Gouden Colbert in zwembad

(Boursier.com) – Le titre de MG International, spécialiste des alarmes pour piscines, s’adjuge un gain de 1,35% en fin de séance, à 56,75 Euros, alors que la société a publié, hier soir ses résultats du premier semestre 2005/2006, clos le 31 janvier dernier. Ils confirment des résultats plus que solides, dans la foulée de l’exercice précédent. Depuis le premier janvier, le titre s’adjuge désormais plus de 100% !

MG International a annoncé une progression de sa marge nette qui atteint 35,8%, contre 29,8% lors de l’exercice 2004/2005. Le résultat net s’est en effet établi à 6,40 Millions d’Euros pour un chiffre d’affaires de 17,87 ME. Le résultat d’exploitation parvient à 9,77 ME, soit une marge d’exploitation de 54,7%.

A titre de comparaison, sur l’ensemble de l’exercice, le résultat d’exploitation était de 8,25 ME et le résultat net de 5,34 ME.

MG International anticipe pour l’ensemble de l’exercice 2005/06 un chiffre d’affaires supérieur à 30 ME et une rentabilité nette aux environs de 30%.


Het aandeel MG International, dat in onze Polderportefeuille staat, is sinds 1 januari 2006 ruim 100% gestegen.
Het is ook de meest hersenloze no brainer, als u ons toestaat, in onze portefeuille.
Als u wilt teruglezen waarom iedere idioot kon weten dat dit zou gaan lopen, klik dan hier (Inveztorcolumn) en hier (Quotecolumn).
Gisteren steeg MG weer eens naar een nieuwe hoogste koers, met een procent of 12.
MG staat weliswaar op Alternext, genoteerd, maar het aandeel is één van de vijf aandelen op die beurs die niet per veiling worden gehandeld, maar continu. Het bedrijfje, want meer is het niet met een omzet van € 27 miljoen, is liquide. Dat mag je van een zwembad-aandeel ook wel verwachten, zo horen wij u denken. Goed, maar het is ook een goudmijn.

Toen wij aanvingen met het aandeel te volgen, en dat was nog voor de beursintroductie vorig jaar, vonden wij het een goed idee omdat de Franse regering, middels een naar ons gevoel stupide wet, een hek om het aandeel had gezet. Immers, die wet verplicht de bezitter van een zwembad een hek om zijn zwembad te zetten, om te voorkomen dat kleine kinderen verdrinken. Loffelijk streven, vinden wij, maar zet dan ook een hek om de autoweg en om de keuken, want die zijn pas écht gevaarlijk.

De schrijver dezes heeft zelf ook kinderen en bovendien ook nog eens een Frans zwembad. De kinderen deden we een veiligheidszwempak met drijfelementen aan, ze leven nog allebei. Zo’n hek is heel lelijk en daar komt MG kijken met hun zwembadalarm.
Goed, het kind is verdronken tegen de tijd dat u bij het zwembad bent, dat weten wij ook, want kinderen verdrinken ook in zwembaden met badmeesters en andere zwemmers erbij. Je moet dus als ouder verantwoordelijkheid nemen en die kinderen weghouden bij dat zwembad. En ze niet langs de weg laten spelen. En ze uit de keuken houden zodat ze geen kokend water over zich heen krijgen. Een hele taak, maar ach, dat is ouderschap.
big.chart

Terug naar MG: het bedrijf verdient niet alleen geld, wij vragen nogmaals vergiffenis, als water. Het eerste jaar zagen wij € 2 miljoen winst bij een omzet van € 7 miljoen, maar dat water wordt steeds lekkerder. Het bedrijf maakte net bekend dat de marge, toch al hoog met 29%, is gestegen naar 35%. Ook geen wonder, want ze hebben nu 35% van de markt in handen.

Dat brengt ons op de vraag of je dit aandeel nog moet kopen. Houden is geen probleem, dit bedrijf is rendabel als geen ander, zonder schulden.
Omdat er 220 punten zijn waarop een alarm moet voldoen wil het in Frankrijk gehomologeerd worden, is het moeilijk instappen voor een Chinese fabrikant.

Colbert
Dat is dus de Colbert-factor. Wij gaan ons niet laten afleiden door de voor de hand liggende zijstap naar de absurde Nederlandse benaming voor een jasje. Wij doelen hier op de minister van financiën van Lodewijk XIV, wiens invloed ook vandaag nog reikt tot President Chirac en die de Franse oppositie nog meer inspireert dan de huidige regering, voor zover dat mogelijk is.
Dit is een prachtig voorbeeld van de ultieme non-tariff-barrier. MG is een ware cash-machine.

Wij voorzien nog een flinke omzetstijging in de eerste helft van dit jaar omdat er veel mensen zijn die, zoals uw dienaar, hun zwembadalarm nog niet besteld hebben.

Maar daarna wordt het een vervangingsmarkt met 40 à 50.000 nieuwe zwembaden per jaar.
Tenzij er een ander gekkenhuis van een land komt met veel zon, veel zwembaden en veel zin om die zwembaden om te toveren in een soort veredelde val voor nachtelijke inbrekers, is de groei wel voorbij.
Goed, alarmpjes verkopen in Spanje is een mogelijkheid, maar dan wel met Aziatische concurrenten. Aziatische concurrenten met 35% marge op een banaal product kennen we niet, en dat is niet zonder reden.
Het bedrijf voorspelt voor het huidige boekjaar, dat tot 31 januari loopt, een omzet van € 30 miljoen en een rentabiliteit van 30%.
We zien dat wat ruimer en rekenen op meer dan € 10 miljoen winst, maar laten we dit cijfer nu even aanhouden.
MG kost € 144 miljoen op de beurs, dus we betalen 14 keer de winst. Niet overdreven voor deze rentabiliteit.
Wie, net zoals wij, denkt dat er nog een groeigolf komt kan nog instappen. Wie voorzichtig is uit angst dat de grote verrassingen nu achter ons liggen, kan eveneens op ons volledige begrip rekenen.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Prive is hij long in MG International.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: