Bloed op straat

Iedere belegger weet dat je een aandeel moet kopen wanneer het bloed door de straat stroomt. Dat klinkt heel vervelend en misschien stuit dit u tegen de borst. Daarom heeft onze Schepper dan ook de Vermogensbeheerder en Hedge Fund Manager bedacht. Die kunnen dit vuile werk opknappen, uiteraard tegen betaling.

We kunnen ook minder afstotelijke uitdrukkingen gebruiken voor het bovenstaande en ‘contrair handelen’ is dan de meest voor de hand liggende. Alleen, dat klinkt gemakkelijker dan het lijkt. Zoals al eerder hier betoogd is het sinds kort iets beter bekend waarom we zo’n moeite hebben met contrair handelen. Dat druist tegen al onze instincten in en kan fysiek ongemak veroorzaken. De financiële vis wordt dan duur betaald.
Bovendien kunt u ook nog eens naast het net vissen. Want het is niet omdat iets moeilijk en tegendraads is, dat het ook persé rendabel is. Wat het maar zo gemakkelijk. Dan deed iedereen het en dan is het geen contrarian aanpak meer.

Op dit moment bestaat er in Europa een amusante situatie voor de aspirant-contrarian. Ik doel op EADS, het Frans-Duitse samenwerkingsverband dat onder andere Airbus bouwt. Zoals u al in de krant las gaat dat niet goed op dit moment en de koers van EADS is dan ook al hard gezakt.

eads

We hebben op Inveztor.nl al een retourtje gemaakt en daarbij zelfs wat winst gepakt, maar nu zijn we even weg want dit spelletje wordt steeds gevaarlijker. Er is namelijk wel veel ellende, maar er vloeit geen bloed. Goed, de koers is terug en de directie is vervangen. Ook geven we graag toe dat de geruchten rond het vertrek van topman Christian Streiff naar Peugeot, die vrijdag ontkend werden door EADS, ook geen goed teken zijn. En de aanhoudende serie technische vertragingen, claims van klanten en donkere voorspellingen van de directie zijn ook geen goed nieuws.

Het kan nog slechter, naar ons gevoel. Het kan ook nog goedkoper. EADS gaat voorlopig geen winst maken maar 8 x de genormaliseerde winst van 2,5 miljard euro is nog teveel voor een bedrijf dat in zo’n diepe crisis zit.
Bovendien wordt de winst-en verliesrekening nog geflatteerd door valutareresultaten.
Onlangs moest EADS McKinsey inschakelen om te beslissen of ze een winstwaarschuwing moesten afgeven. Laat dat even bezinken. Hier is dus heel veel mis.

Rivaliteit tussen Fransen en Duitsers ? Ja, heel erg en niet eens zo erg aan de top als drie echelons daar onder. Ook dat hebben we van horen zeggen. Maar het klinkt erg aannemelijk, want door het achterhouden van informatie wisten de lagere managers al veel eerder dat het mis zou gaan. Waarschijnlijk wist de directie oprecht niets. Dat is vervelend voor wie in zo’n bedrijf belegt.

Dankzij die vrolijke Frans-Duitse samenwerking, die altijd nog beter is dan een echte loopgravenoorlog, blijft EADS een speelbal van allerlei politieke ambities. Zo verklaarde EADS-ceo Thomas Enders afgelopen week dat de werkgelegenheid in Hamburg gewaarborgd zou blijven. Geen hoognodige uitbesteding dus.
De Britse aandeelhouders van BEA hebben massaal hun stem uitgebracht ten gunste van een verkoop van hun aandeel tegen een lage prijs.

EADS is doodziek en wat grappig is, het zit nu aan de top van de cyclus. Dat kan nog lachen worden wanneer die draait.
Voor die tijd zien we waarschijnlijk dat bloed wel vloeien. Nu zijn de politici en vele andere stakeholders nog in de weer met doekjes en nu weet u waarvoor.

Michael Kraland   Disclaimer: geen positie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: