Rainy River verdubbelt: vrijdag +43%

Win some, lose some. Het gaat slecht met TMY in onze portefeuille maar het gaat goed met onze twee goudaandelen, Aurelian en Rainy River.
Middelkoop schrijft over Aurelian, het is zijn aandeel, ik beperk me hier tot Rainy River.
Beide aandelen zijn dit jaar spectaculair gestegen, RR is meer dan verviervoudigd en verdubbeld sinds aankoop in de PolderPortefeuille.

Ik kreeg de afgelopen maand steeds meer telefoontjes over RR. Ontevreden beleggers uitten hun onbehagen over de koers die na de plaatsing op 2,15 mooi gestegen was naar boven de 3,50, maar toen inzakte.

Toen gebeurde er iets raars.
De berichtenstroom van Rainy bleef keurig op gang, er werden geregeld nieuwe vondsten aangekondigd. Soms wat smal, maar altijd met een goed goudgehalte. Bovendien kwam er nog een nikkel ader bij.
Waarom zakte de koers dan ?
Daarvoor moeten we even kijken hoe dit soort emissies plaats vindt.
Een bedrijf kan in Canada gemakkelijk een emissie doen als er vervolgens een restrictie op zit van vier maanden.
Gedurende die tijd mogen beleggers niet verkopen.
Toen de restrictie van deze emissie afkwam verkochten de houders massaal.

Wat nu volgt is mijn eigen mening die voortkomt uit een aantal elemenen die ik heb geobserveerd.
Voordat de emissie sloot hoorde ik uit betrouwbare bron dat Peter Brown, de baas van Canaccord, de machtigste Canadese effectenbank in grondstoffen, zelf had geprobeerd de hele emissie te pakken. Het was moeilijk aan stukken te komen.
Rainy was hot.

Om de één of andere reden, nieuwe ideeën bijvoorbeeld, verkocht Canaccord massaal. Dat heb ik uit tenminste twee verschillende observaties kunnen afleiden, om van de marktverhalen nog maar te zwijgen.

Bovendien zat er een andere grote verkoper in, naar ik hoorde voor 800.000 stukken. Die was een week of twee geleden ongeveer klaar, maar toen kwam er een bericht en ondanks het feit dat dat goed was zakte het aandeel opnieuw.

In kringen rond het bedrijf werd toen, zo hoorde ik op dat moment al, flink gekocht. Het bedrijf belde zelf beleggers om duidelijk te maken dat er niets aan de hand was, integendeel.

Vorige week kwam er weer een bericht. Het aandeel steeg naar 2,57 maar zakte weer in. Dat bleef beperkt tot een dip intraday, het aandeel sloot flink boven de bodem.
Ik denk dat dat de laatste verkopers waren, want toen het goede nieuws van vrijdag kwam was Rainy de dag daarvoor al gestegen van 2,50 naar 3,-.
Vrijdag werd bekend dat er een zone was aangeboord met 17 gr goud/ton.
Now we’re talking. Dat zijn hoeveelheden die we het laatst bij Aurelian zagen.
Beleggers stortten zich massaal op het aandeel. Er gingen meer dan 1,3 miljoen stukken om. Bovendien eindigde het aandeel op het hoogste punt van de dag.

Er is dus kans dat de stijging zich maandag voortzet.

De fundamentele achtergrond is solide. De cijfers zijn bemoedigend en mijn ervaring met CEO Nelson Baker is goed.
Hij is een oude rot in het vak en doet wat hij zegt.
Kijk even in de zoekmachine naar mijn eerste stuk over dit bedrijf.
Baker heeft altijd al aangegeven dat hij er persoonlijk van overtuigd was dat RR meer dan 5 miljoen ounces goud in de bodem heeft. Bij de laatste presentatie in Nederland, voor de zomer, had hij het, off the record, over 10 miljoen. Je kunt dat afdoen als promotiepraatjes, maar tot nu toe lijkt zijn optimisme gerechtvaardigd.

Walter Baker, Nelson’s vader, ontdekte de grootste goudmijnen in Ontaria en Nelson wil zijn vader evenaren. Het staat zelfs op de website van het bedrijf.

Inmiddels zijn, volgens geruchten die ik zaterdag hoorde, een aantal gerenommeerde goudbeleggers ingestapt op donderdag en vrijdag.
Je krijgt dan ook meteen geruchten over interesse van derden.
Nu hebben Baker en zijn financiers er nooit een geheim van gemaakt dat ze er geen moment aan denken om de eerste schop in het zand te steken voor het bouwen van een mijn. Ze zullen het bedrijf uiteindelijk verkopen. Daar is het nu veel te vroeg voor, dus de geruchten over Gold Corp zijn voorbarig, al is dat bedrijf wel een serieuze kandidaat op termijn.
Rainy River heeft geen geld nodig en kan zich het best verkopen wanneer ze zoveel mogelijk boringen hebben verricht. Dan pas krijgen ze de beste prijs.

Het boorprogramma duurt zeker nog een paar maanden voordat de balans kan worden opgemaakt, afhankelijk van wat er ontdekt wordt.
Dan pas is het tijd om te kijken wie er belangstelling heeft.

Het goud ligt aan de oppervlakte, vlak bij de openbare weg. Dat is een ideale situatie om een maximumprijs per ounce te kunnen bedingen.
Rainy is nu ongeveer geprijsd als een potentieel van 2 M ounces.
Dat was 1 M voor vrijdag.

Als de toekomstige resultaten aantonen dat er nog meer hoge goudgraden zitten, plus wat nikkel en koper, die nog niet of nauwelijks zijn meegenomen, dan kan de prijs nog veel hoger, richting CAD 12, als Baker gelijk krijgt.

Interessant aandeel nu, red hot en eindelijk echt ontdekt.

Long Rainy River en Aurelian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: