Dico: Mittal Steel, de cijfers

Beleggers kunnen er op rekenen dat de grafiek van Dico maandag een zogenaamde «gap» zal laten zien, maar waarschijnlijker is dat er geen koers tot stand zal komen en wij denken dat dat dinsdag ook niet het geval zal zijn.
Het Euronext-reglement voor veilingaandelen zoals Dico, laat namelijk slechts een koersverandering van maximaal 10% toe. Dit gebeurde eveneens de maandag volgend op het geruchtmakende en achteraf profetische programma van Harry Mens waarin Dico in opspraak kwam.Achteraf blijkt dit inderdaad, zoals Vincent Strik schrijft, kinderachtig gezeur, nu duidelijk is welke belangen op het spel staan.

China komt staal tekort en een groot deel van de Chinese bevolking slaapt nog in houten bedden. Stalen bedden zijn in China met symboliek geladen. In Chinese ideogrammen betekent “ Tchi-Koh” dan ook “Krachtige Tijger”. De vraag naar stalen bedden in China is dusdanig dat er niet aan de vraag voldaan kan worden.

De Mittals, die via hun Indiase connecties dicht bij het vuur zitten, weten dit al langer en volgens de inlichtingen die wij nu hebben zaten ze al langer achter Dico aan, maar was Herter hen eenvoudig te slim af.
Hetzelfde geldt voor International Assets in Baarn, de firma van Schaaij. International Assets kwamen onlangs in het nieuws als prominente Van der Hoopbeleggers, die er tot het laatst in geloofden. Dat konden zij zich gemakkelijk permitteren omdat nu is gebleken dat de roodhete Dico-deal toen al op het vuur stond.

Er gaan ongeveer 20 kilo staal in een bed en er is een backlog van een half miljard bedden in China. Maar de meerwaarde van een bed boven de levering van staal als grondstof is groot.
De marge van Mittal zou in het geval van levering van staal in beddenvorm vermenigvuldigd worden met een factor van maar liefst 20, wat op zich niet verbazend is. Trekken wij daar wat af voor productiekosten, uiteraard binnen China, en voor distributie via een partnership met Chinese relaties van de Mittals, die dicht bij het Centrale Comité van de Chinese Communistische Partij staan en we houden nog steeds een factor van 15.
Niet alleen krijgt Mittal nu meer geld voor schaars staal, maar ook het marktaandeel in de snelst groeiende markt voor staal wordt vergroot.

Dit opent nieuwe perspectieven voor beleggers. Mittal staat gewoon in Nederland genoteerd.
Beleggers kunnen maandag hun biedingen inleggen voor Dico, maar dat zullen hoofdzakelijk particulieren zijn.
Inderdaad zal de prijs van Dico waarschijnlijk richting € 28 gaan, tenzij er een tegenbod komt.
Maar wat gaat er gebeuren met de prijs van Mittal ?

Dat vereist nog wat meer huiswerk maar we gaan nu uit van een sterk stijgende omzet, een technology transfer fee voor de beddenproductie van toekomstig filiaal Dico en van een sterk stijgende marge.

Wij zullen maandag onze eerste flash schattingen van het nieuwe Mittal/Dico concern publiceren.

In een volgend artikel zullen we kijken naar de politieke implicaties van deze affaire.
Hoe gaat Den Haag reageren op deze overname en wat denkt het Ministerie van E.Z. over de technology transfer van Dico naar China ?
En hoe wist Mittal al lang van tevoren Haagse bezwaren te omzeilen ?
Ook daar zijn we, dankzij de loslippigheid van een betrokken advocaat, achtergekomen.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist van Inveztor. Hij had op het moment van publiceren geen postie in genoemde fondsen.

Dit was de 1-april grap van Inveztor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: