Voûte, Palthe: gefeliciteerd

VPV stond tot nu toe voor Voûte Palthe Vogelvrij, maar door de uitspraak van het College van Beroep van vandaag is daar een eind aan gekomen. Het CvB stelt duidelijk dat Jan Voûte en Michiel Palthe, mede-oprichters van de vermogensbeheerder VPV, niet met voorkennis hebben gehandeld.
Voûte en Palthe hebben altijd volgehouden dat ze geheel transparant zijn geweest vis à vis de STE, voorloper van de AFM, maar ook vis à vis Euronext en het Ministerie van Financiën.
Het CvB is ook kritisch over het feit dat de STE/AFM sinds ’99 op de hoogte was van alle feiten, pas in ’02 aangifte deed waarna het OM pas in ’03 ingreep.

Rest nog een klein probleem. Bij de huidige regelgeving is het zo dat de effectenhandel het enige vak is waar je als beroepsbeoefenaar in feite veroordeeld bent zodra je in staat van beschuldiging wordt gesteld.
Niemand in het vak durft hier, onder eigen naam, iets van te zeggen. Ook de pers laat zich in de luren leggen.
De belegger moet beschermd worden, markten moeten kunnen functioneren en regelgeving is noodzakelijk. Maar in de huidige situatie is het in feite zo dat iedere beoefenaar van het financiële vak steeds vogelvrij is.
De uitspraak van het CvB suggereert dat wat minder willekeur wenselijk is. Blijkbaar hebben vermogensbeheerders ook rechten.
Dat is een goede zaak.
Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: