Gratis

Biotech-aandelen zijn duur en er kleeft veel risico aan dat soort papier. Bovendien moet je je enorm in de materie kunnen verdiepen, want gemakkelijk is het allemaal niet, integendeel.

Die aandelen zijn duur omdat op de één of andere manier beleggers gemakkelijk gefascineerd raken door de materie. Farmabedrijven moeten blockbuster-drugs, patenten met een omzetwaarde van één miljard dollar per jaar, kunnen leveren uit hun pijplijn.

De research wordt vaak uitbesteed aan kleine, gespecialiseerde bedrijven.

Geregeld treedt er een vorm van gekte op en worden koersen tot een luchtbel opgedreven.

Daarna treedt er een kater op en is het een tijdje stil. Denk aan de periode na het in kaart brengen van het menselijk genoom.

We vragen ons wel eens af waarom je zoveel moet betalen voor een bedrijf waar je alles in kunt verliezen. We spelen dit spelletje dan ook zelden.

Toch is het duidelijk dat de vergrijzing en de voortschrijdende behoefte aan betere behandeling voor de nodige vraag zorgt.

Het blijft dus verleidelijk te zoeken naar een bedrijf dat minder risico heeft dan de sector en ook niet al te duur is. In de Nederlandse pers wordt veel geschreven over biotech, maar je hoort bijna nooit iets over Devgen.

Devgen is een Belgische research firma waar Vlaams en Engels wordt gesproken. Geen enkele reden om het gewoon op Euronext verhandelde aandeel te negeren. Temeer omdat Devgen een uniek profiel heeft en tot nu toe telkens heeft laten zien dat het gedane beloftes nakomt. De baas heet Thierry Bogaerts en hij was vroeger professor in de genetica op Cambridge. De top dus. Vervolgens heeft hij een prachtig bedrijf opgezet, dat op de beurs netto ongeveer € 220 miljoen waard is. We komen tot die berekening door 15 miljoen uitstaande aandelen met de beurskoers van €16,50 te vermenigvuldigen en vervolgens daar de cashpositie van het bedrijf, een miljoen of € 30, van af te trekken.

Devgen houdt zich vooral bezig met research, voor partners zoals Sumitomo en Monsanto, op het gebied van gewassen. Mais, graan en rijst bijvoorbeeld. De focus van het bedrijf ligt eigenlijk op het gebied van rijst, waar Bogaerts grote kansen ziet omdat de majors in de sector daar weinig doen.

Daarom wil hij, wanneer het juiste moment is aangebroken, de divisie die zich bezig houdt met het ontwikkelen van geneesmiddelen voor mensen afstoten ten gunste van de research op het gebied van gewassen.

Maar op donderdag 24 augustus meldde Devgen een doorbraak op het gebied van Human Therapeutics. De koers maakte meteen een sprong van 6%. Beleggers zien dat goed, lijkt ons, want de ontdekking op het gebied van reuma en arthritistherapie suggereert dat deze divisie over een periode van een jaar of vijf wel eens een EBIT van € 50 à € 100 miljoen zou kunnen genereren. Daarmee zou alleen al deze activiteit een miljoen of € 200 waard kunnen zijn. Toevallig is dat precies de waarde van het hele bedrijf vandaag op de beurs.

Dat betekent dat beleggers het Crop Therapeutics gedeelte, het belangrijkste deel van het bedrijf, er gratis bijkrijgen.

Die activiteit richt zich op het beperken van de schade die insecten en andere parasieten aanrichten.

Alleen al de schade aangericht door insecten bedraagt $ 7 miljard per jaar. Devgen heeft een grote voorsprong op dit gebied en Bogaerts is constant op reis van en naar India om wereldleiderschap te vestigen in zijn niche.

Door de omvang van de rijstmarkt is die niche natuurlijk veel meer dan dat.

Bovendien zijn de vooruitzichten voor rijst aan de productiekant slecht, door vervuiling en erosie in China bijvoorbeeld, terwijl de vraag constant stijgt.

In maart van dit jaar was Devgen nog een hoogste koers van € 20 waard.

Ervaring doet ons denken dat beleggers een complex verhaal dat eigenlijk een lange kennisoptie is -in dit geval op de rijstmarkt- vaak verkeerd prijzen.

In dit geval misschien veel te laag. Zeker als de ontwikkelingen in de Human Therapeutics divisie suggereren dat we de hoofdmoot van dit bedrijf er als bonus bijkrijgen.

Michael KralandDisclaimer: Michael Kraland was long Devgen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: