Q1: +26,9%

In het eerste kwartaal konden wij meer dan 25% bijschrijven. Wij kunnen hierbij aantekenen dat zoiets nooit lang duurt, waarbij we doelen op de snelle toename. De portefeuille zelf is juist jarig, tien jaar en waarschijnlijk de oudste in zijn soort.
Niet alleen wij, ook Go Capital, onze grootste lijn, steeg bijna net zo veel met 23,7%. Onze cijfers zijn per 6 April, die van de beleggingsfondsen in onze portefeuille zijn per eind maart: dat kan in de huidige beurs nog een paar procent schelen.
Bovendien was dit een kwartaal waarin onze eigen ideeën het goed deden. Dat is ook een slecht teken: don’t confuse brains with a bull market.

Steeds meer zelf
Meestal beleggen wij het grootste deel van ons eigen vermogen bij derden en als u precies wilt weten waarom, dan moet u eens naar één van onze spreekbeurten in het land komen waar we dit soort gecompliceerde zaken uitleggen. Op 9 juni bijvoorbeeld organiseert Risk, de onvolprezen vereniging van Groningse financiële studenten, haar jaarlijkse seminar. Ze zitten daar in Groningen zo in de rats dat ze ons uitgenodigd hebben om ons sterk gekleurde licht over beleggingszaken te laten schijnen. Althans, dat is de mening van onze vriend Johan Kamsteeg, de IT tovenaar en hij heeft bijna altijd gelijk. Als u  belangstelling heeft voor dit soort esoterische zaken en graag live ziet hoe wij de jeugd bederven, koop dan een ticket op http://www.verenigingrisk.nl
De Risk-jongens zijn geweldig en, op onze persoon na natuurlijk, de sprekers zijn heel interessant en kundig.

De afgelopen zes maanden hebben we echter steeds meer vermogen naar onszelf toegetrokken. Meestal duurt zoiets niet al te lang, maar nu werkt het nog.
We stappen in goudexploratiebedrijf Rainy River en in uraniumzoeker Rampart, beiden in Canada, beiden bestierd door onze vriend Nelson Baker, geoloog van beroep. Voor toelichting op deze beleggingen en alles over Nelson’s kreukelpak (klik hier).
Rampart kopen we aan voor een klein percentage, 100.000 units à C$ 0,25. Per unit krijgen we een aandeel à 0.25 dat we vier maanden moeten vasthouden, en een warrant met een strike van C$ 0,35. We kopen dus voor een totaal van C$ 25.000.
Dit zijn riskante beleggingen in minder liquide bedrijfjes, waarschijnlijk niets voor u maar leuk voor ons. Vraag eerst om professioneel advies voor u ooit zo’n aandeel koopt.

Eerste privébedrijf
We schaffen ook een privé-deelneming aan, niet echt een gewoonte van ons, maar deze lijkt erg veelbelovend en veel Nederlandse beleggers doen er al aan mee via Go Capital. We hebben het over Rockwell Petroleum. Rockwell heeft net geld opgehaald om tunnels onder oude olieveld te graven. Ze gaan dan naar boven boren en laten de zwaartekracht de rest doen. De olie wordt opgevangen in een pijp en vervolgens via een pomp die aan de oppervlakte staat naar boven gepompt. Als dit werkt, zit Rockwell goed: ze hebben voor ongeveer een miljard vaten aan oude olievelden in de VS gekocht. We doen mee voor 2% van onze portefeuille en schrijven in op 35.000 aandelen à C$ 1,50.

Bleeder weg
We gaan ook wat verkopen, want we staan nu flink rood. Ten eerste onze grootste bleeder, BKF Capital. Die belegging is helemaal fout gegaan en we verkopen misschien niet ver van de bodem af. We komen nog uitgebreid terug op onze fouten in onze komende columns. De B in BKF staat dan ook voor Bleeder, de K voor onze achternaam en de F voor Fout, met een hoofdletter. We hebben een verliezer bijgekocht. We hebben te fundamenteel gedacht en niet technisch genoeg. En we hebben helaas pech gehad. Weg, verkocht, zand erover.
Verder gaan we wat snijden in een paar posten die te groot zijn: We verkopen, met winst, ruim tweederde (95.000 stukken) van Grove Energy op C$ 1,00.

We verkopen ook de helft van onze twee Kazakh olie-aandelen, Max Petroleum en Transmeridian (TMY), maar met een limiet van £2,30 respectievelijk $5,40.
We verdubbelen (40.000 stukken) onze positie in Medical Intelligence, door in te schrijven op de aangekondigde plaatsing à C$0.60, waarbij we ook een warrant krijgen en vier maanden vast moeten blijven zitten.

De bovenstaande vier aandelen hebben met elkaar gemeen dat ze nog niet of nauwelijks cash flow hebben, Transmeridian overigens nog wel, en derhalve als erg speculatief te boek staan.
Terugbrengen dus, we hebben er teveel, behalve van Medical Intelligence. Voor eerdere verhalen over TMY klik hier. Voor Medical Intelligence klik hier.

Polder energie
Onze Energie- en Grondstoffenportefeuille bestaat nu uit een aardig zootje ongeregeld. Grange doet in erts en is flink opgelopen op belangstelling uit China. Grove heeft een gasbel in de Povlakte, waarvan de omvang nog onzeker is en die ze met ENI zullen exploiteren. Ze hebben ook een olieveld in het Nederlandse deel van de Noordzee gekocht en wat velden tussen Italië en Tunesië. Max Petroleum en Transmeridian exploiteren allebei een bijzonder rijk olieveld in Kazakhstan. Studsvik is een Zweeds nucleair ingenieursbureau dat nauwelijks wordt gevolgd, al verwachten wij wel verandering in deze situatie. De afgelopen weken begint de onderwaardering er wat uit te lopen, wellicht een prelude van analisten coverage. Theolia bespraken we al eerder (klik hier). Het bedrijf doet in windfarms, met subsidie van de Franse regering en staatsbedrijf EdF.
Rainy River zoekt naar goud en lijkt steeds meer te vinden. Wanneer de aanwezigheid van  het goud voldoende aangetoond is, willen de eigenaars verkopen. Ze hebben niet de benodigde miljarden om al dat goud boven de grond te halen. Voorlopig lijkt het erop dat RR veel meer goud heeft gevonden dan eerder werd aangenomen. Vijf miljoen ounces is veel, en ze boren maar door. Het wordt nu meer dan ooit een kwestie van news flow. Hetzelfde geldt voor Rampart, dat net zoals Urasia naar uranium zoekt, maar niet in Kazakhstan. Nee, gewoon in Canada, nog steeds de belangrijkste uraniumproducent ter wereld.
Wat al deze bedrijven met elkaar gemeen hebben is dat ze, als het een beetje meezit, allemaal het potentieel hebben om te verdubbelen. Sommigen hebben dat al gedaan.

Zondig
We hebben alleen internet-gokbedrijven, niets aan sigaretten, alcohol en andere ellende. Daar zit immers veel minder groei in en conservatieve beleggers hebben die aandelen al.
Wij denken dat de gokaandelen ook best conservatief zijn, maar alleen die vervelende Amerikaanse wetgeving die er voor kan zorgen dat onze beleggingen opeens waardeloos worden, maken andere beleggers nerveus. Ons natuurlijk niet, dat begrijpt u wel, alleen de anderen. Dat zorgt dan voor koersdalingen. Zodra er weer goed nieuws is van het politieke front in de VS, gaan de aandelen weer omhoog. Dat gebeurde afgelopen week.
Daarom verkopen we wat Party Gaming, maar we houden Neteller en Excapsa aan. Neteller is een oud succesverhaal van ons, waar we al sinds de eerste dag inzitten. Voor eerdere verhalen over NLR klik hier. Excapsa is een ander bedrijf waar we vanaf dag één inzitten. De IPO is bijna even hard verkeerd gegaan als die van NLR, dat eerst zakte om vervolgens te verviervoudigen.

Wij verwachten hetzelfde met Excapsa. Dat bedrijf pokert, via Ultimatebet. Het kost tien keer de winst en groeit meer dan 50% per jaar. In een consolidatie is dit een geheide overname kandidaat.
NLR is ondanks de stijging van de laatste dagen nog steeds sterk ondergewaardeerd. Ons koersdoel is nu £12, dus een potentieel, in onze ogen, van +50%. Het bedrijf heeft geen schulden.

We verkopen 15.000 Memry (limiet op $2,13) om plaats te maken voor andere ideeën: de vooruitzichten blijven ongewijzigd goed.
We verkopen de helft van Party Gaming (limiet £ 1,45) om dezelfde reden en idem de helft van Arcadis, waar we gewoon wat teveel van hebben aangeschaft.
We schaffen ook Brightwater af: het is wat moeilijk tellen met de rapportage van zo’n fonds, waar we verder geen kwaad woord over zullen zeggen want we zitten er, zoals met de meeste aandelen in deze portefeuille, zelf ook in.

Martin Crum, redacteur bij Inveztor, is ons een beetje aan het helpen met de portefeuille, zeker tijdens onze afwezigheid van twee weken. Hij heeft een vrijbrief om elke positie die technisch verzwakt te verkopen, om sterke stijgers wat winst te laten afgeven en om lager weer terug te kopen.
Eigenlijk zouden we systematisch stop losses moeten inleggen. Uit tijdsgebrek hebben we dat nog niet gedaan, maar het staat op de agenda.

Open onderstaand PDF voor de Polderportefeuille

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Long Go Capital, Rainy River, Rampart Resources, Grove Energy, Max Petroleum, Transmeridian, Medical Intelligence, Memry Corp, Brightwater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: