Indianenverhalen en Skye

We hebben uit menslievendheid Skye uit de PolderPortefeuille gehaald, vanwege een bereikt koersdoel en urgentie om andere zaken zoals Devgen op te hogen. Maar ik ben er zelf zoals al eerder aangegeven in blijven zitten, puur als speculatie.
Gisteren ging Skye hard omlaag, een procent of 8, omdat bekend werd dat een honderdtal Indianen mais wilden gaan telen op de concessie. Die kwam in het nieuws in Canada. Het bedrijf zweeg, er zou een persbericht aankomen. Nou is dat niet erg, die Indianen, het is een politiek spelletje tussen de NGO’s, een ex-priester die door de NGO’s betaald wordt maar die eigenlijk liever direct door Skye betaald zou willen worden en hier zagen we hoe die man zijn declaratie indiende.
Mijnbouw gaat allang niet meer over geologie en geld maar vooral over diplomatie, milieu, politiek en nog meer diplomatie.

Tegen de avond gingen er steeds meer aandelen om, een miljoen of twee uiteindelijk en de koers was terug naar het oude hoogtepunt, zonder echter de intraday top geraakt te hebben.

Laten we even de speculatieve aspecten op een rijtje zettten.
BHP zit er al in als grootste aandeelhouder met een procent of 17 en is in bezit van de Jaguar mijn om de Skye concessie heen.
Inco, de ex-eigenaar, heeft 13% maar kan naar 19% dankzij eerdere afspraken. Het management heeft een gifpil klaarstaan maar dat werkt niet zoals in Nederland met onze onzalige stichtinkjes, in Canada kan je daar de vijand drie maanden mee vertragen, niet zoals hier.
BHP is dus een mogelijke bieder en Inco de tweede. Maar er gaan ook geruchten dat Xstrata, de Zwitserse mijnbouwer, interesse zou kunnen hebben.
Het bedrijf is nu C$ 500 miljoen waard, de nikkeldeposits onder de grond zijn ook bij een halvering van de nikkelkoers vele malen meer waard en er zijn niet zoveel van dit soort grote deposits met deze kwaliteit.
Als alleen BHP biedt kunnen ze straks met een waarde van zeg C$ 600 miljoen komen. Dat is 20% boven de huidige koers van 17 en dan staan we op ons eigen koersdoel van 20.
In de huidige markt lijkt het me een relatief gunstige speculatie om uit te gaan van meer dan een bieder. Dat kan de waarde op 8 tot 900 miljoen uitkomen. Dan staan we op 23.
Maar als de aandeelhouders geluk krijgen dan gaan BHP, Inco, dat nu een dochter is van de Braziliaalnse ertsreus CRVD, en Xstrata tegen elkaar opbieden. Dat is het gunstigste scenario voor ons.

Dan zou je kunnen uitgaan van een prijs die boven het miljard uitkomt.
Dat is een verdubbeling.

Enfin, u begrijpt waarom we dit aandeel uit de PolderPortefeuille hebben gehaald.
Allemaal pure speculatie.
Maar wel leuk.
Long SKR.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: