bankier die naast ons zat.

Omdat wij de aandelen al hadden waren wij geïnteresseerd in de presentatie. Vijf miljoen oz betekent een vermenigvuldiging met $ 100 à $125. En dat zijn dat US dollars, niet die zachte Canadese dingen.
We komen dan op een marktwaarde voor het bedrijf van C$ 720 miljoen. De marktwaarde nu is slechts C$ 75 miljoen. Een potentiële tenbagger dus.
U weet, als u er ooit één hebt gehad, wat een tenbagger is. De term is van Peter Lynch, de legendarische belegger. Een tenbagger gaat tien keer over de kop.
Tenbaggers zijn goed voor uw portefeuille, hoe meer u er hebt, hoe beter die loopt.
Het is net zoals met goud. Je moet ze alleen wel kunnen vinden. Goud ook, en Rainy River lijkt wat vorderingen te maken.

Er kwamen na de lunch in Amsterdam wat berichten los. Ten eerste kwamen er wat boorresultaten die meer zicht gaven op de 5 miljoen oz. Ten tweede werd Mark See benoemd tot commissaris. We kennen Mark See goed van het Rock Well project, een oliewinningsproject dat nog in privé handen is (full disclosure: ondertekende is aandeelhouder van dit oliebedrijf).
Vervolgens kwamen er begin deze week nog wat resultaten van diepere boringen die ook suggereren dat daar goud zit.

De emissie, C$ 6 miljoen groot, dient er dan ook toe om nieuwe boorplatforms erbij te halen en om wat airborne surveys te doen. Er moet ook wat dieper geboord worden want in het laatste persbericht van Rainy River kunnen we lezen dat Baker, die bekend staat als een eerste klas geoloog, anders kon hij zich immers zo’n pak niet veroorloven, denkt dat hoe dieper hij boort, hoe hoger de goudgraad zal zijn.

Terugvertaald in normaal Nederlands betekent dit dat de hoop op een grote goudvondst steeds toeneemt.
Maar het blijft hoop, dus daarom moet u uitkijken.
Er is altijd een risico dat zo’n bedrijf een meneer laat opdraven in een dermate a-commerciële kledij, dat iedereen hem bloedserieus neemt en hem niet tot enig kwaad in staat acht.
Wij denken dat Baker goed gemotiveerd is en weet waar hij het over heeft.
Hij wil een grote mijn ontdekken. Zijn vader deed dat voor hem. Hij was de geoloog die de Hemlo-mijn ontdekte. Hemlo is het succesverhaal van Ontario, werd ontdekt in 1979, produceerde vanaf 1985, en leverde 6 miljoen oz goud op.

Dit is een soort Moby Dick verhaal, zij het dan dat Nelson’s zoon Brad nog leeft. Hij doet de Investor Relations van dit bedrijf.

Mocht onverhoopt alles goed gaan dan zien we de toekomst van dit aandeel als volgt.
Baker boort door en vindt nog meer goud dan de 5 miljoen oz die hij nu denkt te hebben.
Het dubbele? Het vierdubbele? De goudconcentratie is erg hoog lijkt ons, maar, zo horen we u nu al denken, wat weten wij nu van goud? Niets, dat geven we graag toe. Daar hebben we Middelkoop voor, die weet er namelijk echt wat van.

U kunt via reacties op de column van Middelkoop, onze goudexpert, vragen zijn mening te geven. Klik daarvoor hier.
Wedden dat hij ook enthousiast is?

Alleen dat pak zit ons dwars.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Prive is hij long in Long Rainy River.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: